Utopenci: česká klasika čtyřikrát jinak

  5:23
Utopenci, špekáčky v kyselém nálevu, patří k českým specialitám, na které nedáme dopustit. Utopence můžete naložit se zeleninou, ale i do piva. Inspirujte se čtyřmi recepty.

Utopenci na pivu. | foto: Lukáš Procházka

Pomalu by se dalo říci, že co česká rodina, to originální recept na utopence. Základem všech by ale měly být kvalitní špekáčky. Při nákupu buďte obezřetní, abyste právě špekáček nezaměnili s buřty či opékáčky.

V případě špekáčku totiž máte jistotu, že obsahuje minimálně 40 % masa (samozřejmě, že čím víc masa, tím líp) a obsah tuku by v něm neměl být vyšší než 45 %. Oproti tomu u buřtů, vuřtů, uzenek či opékáčků množství masa není regulováno, a tak jsou plné laciných náhražek včetně sójové mouky.

Anniny utopenci

Příprava: 30 minut + odležení 7 dní

Na asi 4l lahev

* 15 špekáčků
* 1/2 sáčku pepře
* 1/2 sáčku pálivé papriky
* 4 cibule
* 20 nakládaných kozích rohů
* 400 ml octa
* 300 ml vody
* sůl
* 5 chilli papriček

1. Ze špekáčků sloupneme střívko a podélně je nařízneme. Papriku smícháme s pepřem a vnitřní naříznutou stranu špekáčků okořeníme a do štěrbiny vložíme několik koleček cibule. Takto nadívané špekáčky vložíme v několika patrech do sklenice, prokládáme cibulí a kozími rohy.
2. V hrnci smícháme ocet s vodou a necháme projít varem. Vzniklý lák dle chuti dosolíme. Vychladlým lákem zalijeme špekáčky ve sklenici tak, aby byla i horní vrstva zcela ponořena. Sklenici uzavřeme a uložíme na chladné a tmavé místo.
3. Milovníci ostřejších utopenců mohou do sklenice přidat nakládané nebo čerstvé chilli papričky.

Utopenci s kysaným zelím

Příprava: 30 minut + uležení 7 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 350 ml vody
* 200 ml octa
* 100 ml balsamikového octa
* 7 kuliček nového koření
* 10 kuliček černého pepře
* 4 bobkové listy
* 3 lžičky cukru
* 1 lžička soli

Utopenci
* 3 žluté cibule
* 2 červené cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprika
* 14 špekáčků
* 3 lžičky pálivé papriky
* 500 g kysaného zelí

1. Vodu a oba druhy octů přivedeme k varu, přihodíme koření včetně soli a cukru. Asi pět minut necháme nálev povařit, ochutnáme a podle vlastní chuti dochutíme.
2. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, chilli papriku na tenká kolečka. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme asi tak do 2/3, vysypeme mletou paprikou a naplníme několika plátky cibule, česneku a koleček paprik. Zbylou zeleninu promícháme se zelím, část ho dáme na dno sklenice, na něj poklademe několik špekáčků a jednotlivé vrstvy střídáme. Nakonec utopence přelijeme teplým nálevem (jeho množství záleží na velikosti sklenice a jak natěsno jsou v ní Utopenci naskládaní), uzavřeme sklenici a dáme ji na tmavé místo odležet.

NÁŠ TIP

Místo papriky potřete špekáčky plnotučnou horčicí.

Anniny utopenci.

Zeleninoví utopenci

Příprava: 30 minut + uležení 5-7 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 400 ml octa
* 400 ml vody
* 3 lžičky cukru
* 1 lžička soli
* 7 kuliček nového koření
* 12 černého pepře
* 4 bobkové listy

Utopenci
* 10 malých růžiček květáku
* 2 červené kapie
* 1 zelená kapie
* 1 paprika
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší křen
* 3 mrkve
* 1/2 hlávkového zelí
* 10 špekáčků

1. Ocet s vodou přivedeme k varu, přidáme koření a necháme několik minut vařit. Podle svého gusta dochutíme.
2. Růžičky květáku uvaříme do poloměkka, necháme okapat. Kapie, papriku nakrájíme na tenké proužky, celer na centimetrové špalíčky, křen na tenká kolečka, mrkev na trochu silnější. Zelí pokrájíme.
3. Špekáčky oloupeme, rozřízneme a vložíme do nich trochu zelí, pár kousků kapie a papriky. Veškerou zeleninu promícháme. Částí směsi poklademe dno, coby další vrstvu dáme několik špekáčků, pak znovu zeleninu, špekáčky... Když je sklenice plná, zalijeme utopence nálevem až po horní vrstvu. Uzavřeme a necháme odpočívat 5–7 dní.

Utopenci na pivu

Příprava: 20 minut + uležení 4-5 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 500 ml černého piva
* 100 ml vody
* 50 ml octa
* 15 kuliček pepře
* 10 kuliček nového koření
* 7 listů bobkového listu
* 1 lžička chilli
* 1 lžička soli

Utopenci
* 14 špekáčků
* 5 lžic plnotučné hořčice
* 5 cibulí
* 2 papriky

1. Pivo s vodou a octem přivedeme k varu, přidáme koření a necháme okolo pěti minut povařit. Ochutnáme a dochutíme.
2. Špekáčky oloupeme, nařízneme, vymažeme hořčicí, vyklademe několika plátky cibule. Papriku pokrájíme na plátky a spolu s cibulí s ní vyklademe dno, pak přidáme špekáčky a vrstvy střídáme. Nakonec zalijeme teplým nálevem a necháme 4–5 dní uležet.

NÁŠ TIP

Pokud je na vás černé pivo příliš sladké, udělejte si řezanou verzi z 200 ml světlého a stejného množství černého.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...