Cibulové koláče z Francie

  8:06
Pissaladiere. Tak zní originální název francouzského slaného koláče, jehož pikantnost mají kromě cibule na svědomí i olivy a ančovičky. Tradičně se peče na "plechu" z chlebového těsta; naše verze je rychlejší, ale stejně úžasná.

Cibulové koláče | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 35 minut + 20-25 minut pečení

Na náplň:
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 500 g cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
* 2 stroužky česneku, drobně nasekané
* 2 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
* 1 bobkový list
* sůl a pepř na dochucení

Na základ:
* 500 g lístkového těsta
* trochu olivového oleje na potření
* 50 g ančoviček, odkapaných z oleje a podélně rozpůlených
* 50 g vypeckovaných černých oliv
* 1 malý svazek zelené petrželky, nasekaný najemno

1. Cibulovou náplň si můžete připravit i den předem. Všechny suroviny na ni vložte do většího kastrolu se silným dnem, lehce osolte a vydatně opepřete. Na mírném plameni a pod pokličkou duste asi půl hodiny, až cibule úplně zvláční. Je důležité dusit pomalu, protože to cibuli dodá správně sladkou chuť. Během dušení občas promíchejte. Směs by měla být vlahá, ale neměla by obsahovat příliš mnoho vody ani by se neměla přichytávat dna. Pokud je v kastrolu moc tekutiny, nechte ji na zvýšeném plameni a bez pokličky odpařit. Až směs dosáhne požadované hustoty, vyjměte větvičky tymiánu (sušené lístky ponechte) a bobkový list.

2. Těsto rozválejte na centimetrovou výšku a vykrojte z něj čtyři kola o průměru patnáct centimetrů; pomůže vám poklička nebo dezertní talířek. Položte na plech a ten potom vložte asi na dvacet minut do chladničky.

3. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Náplň rozestřete na podklady tak, abyste nechali asi centimetrový volný okraj. Pak na ni položte po čtyřech proužcích ančovičky tak, aby tvořily efektní mřížku, a doprostřed čtvercových polí dejte olivy – přesně takhle má být tradiční pissaladiere ozdobena. Okraje lehce potřete olejem.

4. Vložte do trouby a pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na 190, u horkovzdušné trouby na 170 stupňů, a pečte ještě deset až patnáct minut, aby okraje koláčů vyběhly a byly pěkně zlatavé. Před podáváním pissaladiere posypte trochou nasekané petrželky a podávejte. Tyto slané koláče jsou báječné jak horké, tak i při pokojové teplotě.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Cibulové kroužky
Cibulové kroužky
Cibulový koláč
Cibulový koláč
Cibulková ryba
Banánový chlebíček

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...