Další recepty na jahodové dobroty. Tentokrát s nezvyklou chutí a na mlsání

  2:24
Kouzlete s jahodami a vyčarujte si neobvyklé kombinace chutí. Můžete je naložit do rumu nebo je zakápnout balsamikovým octem. A pokud jste přeci jen konzervativní a tohle vás neláká, inspirujte se třeba recepty na jahodový nápoj se zmrzlinou nebo chlazené želé.

Jahodové carpaccio. | foto: Isifa

Jahody v rumu s vanilkou a limetkou

Jahody v rumu s vanilkou a limetkou.Příprava: 15 minut + chlazení 10 hodin

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 1 limetka
* 200 g cukru krupice
* 200 ml bílého rumu
* 1 vanilkový lusk

1. Jahody omyjeme, velké plody nakrájíme na plátky, menší jen přepůlíme. Limetu omyjeme a nakrájíme na osminy.
2. Plátky a půlky jahod po vrstvách naskládáme do sklenice, každou vrstvu posypeme cukrem a zakápneme rumem, proložíme kusem limety. Navrstvíme celou sklenici, vsuneme do ní vanilkový lusk a necháme odležet alespoň jeden den v ledničce v uzavřené skleněné láhvi.

Jahody s balsamikovým octem

Jahody s balsamikovým octem.Příprava: 20 minut + vaření 6 minut

Pro 4 osoby

* 150 ml balsamikového octa
* 5 lžic vody
* 50 g cukru krupice
* 500 g jahod
* pepř
* čerstvá máta

1. Jahody překrájíme na polovinu, větší plody rozčtvrtíme. V kastrůlku promícháme balsamikový ocet, vodu a cukr, krátce svaříme.
2. Do nálevu přidáme nakrájené jahody a provaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme zchladnout, přelijeme je do skleněné uzavíratelné nádoby. Před podáváním dochutíme čerstvě umletým pepřem a nasekanou mátou.

Jahodové carpaccio

Jahodové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* čerstvá bazalka
* 2 lžíce třtinového cukru
* balsamiková redukce nebo krémové balsamiko

1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky a rozkrájíme je na plátky.
2. Část bazalky jemně nasekáme a promícháme v misce s třtinovým cukrem.
3. Plátky jahod naaranžujeme na talíř, posypeme bazalkou s cukrem, zakápneme balsamikem a ozdobíme zbylými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Vynechte cukr, přidejte plátky uzeného lososa a několik hrstí rukoly. Nebo vyzkoušejte dětskou verzi: mátové lístky nasekejte a promíchejte s cukrem, jahody jimi posypte a ozdobte hoblinami čokolády nebo tekutou čokoládovou polevou.

Jahody naložené s mátou

Jahody naložené s mátou.Příprava: 15 minut + vaření 3 minuty

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 150 g cukru
* 50 ml vody
* hrst čerstvé máty

1. Omyté a odstopkované jahody nakrájíme na čtvrtiny. Mátové listy pokrájíme na proužky.
2. Do hrnce vsypeme jahody,zasypeme je cukrem, přilijeme limetovou šťávu, 50 ml vody a vše tři minuty mírně povaříme. Nakonec přisypeme nasekané mátové lístky. Necháme přes noc vychladit v ledničce.

NÁŠ TIP

Vychlazené jahody použijte k přípravě letního osvěžení s ledem a sodou. Teplé se hodí jako příloha ke zmrzlině nebo palačinkám.

Jahodový dezert se sušenkami amarettini

Jahodový dezert se sušenkami amarettini.Příprava: 20 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* 6 lžic cukru krupice
* 100 g bílé čokolády
* 500 g bílého smetanového jogurtu
* 2 lžíce medu
* 1 balení sušenek amarettini

1. Jahody omyjeme, čtyři menší odložíme na ozdobu poháru. Zbytek odstopkujeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cukrem v misce.
2. Bílou čokoládu nastrouháme a prošleháme s jogurtem a medem. Šťávu z proslazených jahod slijeme do hrnku.
3. Připravíme si 4 misky, na dno položíme polovinou jahod, poklademe je sušenkami, které pokapeme jahodovou šťávou, přidáme polovinu ochuceného jogurtu. Postup opakujeme, dezert ozdobíme překrojenou jahodou a necháme 3–4 hodiny vychladit.

NÁŠ TIP

Sušenky amarettini nahraďte piškoty pokapanými mandlovým likérem.

Jahodový nápoj se zmrzlinou

Jahodový nápoj se zmrzlinou.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 100 g cukru krupice
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 300 g bílého jogurtu
* 500 ml mléka
* kapka vanilkové tresti
* 4 kopečky limetkové zmrzliny
* hrst čerstvé máty

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme vidličkou, promícháme s cukrem a limetkovou šťávou. Jogurt smícháme s mlékem a vanilkovou trestí. Část máty nasekáme.
2. Na dno sklenice rozdělíme rozmačkané jahody, přelijeme jogurtovým mlékem a ozdobíme kopečkem zmrzliny, nasekanou mátou a lístkem máty.

NÁŠ TIP

Vyberte co nejhustší jogurt, třeba řecký. Jestli nemáte vanilkovou tresť, použijte půl sáčku vanilkového cukru.

Limetkové želé s jahodovým sosem

Limetkové želé s jahodovým sosem.Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 lžičky neochucené práškové želatiny
* 6 lístků máty
* 120 g cukru krupice
* 50 ml limetkové šťávy
* 1 lžička limetkové kůry
* 1 zakysaná smetana
* 300 g jahod
* 100 ml smetany
* 1/2 vanilkového cukru

1. Želatinu smícháme s 2 lžícemi vody. Mátu rozdrtíme s lžící cukru. Rozehřejeme 60 g cukru s 2 lžícemi vody, svaříme na sirup, přidáme želatinu. Do mísy s ledem dáme nerez misku, do ní sirup s želatinou, limetkovou šťávu, mátu a 1/2 kůry. Zchladíme, přimícháme zakysanou smetanu. Želé rozdělíme do sklenic a dáme vychladit.
2. Nakrájené jahody krátce povaříme s 2 lžícemi cukru a 6 lžícemi vody, přidáme kůru a vanilkový cukr. Rozmixujeme a vmícháme smetanu. Jahodovým sosem přelijeme limetkové želé a vychladíme.

Pěna z lesních jahod s mandlemi

Pěna z lesních jahod s mandlemi.Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 400 g lesních jahod
* 3 bílky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml smetany ke šlehání
* 50 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky, osušíme a rozmixujeme.
2. Bílky ušleháme na tužší sníh, do sněhu zašleháme cukr. Ušleháme smetanu.
3. Do sladkého sněhu jemně zapracujeme šlehačku a jahodové pyré. Ozdobíme mandlovými lupínky a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.

NÁŠ TIP

Lesních jahod není nikdy mnoho, pěnu vyrobte ze zahradních nebo vyzkoušejte i jiné ovoce.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...