Letní minikuchařka: netradiční polévky se špekem, špaldou i gazpacho

  3:02
Pokud se v kuchyni teprve zabydlujete, jsou polévky ideálním jídlem, na kterém se naučíte základní kuchařské dovednosti od krájení zeleniny až po obrnění se trpělivostí.

Zelná polévka se špekem. | foto: Isifa

Polévky jsou čiré, jejichž základem je vývar, nebo zahuštěné, ty vydají za samostatné jídlo. Na vývar použijte hovězí či drůbeží maso, vkládejte ho do studené vody, nezatáhne se a vypustí šťávu. Zeleninu použijte kořenovou a cibuli, z koření přidejte bobkový list, nové koření, kuličky pepře. Vývar by neměl vřít, ale probublávat na mírném ohni, a to minimálně dvě hodiny. Sbírejte lžičkou z povrchu hnědé sraženiny. Abyste měli vývar co nejčistší, sceďte ho přes mokré plátýnko.

U zahuštěných polévek bývá základem jíška, zelenina, maso. Klasikou je bramboračka, gulášovka či zelňačka. Vyzkoušet ale můžete i čistě zeleninové polévky, stačí povařit kostky brambor, mrkve, petržele, celeru, měkké je rozmixovat na kaši, zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem. Nebojte se také chlazených polévek.

Dršťková polévka s hovězím

Dršťková polévka s hovězím.Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa s kostí
* sůl
* 1 bobkový list
* 4 kuličky pepře
* 4 kuličky nového koření
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 500 g hotových uvařených měkkých drštěk
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* pepř

1. Hovězí maso omyjeme, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a průběžně sbíráme pěnu. Přidáme koření a vaříme, dokud maso nezměkne. Do hovězího vývaru pak vložíme zeleninu a povaříme dalších 30 minut. Maso i zeleninu vyjmeme z vývaru, cibuli vyhodíme. Hovězí obereme a nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu také. Vývar scedíme.
2. Propláchnuté hotové uvařené dršťky rozkrájíme a povaříme v hovězím vývaru půl hodiny.
3. Do vývaru k dršťkám vrátíme nakrájené maso a zeleninu, společně povaříme ještě asi 15 minut a dochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte do hovězího vývaru trochu čerstvého zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek.

Gazpacho

Gazpacho.Pro 4 osoby

* 4 velká masitá rajčata
* 1 salátová okurka
* 1 malá cibule
* 2 papriky
* 2 stroužky česneku
* 50 ml olivového oleje
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 200 ml vody nebo zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* cukr
* worchester

1. Rajčata krátce spaříme v horké vodě, oloupeme, překrojíme, vymáčkneme jádra a nasekáme na malé kostičky. Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kousky, část si jich odložíme stranou na ozdobu. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme nadrobno.
2. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme olej a ocet, znovu promixujeme, naředíme trochou vody nebo zeleninového vývaru a dochutíme solí, pepřem, cukrem a kapkou worchestru.
3. Gazpacho dáme do chladničky na tři hodiny vychladit. Podáváme s nasekanou okurkou a kostkou ledu.

NÁŠ TIP

Gazpacho můžete podávat i s osmaženými plátky očesnekované bagetky, dochuťte ho balsamikem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Zeleninová polévka s rybou

Zeleninová polévka s rybou.Pro 4 osoby

* 1/4 květáku
* 1 mrkev
* 1 malá kedlubna
* 50 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky rajčatového protlaku
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g oblíbené ryby
* 100 g zeleného hrášku
* kedlubnová nať
* čerstvá petržel

1. Zeleninu omyjeme a očistíme, květák rozebereme na malé růžičky, mrkev a kedlubnu pokrájíme na menší kousky.
2. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme zeleninu a krátce opečeme. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Povaříme 20 minut.
3. Rybu nakrájíme na menší kousky nebo proužky, osolíme, opepříme, vložíme do zeleninové polévky s hráškem a ještě sedm minut povaříme. Hotovou polévku posypeme nasekanou kedlubnovou natí a petrželkou.

