NA 4 PORCE
Příprava: 10 minut + 15 minut vaření
* 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel/pastinák)
* trocha másla nebo olivového oleje na osmažení zeleniny
* 1,2 l drůbežího vývaru
* 200-300 g vařeného kuřecího masa
* sůl a pepř na dochucení
* hrst polévkových nudlí
* hrst sekané zelené petrželky
1. Zeleninu oškrabejte, nakrájejte na plátky a pak na nudličky, případně ji nahrubo nastrouhejte. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a krátce osmahněte nudličky zeleniny, aby získaly nazlátlou barvu.
2. Zalijte vývarem a při středním varu asi čtvrt hodiny vařte, až bude zelenina křehká, ale ne rozvařená. Ke konci přidejte i pokrájené nebo na vlákna rozdělené maso. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
3. V jiném kastrůlku krátce povařte nudle; stačí tak tři až pět minut – podle toho, jak jsou tvarované.
4. Nudle rozdělte na talíře nebo do misek, zalijte horkou polévkou a ozdobte petrželkou.
O slepičí krok
Kvalitu polévky i její chuť ještě pozvednete, pokud místo kuřete použijete na vývar mladou slepici. Slípka má totiž nejen o poznání pevnější, ale i chutnější maso. Připravujte způsobem uvedeným v receptu, ale počítejte až se dvěma hodinami varu, aby bylo maso opravdu měkké. Odměnou vám bude vývar jako víno!
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Hustá polévka s houbami |
Čočková polévka |
Polévka ze sladké cibule a kapustiček |