NA 4 PORCE CHŘESTOVÉ POLÉVKY
Příprava: 40 minut
* 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
* 1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená
* 3 lžíce másla a 1 lžíce na zahuštění
* 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
* sůl a pepř na dochucení
* 100 ml smetany na zjemnění
* vícebarevný pepř na ozdobu
1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Chřestovou polévku podávejte s křupavým čerstvým pečivem.