Dorty a jiné dobroty z drobného letního ovoce

  0:16
Drobné letní ovoce je pravý poklad při přípravě dezertů. Pokud se vám nechce připravovat náročnější receptury, zkuste ho "naložit" do zakysané smetany.
Lívance s borůvkami

Lívance s borůvkami | foto: Stockfood.cz

Mirabelkový koláčMirabelkový koláč

Příprava: 15 minut + 25-30 minut pečení

Na jednu dortovou formu o průměru 26 cm nebo plech s vyšším okrajem

* 1 hrnek hladké mouky
* 1 hrnek polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 1/2 hrnku cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 125 g rozpuštěného másla nebo hery
* 1 hrnek acidofilního mléka
* 2 vejce
* 300-500 g mirabelek
* cukr moučka na poprášení

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mirabelky omyjeme, necháme oschnout a vypeckujeme. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a vymažeme mastným papírem od másla. V míse promícháme obě prosáté mouky s kypřicím práškem. Přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, oba cukry, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, vejce a vymícháme hladké řidší těsto. Podle potřeby můžeme přidat o něco více mléka.

2. Těsto vlijeme do připravené dortové formy, uhladíme stěrkou a povrch poklademe vypeckovanými mirabelkami otevřenou stranou dolů. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 25-30 minut. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí ve středu koláče, jestli je už upečený. Nelepí-li se těsto na špejli, vyjmeme ho i s formou z trouby a necháme na mřížce zchladnout. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na jednotlivé řezy.

Třešňová bublaninaTřešňová bublanina

Příprava: 15 minut + 25-30 minut pečení

Na jeden plech

* 3 vejce
* 1 hrnek cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 215 ml smetany, 33%
* 500 g třešní
* 1 lžíce moučkového cukru - na poprášení
* trochu tuku a hrubé mouky na plech

1. Třešně omyjeme, zbavíme stopek a necháme okapat a oschnout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přisypeme prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem, vlijeme smetanu a umícháme hladké těsto.

2. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem nebo vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme stěrkou a poklademe třešněmi. Vložíme do trouby a pečeme asi 25-30 minut do růžova.

3. Před vyjmutím zkusíme do středu těsta vpíchnout špejli, a pokud těsto nelepí, bublaninu vyjmeme z trouby. Necháme chladnout nejlépe na mřížce a po vychladnutí krájíme na jednotlivé řezy. Při podávání lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Piškotová buchta s meruňkami a broskvemiPiškotová buchta s meruňkami a broskvemi

Příprava: 10-20 minut + 3 minuty vaření 

Na jednu koláčovou formu

* 1 hotový piškotový korpus
* 2 lžíce brusinkové nebo rybízové zavařeniny
* 500 ml mléka 
* 1 sáček vanilkového pudinku
* 1-2 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce másla
* 1 broskvový kompot
* 1 meruňkový kompot
* 1 sáček čirého dortového želé

1. Kompoty slijeme a ovoce necháme okapat. Podle návodu uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink. Po uvaření ho osladíme a zašleháme do něj dvě lžíce másla.

2. Dortový korpus potřeme zavařeninou a teplým krémem. Povrch poklademe nakrájenými broskvemi a meruňkami. Z ovocné šťávy z kompotu připravíme podle návodu na obalu želé a podle chuti dosladíme.

3. Pomocí lžíce nebo štětečku ovoce potřeme nebo přelijeme želatinou a dáme ztuhnout do chladničky, trvá to asi 1-2 hodiny.

Rebarborové koláčky s drobenkouRebarborové koláčky s drobenkou

Příprava: 110 minut + 15-20 minut pečení

Na asi 30-40 koláčků

* 400 g hrubé mouky
* 180 g másla
* 60 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky
* 3/4 kostky droždí
* 1/4l mléka
* špetka soli
* trochu hladké mouky na po moučení válu

Na náplň:
* 1 kg rebarbory
* 150 g hrubé mouky
* 150 g cukru krupice
* 150 g másla
* 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, bio

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, na kousky nakrájené máslo a zpracujeme jako na drobenku. Vmícháme moučkový cukr a rozetřené droždí s trochou cukru. Žloutky rozmícháme ve vlažném mléce s vanilkovým cukrem, přilijeme do mísy a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme asi centimetrový plát.

