VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE
Čokoládové domino
* 60 g čokolády na vaření
* 130 g moučkového cukru
* 70 g mandlí
* 1 lžíce rybízové marmelády
* 50 g mléčné čokolády
* 50 g bílé čokolády
* moučkový cukr na posypání
1. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme moučkový cukr, strouhané mandle, rybízovou marmeládu a všechny suroviny dobře promícháme. Směs necháme mírně zchladnout.
2. Zchladlou směs rozprostřeme na plech a necháme ztuhnout. Ztuhlý plát nakrájíme ostrým nožem na obdélníčky. Polovinu domina namočíme do mléčné čokolády a necháme ztuhnout. Druhou polovinu namočíme do bílé čokolády a také necháme ztuhnout. Nakonec špejlí tvoříme barevné tečky, aby obdélníčky vypadaly jako domino.
Dvoubarevné kuličky
* 150 g čokolády
* 20 g tuku iva
* 2 vejce
* 150 g kokosu
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce moučk. cukru
* mandle nebo kokos
1. Do kastrůlku nalámeme na malé kousky čokoládu a přidáme nakrájené kousky tuku. Kastrůlek dáme do vodní lázně a obsah necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu a tuk necháme zchladnout, ale ne ztuhnout.
2. Vejce a cukr utřeme do pěny a postupně přidáváme zchladlou čokoládu s tukem, kokos a rum. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v nahrubo nasekaných mandlích nebo strouhaném kokosu.
TIP |
Čokoládové hrudky
Příprava: 20 minut
* 200 g mléčné čokolády
* 300 g hořké čokolády
* 25 g ztuženého tuku
* 200 g ovesných vloček
* 1 vanilkový cukr
1. Ovesné vločky nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nalámanou čokoládu a nakrájený ztužený tuk dáme do kastrůlku a rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme opražené ovesné vločky a přimícháme vanilkový cukr. Kastrůlek vyndáme z vodní lázně a směs necháme zchladnout.
2. Jakmile začne směs houstnout, pomocí lžičky tvoříme kuličky a skládáme je na tácek pokrytý fólií nebo celofánem. Hrudky dáme do lednice ztuhnout.
Dvoubarevná roláda
Příprava: 40 minut
* 200 g piškotů
* 150 g rostlinného tuku
* 150 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu
Náplň:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 lžičky kakaa
* 1 žloutek
1. Najemno pomleté piškoty vložíme do misky, přidáme změklý tuk, prosátý cukr, vejce a rum. Vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu tuhnout. Máslo krátce vyšleháme, přidáváme moučkový cukr, kakao a žloutek. Náplň necháme v lednici chvíli odležet.
2. Na potravinové fólii nebo na celofánu z těsta rozválíme 2–3 mm silný plát. Potřeme 2–3 mm vysokou vrstvou tmavé náplně a pomocí fólie plát zavineme. Zabalený ve fólii necháme v lednici odležet. Roládu nakrájíme na 5 mm silné plátky a skladujeme v chladu.
TIP |
Marcipánové brambory
* 300 g mandlí
* 2 bílky
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce třešňovice
* 300 g moučkového cukru
* 20 g kakaa na obalení
1. Mandle najemno nastrouháme, smícháme v misce s bílky a prosátým cukrem. Krátce propracujeme a přendáme na vál mezi dva silnější igelity a válečkem hmotu rozválíme.
2. Hladkou hmotu rozdělíme na 2 části. Do jedné vmícháme rum, do druhé třešňovici. Hmoty ještě jednou proválíme válečkem a necháme odpočinout. Z těst tvoříme menší brambůrky a obalujeme je v kakau, přendáme do papírových košíčků a necháme v lednici ztuhnout.
Skořicové pralinky
Příprava: 25 minut
* 60 ml smetany
* 1 lžíce kakaa
* 200 g čokolády na vaření
* 30 g 100% tuku
* 1/4 lžičky skořice
* 2 lžíce moučk. cukru
* 1/2 lžičky skořice na obalení
1. Smetanu nalijeme do kastrůlku, zahřejeme a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit a vmícháme kakao. Přimícháme změklý tuk, skořici a necháme hodinu v lednici ztuhnout.
2. Lžičkou odkrajujeme kousky a tvarujeme kuličky stejné velikosti, které obalíme ve směsi moučkového cukru a skořice. Kuličky necháme ztuhnout v chladnu, kde je i skladujeme.
Rozinkové nočky
* 150 g rozinek
* 1 dl rumu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných ořechů
* 20 g kakaa
* 30 g másla
* kokos na obalení
1. Rozinky nakrájíme na menší kousky, namočíme je do rumu a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, ořechy, naložené rozinky s rumem a vše dobře promícháme.
2. Ze vzniklé hmoty tvoříme menší kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme do lednice a necháme ztuhnout.
Ořechové cukrovinky
Příprava: 25 minut
* 1 bílek
* 80 g moučkového cukru
* 150 g ořechů
* 20 g kakaa
* moučkový cukr na obalení
Bílek utřeme s moučkovým cukrem do pěny a přimícháme ořechy. Polovinu těsta promícháme s kakaem. Kousky těsta obalíme v moučkovém cukru a tvoříme ručně tvary nebo kousky vtlačujeme do formiček. Jednotlivé kousky necháme zaschnout. Některé kousky můžeme přelévat čokoládovou polevou.
Nepečené cukroví s marmeládou
* 120 g oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 1/4 citronu
* 1/2 lžíce rumu
* 100 g šípkové marmelády
Poleva:
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* citronová šťáva
1. V míse smícháme oříšky s cukrem, přidáme šípkovou marmeládu, citronovou šťávu s kůrou a rum. Vypracujeme v tužší těsto, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr.
2. Těsto dáme mezi dvě fólie a vyválíme na plát 3–4 mm silný. Přendáme s fólií na plech a necháme do druhého dne zaschnout. Pokud bude potřeba, plát otočíme. Druhý den plát nakrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm a ozdobíme bílkovou polevou. Ozdobíme barevnou rýží a necháme zaschnout.
TIP |
Salám z piškotů
* 250 g cukru
* 2 vejce
* 50 g kakaa
* 70 g kokosu
* 3 lžíce rumu
* 1 tuk omega
* 250 g dětských piškotů
1. Cukr s vejcem vyšleháme do pěny a přimícháme kakao, kokos a rum. Tuk necháme rozpustit a přilijeme do směsi. Polovinu piškotů rozlámeme na menší kousky, druhou polovinu rozmělníme v sáčku pomocí válečku na nudle. Piškoty vmícháme do hmoty a vše dobře promícháme.
2. Hmotu dáme na alobal, který jsme si vyložili potravinovou fólií, zabalíme do tvaru salámu a konce dobře stáhneme. Salámy dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe 2 dny. Ztuhlý salám zbavíme alobalu a fólie a nakrájíme na plátky. Jako druhou variantu můžeme připravit salám bez použití kakaa. Uchováváme v chladnu.
V DALŠÍM DÍLE: RUMOVÉ CUKROVÍ