Jalovcové zelí: podzimní pochoutka

  13:38
Podzim s sebou přináší i takové radosti, jako je třeba zelí za pár korun. Pochutnejte si na něm!

Jalovcové zelí | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 40 minut

* 2 lžičky jalovcových kuliček
* 3 lžíce ginu nebo borovičky
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 velkou hlávku zelí, očištěnou
* 1 velký pórek, očištěný
* 50 g másla
* 1 lžičku bujonových granulí nebo čtvrt kostky, rozdrobené
* 6 vrchovatých lžic žervé nebo lučiny
* sůl a pepř na dochucení

  1. Jalovec rozdrťte, v hrnci spolu s ginem a mlékem přiveďte k varu a za občasného promíchání nechte tři minuty probublávat. Sejměte z ohně, osolte a opepřete.
  2. Zelí pokrájejte na osminy, odstraňte tvrdý košťál a nakrájejte je na jemno. Pórek podélně rozkrojte a nakrájejte na centimetrové kousky. Zelí i pórek vsypte na cedník, propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  3. Ve velkém širokém kastrolu rozpusťte máslo, vsypte zelí s pórkem, posypte bujonem, osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte, přikryjte a duste na středním ohni. Každé dvě minuty promíchejte; po třetím promíchání už nepřikrývejte a vše povařte ještě čtyři až šest minut, abyste odpařili šťávu, kterou zelí pustí. Odstavte.
  4. Jalovcové mléko prohřejte (nevařte!) a přimíchejte do něj žervé. Hojně opepřete, promíchejte, přelijte přes zelí, znovu promíchejte a podávejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Dušené červené zelí s řepou
Dušené červené zelí s řepou
Pečený losos s žampiony a estragonem
Pečený losos s žampiony a estragonem
Pikantní zelné placky tepla
Pikantní zelné placky tepla

Autoři:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....