Polévka je grunt a v zimě zahřeje

  0:29
Stejně jako k létu patří zeleninové saláty, zimu si lze jen stěží představit bez polévek. Už naše babičky říkaly, že právě ony jsou grunt.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Fazolová polévka se smaženou zeleninouFazolová polévka se smaženou zeleninou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 balení konzervovaných černých fazolí po 400 g, slité 
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 2 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 50 g uzené slaniny
* 1 lžíce rajčatového protlaku 
* 2 bobkové listy 
* 4 kuličky nového koření 
* 1 snítka saturejky 
* sůl a mletý pepř 
* 150-200 g zeleniny (mrkev, pórek, cibule, celer apod.)
* olej na smažení
* 1 velké rajče

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme najemno nakrájenou slaninu a necháme ji rozškvařit. Přidáme bílou část pokrájené cibule a usekaný česnek a necháme za občasného míchání zesklovatět. Na cibulce potom osmahneme rajčatový protlak a obsah hrnce zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme slité fazole, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut.

2. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nářezovém stroji nebo na speciálním struhadle na co nejtenčí plátky. Plátky naskládáme na sebe a potom ostrým nožem nakrájíme na delší jemné proužky jako vlasové nudle. Zeleninu těsně před podáváním krátce osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a necháme okapat na papírových ubrouscích. Rajče nařízneme nahoře do kříže, ponoříme na chvíli do vroucí vody, zchladíme ve studené vodě a stáhneme slupku. Nakrájíme ho na dílky a vydlabeme semínka.

3. Polévku posypeme pokrájenou cibulovou natí a každou porci podáváme s hrstí osmažené zeleniny a s kousky oloupaných rajčat. Pokud chceme poněkud ostřejší chuť, dochutíme polévku špetkou chilli nebo použijeme konzervované fazole v pikantním nálevu .

Polévka z červené čočkyPolévka z červené čočky s chilli

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule 
* 4 stroužky česneku
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 lžička koriandru
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce hladké mouky
* 1,2 l zeleninového vývaru
* 250 g červené čočky

1. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno nakrájenou cibuli, usekaný česnek a necháme zesklovatět. Potom přidáme římský kmín, koriandr a na jemné proužky pokrájené chilli papričky a na mírnějším plameni krátce osmahneme. Směs poprášíme hladkou moukou, umícháme světlou jíšku a zalijeme vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou.

2. Polévku dobře promícháme a přivedeme k varu. Přidáme propláchnutou čočku a vaříme, až je čočka měkká, asi 15 minut. Podle potřeby můžeme polévku dolévat trochou vývaru. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Při podávání zdobíme čerstvým koriandrem.

3. Servírujeme s čerstvou bagetou.

Tip

Máte-li rádi ostré, můžete polévku dochutit trochou harisy (směs chilli a koření). Nať koriandru nahradí petrželovou.

Vinná polévka s knedlíčkyVinná polévka s knedlíčky

Příprava: 20 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

Na knedlíčky:
* 200 g rybího filé 
* 1 vejce 
* 3-4 krajíčky tvrdšího bílého toastového chleba
* 1-2 lžíce smetany 33%
* 1 lžíce změklého másla
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* trocha vody nebo vývaru

1. Rybí maso bez kostí umeleme nebo najemno rozmixujeme. Přidáme žloutek, nastrouhanou střídku toastového chleba, změklé máslo a podle potřeby zvlhčíme smetanou. Směs osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílku.
2. Rukama vytvarujeme malé knedlíčky a zavaříme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Vaříme mírným varem asi 5-8 minut, vyjmeme, zchladíme krátce ve studené vodě a uchováme stranou.

Recept na polévku:
Na polévku nalijeme do hrnce 500 ml suchého bílého vína, okořeníme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem a uvedeme k varu. Vmícháme 400 ml kysané smetany a necháme přejít varem. Nakonec vlijeme do polévky 3 žloutky rozmíchané se 100 ml sladké smetany (12%), polévku prošleháme metličkou a zahříváme, ale již nevaříme. Podle chuti přisladíme cukrem a dosolíme, vložíme uvařené knedlíčky, společně prohřejeme. Podáváme ozdobené čerstvým kerblíkem či petrželku.

Jehněčí polévka se zeleninouJehněčí polévka se zeleninou

Příprava: 10 minut + 2-3 hodiny vaření

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčí plece 
* 1 lžíce olivového oleje 
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* hrst sušených rajčat
* 1 větší mrkev
* kus celeru
* 1 žlutá paprika
* 80 g malých žampionů
* 2 velké brambory
* 1 cuketka
* bylinky

1. Jehněčí plec odblaníme, omyjeme, osušíme a osolíme. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm nakrájenou slaninu. Na slanině opečeme ze všech stran připravené maso a zalijeme jej asi 2 l vody.

2. Mírně osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření a 6 kuliček pepře, rozpůlenou cibuli, celé oloup. stroužky česneku, sušená rajčata a uvedeme do varu. Maso vaříme na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny.
Potom přidáme očištěnou a na hrubší papriku, kusy nakrájenou mrkev, celer, žampiony a brambory a vaříme společně doměkka.

3. Ke konci varu přidáme na plátky nakrájenou malou cuketu a svazek bylinek (šalvěj, rozmarýn, bobkový list apod.) a dovaříme. Polévku dochutíme solí. Měkké maso nakrájíme na plátky a podáváme zalité horkou polévkou.

Tip

Maso můžete také podávat jako samostatný chod. Jehněčí lze nahradit telecím, hovězím nebo drůbežím masem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...