2. Skleničkou nebo formičkou vykrajujeme koláčky,pomoučeným dnem skleničky každý koláček uprostřed stlačíme, přendáme na plech vyložený papírem a necháme je asi hodinu kynout. Rebarboru oloupeme škrabkou na zeleninu a nakrájíme na tenčí plátky. V míse promícháme mouku, cukr, citronovou kůru a kousky másla a prsty zpracujeme na drobenku.

3. Koláčky po klademe kousky rebarbory, posypeme drobenkou a pečeme v dobře rozehřáté troubě dorůžova.

Tip
Místo čerstvého droždí můžete použít sáček sušeného. Rebarboru můžete navíc pokrýt trochou utřeného tvarohu s cukrem a žloutkem a teprve potom sypat drobenkou.

Lívance s borůvkamiLívance s borůvkami

Příprava: 10 minut + 60-90 minut kynutí + 4-5 minut pečení

Pro 4-6 osob

* 500 g hladké mouky
* 300 ml mléka
* 300 ml kefíru
* půl kostky droždí
* 1 lžíce cukru
* 1 velké vejce
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 2 hrsti borůvek + 200 g k podávání
* olej nebo máslo na opékání
* 1 sáček vanilkového cukru
* 100 g moučkového cukru

1. Droždí utřeme v míse s lžící cukru, přilijeme vlažné mléko, polovinu prosáté mouky. Dobře promícháme a necháme asi 30 minut kynout.

2. Poté do těsta přidáme špetku soli, zbylou mouku, vejce, rozpuštěné máslo, kefír a zaděláme řidší těsto. Necháme půl hodiny v teple, pak do těsta zamícháme borůvky a necháme dalších 15 minut kynout.

3. Rozpálíme si pánev nebo lívanečník, důlky vymažeme trochou oleje nebo másla a lžící tvoříme lívanečky. Pečeme nejdříve z jedné strany dozlatova, otočíme a dopečeme i z druhé strany dozlatova. Takto postupně upečeme všechny lívance. Lívanečky posypeme nebo lehce obtiskneme v moučkovém nebo pískovém cukru s vanilkovým cukrem a podáváme s čerstvými borůvkami.

Borůvkové suflé s lesními plodyBorůvkové suflé s lesními plody

Příprava: 30-40 minut + 30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 150 ml smetany na vaření
* 1 lžíce citronové kůry
* 40 g másla + trochu na vymazání formiček
* 40 g hladké mouky
* 4 vejce
* 3 lžíce borůvkové šťávy 
* 2 lžíce borůvkového likéru
* 30 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* velká hrst lesních plodů
* 1-2 lžíce krupicového cukru

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme na mírném ohni. Vlijeme smetanu, přidáme špetku soli, citronovou kůru, dobře rozšleháme, uvedeme k varu a vaříme 1-2 minuty.

2. Nakonec vmícháme a zašleháme borůvkovou šťávu a likér a stáhneme z ohně. Necháme trochu zchladnout a do směsi zašleháme žloutky. Formičky dobře vymažeme máslem vysypeme moučkovým cukrem. Z bílků a obou cukrů ušleháme pevný sníh a postupně ho vmícháme do borůvkové hmoty.

3. Připravené formičky plníme do dvou třetin a pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 30 minut. Horké suflé poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme ozdobené rozmačkanými lesními plody s cukrem.

Jablečný štrůdlJablečný štrúdl

Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení

Na tři záviny

Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 13 lžic světlého piva
* 125 g hery

Náplň:
* 1-2 hrsti strouhanky
* 1,5-2 kg jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 3 vanilkové cukry
* 1 lžíce mleté skořice
* špetka muškátového oříšku
* 60 g rozinek
* 80 g vlašských ořechů
* 125 g hery nebo másla na potření
* šlehačka k podávání, dle chuti

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V míse promícháme prosetou mouku, nakrájený tuk a pivo a zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce 15-30 minut odležet. Jablka nastrouháme a promícháme s citronovou šťávou a propláchnutými a okapanými rozinkami.

2. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme na lehce pomoučeném vále velmi tenké obdélníkové pláty. Každý potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou strouhanky. Doprostřed každého dílu navršíme po délce jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem a překrájenými ořechy. Náplň poprášíme skořicí a trochou muškátového oříšku, delší okraje přehneme přes náplň a zavineme.

3. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě asi 40-50 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, opět potřeme rozpuštěným máslem, necháme na mřížce vychladnout a potom krájíme na jednotlivé řezy. Podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...