Vytáhněte znovu remosku. Připravíte v ní nákyp i rajskou

  11:08
Remoska je doslova poklad. Můžete v ní péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat... Zvládnete v ní připravit vše od grilovaného kolena přes šunkofleky až po polévku či bábovku. Někdo si v remosce troufne dokonce i na vánoční cukroví.

Rýžový nákyp s meruňkami. | foto: Isifa

Brambory s hermelínem

Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 150 g šunky
* olej podle potřeby
* strouhanka podle potřeby
* 200 ml smetany
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* 1 hermelín

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a nakrájíme na plátky. Šunku pokrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pak ji vyložíme po dně i po obvodu plátky brambor, na ně klademe proužky šunky, přidáme další vrstvu brambor, šunky a dokončíme vrstvou brambor.
3. V misce rozšleháme smetanu s vejcem, ochutíme solí a pepřem, přelijeme přes brambory a pečeme 30 minut.
4. Po půlhodině pečení poklademe povrch brambor plátky nakrájeného hermelínu a ještě pět minut zapečeme.

Stifado

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 100 ml červen. vína
* 2 lžíce červ. vinného octa
* 3 kuličky pepře
* 3 hřebíčky
* 3 kuličky nového koření
* 2 bobk. listy
* 1 celá skořice
* 3 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 10 cibulek
* 3 lžíce oleje
* 1 plechovka loupaných rajčat

1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a naložíme je do marinády z červeného vína, octa, kuliček pepře, hřebíčku, nového koření, bobkového listu, skořice, plátků česneku, soli a pepře. Necháme marinovat šest hodin nebo přes noc.
2. Cibulky oloupeme, maso vyjmeme z marinády.
3. V nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulky asi pět minut, vyjmeme je a na tuku osmahneme kostky masa. Přidáme cibulky, marinádu, nasekaná rajčata z plechovky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso a cibulky zakryté. Přikryjeme víkem a pečeme asi hodinu a půl.

Černé fazole s chorizem

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g choriza
* 1 cibule
* 1 zelená paprika
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 plechovky černých fazolí
* 2 lžíce rajčat. protlaku
* 200 ml zelen. vývaru
* chilli
* oregano
* tymián
* sůl, pepř

1. Chorizo nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku rozpůlíme, odstraníme jádřinec a rozkrájíme. Stonek řapíkatého celeru oloupeme, podélně přepůlíme a pokrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vymažeme nádobu olejem, vsypeme cibuli, chorizo a papriku a necháme asi pět minut péct. Potom přidáme celer, česnek, slité fazole, rajčatový protlak, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření, nádobu zakryjeme a pečeme dalších 20–25 minut. Během nich směs občas promícháme, případně podlijeme.

Rýžový nákyp smeruňkami

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 lžíce tuku
* 4 lžíce strouhanky
* 2 vejce
* 100 g cukru krupice
* 4 lžíce rozinek
* 700 ml mléka
* špetka soli
* 120 g rýže
* 50 g másla
* vanilkový cukr
* 700 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
* čerstvá meduňka

1. Nádobu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj část cukru. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme bobtnat.
2. Mléko osolíme a přivedeme k varu, vsypeme do něj přebranou a propláchnutou rýži, část másla a vaříme za stálého míchání doměkka.
3. Do částečně vychladlé kaše přimícháme zbylé máslo a cukr, vanilkový cukr, žloutky, rozinky a sníh. Kompot slijeme, čerstvé meruňky omyjeme a rozpůlíme, část jich odložíme na ozdobu.
4. Polovinu rýžové kaše vlijeme do nádoby, poklademe ovocem a přelijeme zbylou kaší. Rýžový nákyp pečeme asi 20 minut a podáváme s lístky meduňky a zbylými meruňkami.

Pomerančovo-makový koláč

Příprava: 25 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 3 malé pomeranče
* 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce másla
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka
* 1 hrnek mletého máku
* 1 hrnek cukru
* 1/4 hrnku oleje
* sůl

1. Z poloviny citronu ostrouháme kůru. Pomeranče omyjeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme jádra.
2. Mouku prosijeme s kypřícím práškem. Nádobu vymažeme máslem.
3. Vejce ušleháme do pěny, přilijeme mléko, přidáme umletý mák, cukr, olej, citronovou kůru a mouku s práškem do pečiva.
4. Dno a boky nádoby vyložíme plátky pomeranče. Pomocí lžíce pak těsto naneseme na plátky, zarovnáme a pečeme 30 až 40 minut.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 500 g mletého masa
* 4 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* 6 lžic mléka
* 1 stroužek česneku
* majoránka
* sůl
* pepř
* 1 cibule
* 4 papriky
* 400 g rajčatové passaty
* bobkový list
* tymián
* 1 lžička cukru

1. Mleté maso promícháme se strouhankou, vejcem, mlékem, utřeným stroužkem česneku, majoránkou, solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Z omytých paprik odřízneme vršky, zbavíme je jádřince, vypláchneme a necháme okapat.
3. Nádobu vymažeme olejem. Papriky naplníme masovou směsí, přiklopíme vršky a vložíme je do nádoby. Všechny pak zasypeme cibulí, podlijeme vodou a necháme péct asi 20 minut. V průběhu je přeléváme šťávou, případně podlejeme. Po dvaceti minutách přidáme do nádoby rajčatovou passatu, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, trochu tymiánu, lžičku cukru a pečeme dalších 15 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...