Griluje se po celém světě, inspirujte se tradicemi jedenácti zemí

  3:22
České grilování je směsí nápadů a chutí z celého světa. Obohaťte svůj repertoár třeba mexickým recadem nebo německým bůčkem. Vymýšlení nových variant a kombinací se meze nekladou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Německo

Kvalitní klobásy, vuřty a hlavně bůček. To je německý vklad k umění grilovat. Bůček potřete bylinkami nebo jím obalte cokoliv jiného a grilujte. Stylová příloha je bramborový salát z brambor, kyselých okurek a octa. Zapíjejte samozřejmě pivem.

Irsko

Každý rok v září se fanoušci grilování z celého světa slétají do irské Lisdoonvarny, kde se koná Světový pohár v grilování. Irové jsou velmi společenští a grilování je v této zemi jeden z nejrychleji se rozvíjejících koníčků. Typické menu je naložené hovězí se zelím jako přílohou nebo dušené jehněčí se zeleninou připravené na grilu v hrnci. Zapíjí se pivem Guiness.

Texas

V této zemi americké unie má grilování stejně dlouhou tradici jako kovbojské klobouky a žvýkací tabák. Kromě bůčku jsou tam nejoblíbenějším artiklem žebírka, klobásy, pinto fazole a bramborový salát. Zapomenout nemůžeme ani na steaky v jakékoliv podobě. A protože Texas je i silně věřící země, zapíjejí tady své BBQ nejraději ledovým čajem nebo domácí limonádou.

Indie

V době, kdy moderní grily ještě dávno nikdo neznal, už se v Indii připravovalo jídlo na kamínkách jménem chula - cihlovém čtverci s otvorem na uhlí. Vařit na nich můžete na pánvi nebo přímo na ohni. Tradiční je pánev jménem tandoor, ve které si můžete připravit třeba kuře tandoori. Celé kuře zbavené kůže se potře solí, limetou a marinuje se nejméně šest hodin v jogurtu a masale. Pak se na speciálních rožních peče v tandooru - díky jeho velké výhřevnosti stačí i půlhodinka.

Itálie

Zapomeňte na pizzu, Italové chovají už staletí jeden z nejlepších hovězích skotů na světě jménem chianina. A steaky z něj jsou toskánská pohádka. Tajemství spočívá v perfektním mase, které se potírá jen pepřem, solí, olivovým olejem a troškou citronové šťávy, díky které je pak maso křehké. Pokud trváte na pizze, připravte si malé koláče těsta, poklaďte vším italským (prosciuttem, mozzarellou, olivami, rajčaty, parmazánem...) a pečte na grilu, dokud se sýr nerozpustí. Povinným nápojem je dobré italské víno!

Japonsko

Správný Japonec nepotřebuje při jídle nůž, proto se klasický japonský steak ugriluje celý, nechá trochu odpočinout a podává se nakrájený na tenké plátky. Fajnšmekři si na něj koupí pravé kobe hovězí, ale jeho cena je opravdu nesmírná, proto vyzkoušejte japonský postup na jakémkoliv kvalitním hovězím mase. To naložte před grilováním do omáčky teriyaki - směsi sójové omáčky, zázvoru, cukru a saké.

Havaj

Chcete-li grilovat po havajsku, sežeňte si tuňáka, dravou želvu nebo mořského ježka. Jejich maso se tu na grilu objevuje nejčastěji. V našich podmínkách je nahraďte jakoukoliv mořskou rybou, krevetami nebo mušlemi. Koření by mělo být orientální a omáčky ovocné - třeba z manga nebo guave. Pořád se vám to zdá příliš nedostupné - pak vyzkoušejte na grilu kombinaci známou z havajské pizzy - šunku s ananasem.

Mexiko

První ingrediencí mexického grilování, ještě před rybami, jehněčím, banány, tortilami a chilli, je dřevo stromu mesquite, které je velmi těžké a tvrdé. Uhlí z tohoto dřeva je na gril ideální, protože je silně výhřevné.

A další dvě věci, bez kterých se neobejdete, jsou salsa a recado. Salsa je omáčka k hotovému jídlu (rajčata, cibule, chilli papričky, čerstvý koriandr, olej, sůl, limetová šťáva) a recado marináda na naložení nebo potření masa před úpravou (většinou se skládá z mexického oregana, kmínu, hřebíčku, skořice, černého pepře, nového koření, česneku a soli).

Brazílie

Obalte maso v hrubé soli, nechte asi půl hodiny odpočinout a položte na rošt nad grilem. Případně pomažte maso pastou z vody a soli, která se vypeče na krustu chránící maso před vysušením. Tak tohle je původní brazilský způsob grilování zvaný churasco. Hovězí se kromě soli nekořenilo ničím jiným, drůbeží a jehněčí maso se přes noc nakládalo do ostré marinády. Maso se nad ohněm většinou upravovalo nabodnuté na velký rožeň.

V Brazílii mají dokonce hlavní město grilování - je to Nova Brescia, kde na největším náměstí stojí socha muže u grilu.

Maroko

Marocká kuchyně je jedna z nejbohatších na světě, spojuje v sobě to nejlepší z africké, středovýchodní a evropské gastronomie.

Za všechny skvělé recepty přinášíme jeden - na marockou marinádu, kterou se maso před grilováním potře (příprava vám zabere 10 minut): najemno nasekaná malá cibule, šálku olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy, půl šálku čerstvého koriandru - nasekaného, půl šálku čerstvé petržele - nasekané, čtyři utřené stroužky česneku, jedna lžíce sladké papriky, dvě lžičky zázvoru, dvě lžičky košer soli a jedna lžička kmínu.

Řecko

Nejoblíbenější grily v Řecku jsou ty na uhlí, protože dávají jídlu nezaměnitelnou chuť a vůni. Maso předem nakládají do oleje, soli, pepře a oregana a stejnou směsí jej potírají při grilování. Aby uhlí pod masem nezačalo hořet, hasí Řekové nežádoucí plamínky lahví octa. Před podáváním pokapou maso citronem.

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Vraťte se do prázdnin. Vyzkoušejte na grilu mořské plody s japonskou omáčkou

Grilované mořské plody jako náplň pita chleba s krevetami

Seriál K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....