Vánoční dezerty: jablka s mascarpone nebo tvarohový krém s mákem a čokoládou

  0:37
Když už máme na Vánoce povolené opasky, proč si po dobrém jídle nedopřát ještě sladkou tečku?

Jablka s mascarpone a ořechy v karamelu | foto: isifa.com

Pečená jablka s ořechovou náplníPečená jablka s ořechovou náplní

Příprava: 25 minut + 25 minut pečení
Pro 6 osob

* 6 větších jablek
* 1/2 citronu, bio
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžíce mleté skořice
* 50 g mandlí, oloupaných
* 50 g lískových oříšků
* 50 g jader vlašských ořechů
* 50 g rozinek, propláchnutých
* 1 lžíce sekaných fíků
* 1 lžíce rumu
* 1 lžíce marmelády, např. meruňkové nebo pomerančové
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání formy

1. Troubu předehřejeme na 200°. Mandle a oříšky nasekáme a smícháme s džemem, spařenými rozinkami, nasekanými fíky,rumem a citronovou kůrou.

2. Jablka omyjeme a seřízneme lehce na špičce, aby stála rovně. Vykrajovátkem vypíchneme jádřince od stopky plus trochu dužiny okolo, ale neprořízneme je naskrz, jen tak, aby vznikl otvor. Vnitřek jablek pokapeme hned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

3. Jablka naplníme směsí a dáme je do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce až změknou. Ke konci je podlijeme trochou vody a dopuštěné šťávy dáme lžíci másla. Vyjmeme jablka z trouby, necháme je chvíli zchladnout a podáváme teplé.

Jablka s mascarpone a ořechy v karameluJablka s mascarpone a ořechy v karamelu

Příprava: 45 minut + doba na máčení rozinek a vychlazení
Na 4-6 porcí

* 100 g třtinového cukru
* 60 g lískových oříšků
* 1 lžíce oleje
* 200 g piškotů, nejlépe cukrářských
* 200 ml medoviny
* 4 lžíce calvadosu + na namočení rozinek
* 4 větší jablka
* 4 lžíce rozinek
* 1 citron, bio
* 1-2 lžíce skořicového cukru
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany 33% (1 kelímek)
* 1-2 lžíce vanilkového cukru

1. Rozinky spaříme, zalijeme calvadosem, necháme den nasáknout. Cukr rozpustíme na zlatý karamel, přidáme nasekané oříšky, vlijeme na naolejovaný pečicí papír. Necháme ztuhnout, sloupneme a rozdrtíme.

2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a smícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým cukrem. Mascarpone prošleháme s vanilkovým cukrem a vmícháme ušlehanou smetanu. Do 4 až 6 sklenic dáme nalámané piškoty, oříškovou drť, zakapeme medovinou a calvadosem.

3. Vrstvíme: trocha krému, půl jablečné směsi, část oříšků, část krému, jablka a ořechy. Nakonec smetanový krém a posypeme jablkovou směsí s ořechy. Necháme v chladu rozležet a vychladit.

Tvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocemTvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocem

Příprava: 20 minut + doba na chlazení
Pro 4 osoby

* 70 g mletého máku
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 350 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce rumu
* 2 lžíce medu
* 250 ml kysané smetany
* 25 g bílé čokolády
* 25 g hořké čokolády
* 60-80 g směsi sušeného ovoce
* 20 g mandlových lupínků
* sladké trubičky, sušenky nebo pišingry k podávání

1. Obě čokolády dáme na chvíli do mrazáku, po ztuhnutí je najemno nastrouháme. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno, stejně tak nasekáme mandlové lupínky. Mák promícháme s cukry a skořicí.

2. Do tvarohu zašleháme rum, med, kysanou smetanu, nastrouhanou čokoládu a nakonec vmícháme mák s cukrem a skořicí. Krém rozdělíme do sklenic, posypeme ovocem a mandlovými lupínky a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme ozdobené sladkými trubičkami a sušenkami.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...