Farmářské menu aneb jak využít nákup z trhu

  15:07
Pokud jste také propadli kouzlu farmářských trhů, kde to voní čerstvými bylinkami, domácími klobáskami, zralými švestkami nebo horkou medovinou, možná stojíte před plným košíkem a otázkou: Co budu dnes vařit? Nabízíme vám pět vyzkoušených receptů, v nichž zužitkujete nákupy z trhu a ještě si i s rodinou skvěle pochutnáte.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dýňová polévka

Každý z receptů je pro 4 osoby

Dýňová polévka* 500 g dýně hokaido (nemusí se loupat)
* 4 cibule
* 500 ml zeleninového vývaru
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 250 ml zakysané smetany
* sůl, pepř, muškátový oříšek
* houska a máslo na krutonky

Farmářské trhy: Češi se znovu postavili do fronty

1. Dýni pokrájíme na kousky, dáme je na pekáč spolu s cibulí a zastříkneme olivovým olejem. Pečeme při 150°C zhruba 40 minut, dokud nebude dýně dostatečně měkká.
2. Dýni a cibulku dáme do hrnce s teplým vývarem a přivedeme k varu. Vaříme do úplného změknutí, což trvá už jen 15 minut. 3. Poté polévku odstavíme, necháme ji lehce vychladnout a potom rozmixujeme.
4. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Až nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s krutonky opečenými na másle.

Topinamburová kaše se slaninou

Topinamburová kaše * 1 kg topinambur (tzv. sladkých brambor)
* 250 ml bílého jogurtu (selského, tučného)
* 4 lžíce másla
* 6 stroužků česneku
* šťáva z citronu
* mořská sůl
* bílý pepř
* 2 lžíce petrželky
* slanina

1. Na pánvi vyškvaříme plátky slaniny.
2. Uvaříme brambory, zamícháme do nich jogurt, prolisované stroužky česneku, trochu citronové šťávy a máslo.
3. Dochutíme solí, pepřem, posypeme petrželkou a poklademe plátky slaniny.

Srnčí kýta na tymiánu s černou omáčkou

Srnčí kýta pečená na víně se žampiony* 1 kg uzených kostí
* srnčí maso
* 200 g švestek
* 200 g povidel
* 200 g strouhaného perníku
* 100 g mandlí
* 50 g rozinek
* pomeranč
* rum
* kořenová zelenina
* slanina
* 750 ml červeného vína
* sádlo
* tymián
* 3 celé skořice
* 6 hřebíčků

1. Srnčí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme. Na pánvi na sádle ho necháme zatáhnout, poté ho dáme do pekáče spolu s kousky kořenové zeleniny a pečeme. Zhruba po 20 minutách podlijeme červeným vínem a pečeme dalších 60 minut, dokud není maso měkké.
2. Z uzených kostí svaříme silný vývar, mělo by ho být přibližně půl litru.
3. Nastrouháme perník a pomerančovou kůru, z pomeranče vymačkáme šťávu, švestky naložíme do rumu (několik si jich necháme stranou na ozdobu).
4. Do vývaru (už bez kostí) přidáme perník, povidla, švestky i s rumem, rozinky a citronovou kůru a koření a svaříme do husté omáčky a tu pak přecedíme. Nakonec dochutíme (solí, pepřem, hnědým cukrem, pomerančovou šťávou, rumem). Na talíři dozdobíme švestkami a mandličkami.

Cibulové čatní

Cibulové čatní* 250 g cibule
* 50 ml vinného octa
* 50 ml jablečného octa
* 150 g hnědého nerafinového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 špetky mletého nového koření
* 1 lžíce hořčičných semínek
* čerstvě nahrubo namletý kajenský pepř
* sůl

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém kastrolu vložíme do kastrolku společně s cukrem a medem a necháme zkaramelizovat.
2. Poté zalijeme jablečným i vinným octem a přidáme koření. Necháme provařit pod pokličkou asi 20 minut, občas promícháme. 3. Čatním plníme sklenice, pečlivě je zavíčkujeme a uložíme do ledničky. Skvěle chutná třeba s kváskovým chlebem z farmářských trhů.

Ostružinová zmrzlina

Ostružinová zmrzlina* 300 gramů ostružin
* 250 ml tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g cukru moučka
* 50 g cukru krystal
* 4 žloutky

1. Vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme k nim tvaroh a vyšlehanou sladkou smetanu. Vše smícháme a lehce vmícháme ostružiny.
2. Směs dáme zmrazit cca na 30 minut. Z cukru krystal si připravíme karamel a ten několika tahy vmícháme do mírně zmrazené hmoty. Karamel uvnitř zmrzliny vytvoří křupavou fantazii.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...