Nakládat nemusíte jen okurky, sáhněte i po mrkvi nebo česneku

  2:07
Udělejte si na zimu pořádnou zásobu nejen sladkokyselých okurek, ale i jiné zeleniny. Naložit ji můžete v octu nebo jen nechat dobře uležet v oleji.

Grilované papriky v oleji. | foto: Isifa

Tipy a triky na nejlepší naloženou zeleninu

* Až okurky pořádně vydrhnete (pěkně kartáčkem), dopřejte jim hodinovou vodní lázeň. Prospěje jim.
* Okurky i ostatní zelenina musí být do nálevu ponořeny celé, jinak by se mohly kazit a plesnivět.
* Nebojte se namísto klasického octa použít např. vinný ocet či ovocný.
* Dobu zavařování neprodlužujte, jinak vaše okurky budou příliš měkké a nedočkáte se od nich žádaného křupnutí při nakousnutí.
* Konzervovat jde zeleninu jak v octu, tak v oleji. Kyselý způsob naložení se hodí pro větší zeleninu (zelí, okurky, cibule, mrkev, květák), olej "sluší" hlavně bylinkám či česneku.
* Naloženou zeleninu neschovávejte ve spižírně věčně. Už po roce se mění kvalita takto uchovávaných potravin.
* Při přípravě rychlokvašek okurky několikrát propíchněte, aby z nich odcházel oxid uhličitý.

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule.Na 4 malé sklenice

* 500 ml bílého octa
* 150 g cukru
* 1 lžička soli
* 3 bobkové listy
* 15 kuliček nového koření
* 10 hřebíčků
* 2 chilli papričky
* 1 kg červené cibule

1. Do širšího hrnce nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kolečka cibule vložíme do hrnce s nálevem a půl minuty je povaříme. Necháme zchladnout.
4. Sklenice naplníme cibulí i s nálevem, případně dolijeme převařenou vodou a zavařujeme po dobu deseti minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Sklenice můžete jen uzavřít a dát do chladničky, jsou použitelné po třech dnech a v chladu vydrží až dva měsíce.

Česnek naložený s citronem

Česnek naložený s citronem.Na 6 malých sklenic

* 300 ml bílého vinného octa
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička soli
* 2 lžičky cukru
* 2 bobkové listy
* 6 zrnek zeleného pepře
* 12 palic česneku
* čerstvý rozmarýn nebo tymián
* 1 citron
* olivový olej

1. Do hrnce nalijeme ocet, víno, přisypeme sůl, cukr, suché koření a nálev 3–4 minuty provaříme.
2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme je a povaříme pět minut v nálevu. Česnek necháme v nálevu odležet 10–12 hodin, nejlépe přes noc.
3. Česnek slijeme, nálev si dáme stranou. Stroužky naskládáme do sklenic, přidáme k nim do každé sklenice snítku rozmarýnu a 2 plátky citronu. Vše zalijeme nálevem tak, abychom na závěr mohli přidat centimetrovou vrstvu olivového oleje. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte do nálevu přidat čerstvý estragon.

Zavařený lilek s mrkví

Zavařený lilek s mrkví.Na 2 sklenice

* 2 lilky
* 3 mrkve
* sůl
* česnek
* 1 malá cibulka
* olej
* bílý vinný ocet
* celý černý pepř

1. Lilek omyjeme a povaříme osm minut ve vodě. Po uvaření jej rozkrájíme na plátky.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenčí kolečka, která povaříme do poloměkka v lehce osolené vodě.
3. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
4. Do sklenic vkládáme střídavě plátky lilku, kolečka mrkve, cibule a stroužky česneku.
5. Naplněné sklenice dolijeme směsí oleje a octa (na každé 2 lžíce oleje dáme lžíci octa), přidáme čtyři kuličky pepře a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Stroužky česneku utřete a potřete jimi plátky uvařeného lilku.

Grilované papriky v oleji

Grilované papriky v oleji.Na 6 malých sklenic

* 2 kg paprik
* 50 ml oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* bobkový list
* celý černý pepř
* česnek
* čerstvý rozmarýn

1. Papriky omyjeme a osušíme. Pekáč vyložíme pečicím papírem a papriky pečeme při 200 °C v troubě, dokud slupky nezačnou černat.
2. Papriky přesypeme do hrnce, který přikryjeme pokličkou, a necháme je lehce zchladnout. Poté je oloupeme, přepůlíme, vyjmeme semena a pokrájíme na širší plátky.
3. Papriky naskládáme do vymytých suchých sklenic, do každé sklenice přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, tři stroužky česneku a jednu snítku rozmarýnu na střihanou na menší kousky. Vše pak zalijeme olejem s octem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Papriky namísto pečení troubě můžete opálit grilovacích kleštích nad plynovým hořákem poté je dát plastového sáčku.

Bylinky v oleji

Bylinky v oleji.Na 1 sklenici

* 8 stroužků česneku
* 1 malá červená cibule
* 4 snítky čerstvé bazalky
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 snítky estragonu
* 3 bobkové listy
* 2 lžičky barevného pepře
* 800 ml olivového oleje

1. Česnek oloupeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Bylinky omyjeme, necháme okapat a oschnout. Můžeme je překrájet nebo natrhat na menší kousky.
2. Olej pomalu zahříváme, ale nepřivedeme ho k varu.
3. Suchou sklenici nebo lahev s širším hrdlem naplníme bylinkami, kořením, cibulí, česnekem a zalijeme teplým olejem tak, aby byl alespoň dva centimetry nad bylinkami. Po vychladnutí sklenici uzavřeme a uchováme v chladničce jeden týden.
4. Po týdnu obsah sklenice přecedíme přes papírový filtr a olej používáme do salátů či marinád.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i jiné druhy bylinek – tymián, majoránku, pažitku.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...