Šťavnaté pečeně, které uvaříte nejen v neděli

  0:34
Pečené maso je synonymem slavnostního nedělního oběda. Jednodušší pečínky ale zvládnete i ve všední den. Poradíme, jaké jsou nejlepší.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hovězí pečínkaHovězí pečínka

Příprava: 20 minut + doba na odležení masa + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g hovězího zadního
* 100 g špeku
* sůl a mletý pepř
* 2-3 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 150 g mrkve, na plátky
* 150 g celeru, na plátky
* 100 g petržele, na plátky
* 2 cibule, na plátky
* 6 kuliček nového koření a pepře
* 3 bobkové listy
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1/2 citronu
* 400-500 ml vývaru
* 1 lžička hladké mouky

1. Maso prošpikujeme po vláknech masa proužky slaniny. Osolíme, opepříme, vložíme do mísy a přelijeme rozpuštěným máslem. Přikryté necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

2. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje a odleželé maso na něm opečeme ze všech stran, vyjmeme ho a dáme stranou.

3. Do výpeku nalijeme zbytek oleje a osmahneme na něm kořenovou zeleninu. Pak přidáme cibuli a koření a opečeme dozlatova. Přidáme protlak, zarestujeme a vsypeme plátky oloupaného citronu, kousek kůry a lehce podlijeme vývarem.

4. Do základu vložíme opečené maso, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 1,5-2 hodiny. Maso podléváme a obracíme. Když je měkké, vyjmeme ho stranou.

5. Šťávu zaprášíme moukou, osmahneme ji za stálého míchání, dolijeme vývarem, promícháme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Pečené kolenoPečené koleno

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1-2 vepřová kolena, podle velikosti
* sůl
* 2 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička drceného kmínu
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček celého pepře
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 500 ml černého piva

1. Nad plamenem opálíme zbytky chlupů na kůži vepřového kolene. Maso pak omyjeme pod studenou vodou a osušíme.

2. Kolena nařízneme podél kosti, aby se lépe propékala, a do masa vetřeme sůl, mletý zázvor, drcený kmín a polovinu prolisovaného česneku.

3. Připravená kolena vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nakrájenou cibulí, plátky česneku, přidáme celé koření, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů do měkka.

4. Během pečení kolena obracíme a přeléváme pivem. Když je maso měkké a odděluje se od kosti, pekáč odkryjeme, přelijeme šťávou a pivem a dopékáme, dokud se neutvoří křupavá kůrčička.

Pečené kuře s karotkouPečené kuře s karotkou

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kuře, asi 1,25-1,4 kg
* sůl
* 100 g anglické slaniny, plátky
* svazek karotky
* svazek mladé cibulky
* 1 hlavička česneku
* 2 snítky rozmarýnu
* 1-2 snítky libečku a petrželky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli a karotku oloupeme a cibuli překrájíme na menší kusy. Malé karotky můžeme nechat celé, větší přepůlíme.

2. Kuře opláchneme uvnitř i vně studenou vodou a osušíme. Břišní dutinu osolíme, vložíme do ní kousek másla, část petrželky, libečku, čtyři menší karotky kuře zformujeme do původního tvaru a nožičky svážeme motouzem nebo protáhneme kůží. Povrch kuřete osolíme.

3. Dno pekáče vyložíme většinou plátků slaniny, na ni navršíme nakrájenou cibulku i s natí, celé neoloupané stroužky česneku a karotky. Na zeleninu posadíme kuře prsíčky nahoru, zakapeme citronovou šťávou, prsíčka překryjeme zbylými plátky slaniny, posypeme rozmarýnem, obložíme libečkem a petrželkou.

4. Vložíme do trouby, zprudka zapečeme, podlijeme, přikryjeme, stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme za občasného podlití do měkka.

5. Potom sejmeme poklici, kuře potřeme máslem a dopečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout, kuře naporcujeme a podáváme s pečenou zeleninou a šťávou.

Pečený králík na česnekuPečený králík na česneku

Příprava: 20 minut + doba na uležení + 1 hodina pečení

Pro 4 osoby

* 1 králík nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
* 100 g rozpuštěného másla
* sůl
* 100 g slaniny
* 6 stroužků česneku
* 150 g celeru
* 100 g kořenové petržele
* 2 velké cibule

1. Králíka odblaníme, omyjeme a osušíme, můžeme ho naporcovat. Maso prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky.

2. Potom do masa vetřeme česnek utřený se solí a králíka vložíme do pekáčku, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.

3. Zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, do pekáče přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a zbylou slaninu, pekáč s králíkem vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

4. Potom snížíme teplotu na 180 stupňů, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka.

5. Během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou.

6. Když je maso měkké a po píchnutí z něj nevytéká růžová šťáva, sejmeme poklici, dopečeme na barvu a pekáč vyjmeme z trouby. Maso necháme chvíli odležet.

Tip
Šťávu můžete po upečení králíka zaprášit lžičkou hladké mouky, aby se spojila a byla hustší, ale není to nutné. Zelenina a cibule šťávu zahustí, můžete ji také rozmixovat nebo propasírovat přes cedník. Podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Pečená kachnaPečená kachna

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kachna, asi 1,8-2 kg
* 3 lžíce kmínu
* sůl
* 1 jablko

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kachnu důkladně omyjeme, zbavíme zbytků peří a osušíme. Uvnitř i zvenku ji osolíme a sůl vetřeme do masa i kůže.

2. Do břišní dutiny vložíme rozčtvrcené jablko bez jádřince, posypeme kmínem, vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme naběračkou horké vody.

3. Pekáč vložíme do trouby a pečeme, dokud kachna na povrchu nezezlátne. Během pečení podléváme podle potřeby horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

4. Tučnější části kachny propícháme vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat, ale nepícháme do masa, pouze napíchneme kůži a tuk. Vypečený tuk sbíráme z povrchu naběračkou.

5. Když je kachna na povrchu upečená, obrátíme ji prsíčky nahoru a dopečeme za občasného přelití vypečeným sádlem a podlití vodou dozlatova tak, aby se utvořila křupavá kůrčička.

Tip
Ke kachně můžete navíc přidat snítku šalvěje nebo tymiánu. Vypečené odebrané sádlo nalijte do čistých sklenic a po vychladnutí uzavřete víčkem a uchovejte v chladu na další použití.

Pikantní vepřová žebírkaPikantní vepřová žebírka

Příprava: 15 minut + 40-50 imnut

Pro 4 osoby

* 1 kg vepřových žeber
* 3 lžíce medu
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 200-250 ml piva
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce mletého rozmarýnu
* 1 lžička mletého zázvoru
* pikantní grilovací omáčka k podávání

1. Vepřová žebírka omyjeme, osušíme a rozdělíme podél kosti na jednotlivé díly.

2. V misce prošleháme med, ocet, pivo, olej, sůl, pepř, rozmarýn a zázvor na marinádu.

3. Žebírka potřeme ze všech stran marinádou a necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny.

4. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Žebírka rozložíme na mřížku, kterou položíme přes plech, aby měla kam odkapávat šťáva, nebo na plech vyložený pečicím papírem.

5. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-50 minut, během pečení maso obracíme a potíráme zbylou marinádou.

6. Podáváme s pikantními studenými omáčkami a čerstvým pečivem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...