Máte rádi vše bio? Vyzkoušejte recepty s biovínem

  15:04
Pokud máte rádi vše s označením bio, nezapomínejte ani na biovína. Jejich chutě a vůně, zcela bez umělého dochucování, ocení nejen znalci, ale i běžní konzumenti. A co takhle když se spojí biopotraviny s biovínem? Inspirujte se recepty.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O biovína se poslední dobou zajímá stále více zákazníků. A nejde jim jen o podporu ekologického zemědělství, ale hlavně o originální chuť.

"Zjednodušeně se dá říci, že biovíno se vyrábí z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství," prozrazuje vinař Petr Cibulka z Lednice, který je majitelem tamního My hotelu, kde kromě těch nejlepších lokálních biovín nabízí i své vlastní Grand Moravia.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí, to znamená bez použití šlechtěných kvasinek, enzymů, syntetických přípravků či stabilizačních látek. Výsledkem je tak ryze přírodní víno bez umělých barviv a aromat.

"Samozřejmě ani vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy. Můžeme ošetřovat pouze povolenými přípravky proti houbám a plísním," vysvětluje Petr Cibulka.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.

V Evropě patří mezi země s největšími ekologickými vinicemi Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V Čechách se s biovínem začalo poměrně nedávno, mnohé vinohrady ale postupně přecházejí na ekologické hospodaření, pěstování čisté vinné révy postupně stoupá a čeští spotřebitelé stále více přicházejí biovínům na chuť.

Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, ve specializovaných prodejnách biopotravin či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se ale pomalu rozšiřuje i na vinný lístek do některých restaurací.

"Kdo chce vyhovět náročným požadavkům zákazníků, měl by mít v sortimentu samozřejmě biovína. Odkrývají pravou chuť vína, ve které nejen zkušený vinař nalezne širokou škálu chutí a vůní," dodává Cibulka.

Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.

BIORECEPTY

Candát na víně

Candát na víně

* 1 candát
* sůl
* citronová šťáva
* hladká mouka
* máslo
* 2 dl vína

Porce candáta pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Osolíme je, obalíme v hladké mouce a po obou stranách rychle opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přiklopíme pokličku a podusíme. Poté pokličku odklopíme, rybu vyndáme, šťávu zredukujeme, aby vznikla hutná šťáva, kterou porce candáta na talíři přelijeme.

Vejce pošírovaná v bílém víně

Vejce pošírovaná v bílém víně

* 8 vajec
* 1 cibule
* 1 fenykl
* 50 g másla
* 1 l bílého vína
* 3 stroužky česneku
* zelená petrželka
* bobkový list
* tymián
* pepř
* sůl
* 8 krajíčků bagety

Cibuli, fenykl a česnek jemně posekáme a orestujeme na másle. Pak zalijeme vínem, okořeníme a asi 5 minut povaříme. Vejce po jednom opatrně rozbijeme do hrnku a jemně přelijeme do vroucí vinné omáčky. Asi po dvou minutách lžící vejce opatrně vybereme a tekutinu varem zredukujeme. Vejce dáme na krajíčky veky, které jsme opekli na másle a přelijeme horkým zredukovaným vínem. Nakonec posypeme zelenou petrželkou a můžeme pokapat olivovým olejem.

Vejce pošírovaná v červeném víně

Vejce pošírovaná v červeném víně

* 3 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 2 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 1 l červeného vína
* 1 svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list)
* sůl
* pepř
* 8 krajíčků bagety
* 8 vajec

V kastrole vyškvaříme nakrájenou přidáme slaninu, cibuli, na plátky nakrájenou šalotku, rozmačkané 2 stroužky česneku a necháme lehce zhnědnout. Přilijeme litr červeného vína a přidáme svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list). Přidáme lžíci octa a po jednom vkládáme do vroucí tekutiny rozklepnutá vejce, které necháme asi 2 minuty blanšírovat. Poté vejce vyjmeme a omáčku zredukujeme asi na polovinu. Krajíčky bagety pomažeme máslem a dáme na chvíli pod gril opéct. Na každý krajíček bagety dáme vejce a nakonec přelijeme omáčkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....