NÁŠ TIP

Přidejte do polévky 100 ml bílého vína. Podávejte s otoustovanými plátky bílé bagety potřené česnekem.

Zelná polévka se špekem

Zelná polévka se špekem.Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček černého pepře
* 5 kuliček nového koření
* kmín
* 200 g kysaného zelí
* 2 brambory
* 50 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 100 g špeku nebo slaniny
* 1 zakysaná smetana
* čerstvá petržel

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a společně s kořením orestujeme na dvou lžících sádla.
2. Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme je k cibuli a podlijeme vodou, vaříme do poloměkka.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme je na kostičky a povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.
4. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme ji do zelí, které vaříme do změknutí. Přidáme předvařené brambory, vmícháme mléko.
5. Špek rozkrájíme na malé kousky a rozškvaříme ho na pánvičce. Každou porci polévky ozdobíme lžící smetany, trochou špeku a čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP

Zkuste přidat houby. Špek můžete vyměnit za klobásu pokrájenou na kolečka.

Zeleninová polévka se špaldou

Zeleninová polévka se špaldou.Pro 4 osoby

* 1 mrkev
* 1/2 kedlubny
* 60 g špaldy Grünkern
* 2 lžíce oleje
* 1 l zeleninového vývaru
* 250 ml zakysané smetany

1. Mrkev a kedlubnu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
2. Špaldu orestujeme na oleji dohněda, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nakrájenou zeleninu a povaříme do měkka.
3. Do hotové polévky zamícháme zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte rozšlehaný žloutek.

Kuřecí s kedlubnou a těstovinami

Kuřecí polévka s kedlubnou a těstovinami.Pro 4 osoby

* 1 kedlubna
* 2 mrkve
* 1 stroužek česneku
* 1 l kuřecího vývaru
* 2 kuřecí prsa
* 100 g čerstvých zelených fazolek
* 200 g čerstvého hrášku
* 150 g těstovin
* sůl
* bílý pepř
* citron
* čerstvá petrželka

1. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na malé hranolky, mrkev očistíme, pokrájíme na kolečka, česnek oloupeme.
2. Do vroucího vývaru vložíme nakrájenou zeleninu s česnekem, vše vaříme do poloměkka.
3. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky, které přidáme do polévky a deset minut povaříme.
4. Delší fazolky překrájíme, vyloupeme hrášek a spolu s těstovinami dáme zavařit do polévky. Polévku dochutíme solí a mletým bílým pepřem, dvěma lžícemi citronové šťávy a nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Místo těstovin použijte fritátové nudle: 125 ml mléka rozšlehejte s vejcem, 60 g hladké mouky a špetkou soli. Ze směsi upečte omeletky a rozkrájejte je na nudličky, které orestujete na másle.

Cuketová s bazalkovým pyré

Cuketová s bazalkovým pyré.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 750 g cuket
* špetka sušené bazalky
* sůl
* pepř
* 100 g čerstvé bazalky
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 3/4 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Na rozehřátém oleji restujeme pět minut cibuli nasekanou na malé kostičky.
2. Malé cukety nakrájíme na tenčí kolečka a přidáme na pánev k cibuli. Ochutíme špetkou sušené bazalky, solí a pepřem, opékáme asi čtvrt hodiny.
3. Lístky bazalky omyjeme, osušíme, většinu lístků rozmixujeme s oloupaným, pokrájeným česnekem, olivovým olejem. Dáme vychladit. Malé lístky uchováme v celku.
4. Část orestovaných plátků odložíme na talíř stranou, zbytek zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vaříme třicet minut.
5. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, do každé porce vložíme několik plátků orestované cukety a ozdobíme bazalkovým pyré a celými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Zamíchejte do polévky rozdrobenou nivu nebo nastrouhaný parmazán. Polévku můžete zjemnit smetanou na vaření.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....