Vaří Miroslav Macek: K dobrému jídlu patří dobré víno

  11:28
Přichystat kastrůlek se všemi ingrediencemi trvalo bývalému politikovi Miroslavu Mackovi sotva čtvrt hodiny. Ve své moderní kuchyni, kde všechno ladí do modra, se pohyboval sebejistě a přesně věděl, kde co má.

Miroslav Macek vaří | foto: David PortMF DNES


„Přesto jsem po boku své ženy zlehka ve vaření obleněl,“ přiznává. O své paní mluví jako o geniální kuchařce, které se něco málo při vaření pokazí jen jednou za několik let, sám prý umí líp než ona snad jenom zvěřinu.

„Tu ale připravujeme jen v zimě, teď volíme jednoduché pokrmy ze sezonní zeleniny, ryb a mořských plodů.“ 

Fenyklové hlavy v troubě už provoněly kuchyň, Miroslav Macek mezitím do zahrady nanosil sklo, stříbrné příbory, karafy s vodou a nádobu na led s vychlazeným bílým.

„Bez dobrého vína není dobré jídlo, proto je dole ve sklípku pod domem vždycky z čeho vybírat.“

Zásoby má slušné i kvůli přátelům, protože Mackovi zvou na večeři své známé alespoň dvakrát týdně. Ke každé takové večeři tradičně vyrábějí i jídelní lístky, běžně o pěti chodech a v záhlaví se jmény hostů, a tisknou si je na ruční papír s vlastním vodoznakem.

„Jídelní lístky samozřejmě archivujeme, jsou jich už stovky, abychom měli kontrolu a svým hostům neuvařili dvakrát to samé.“

Bůh i ďábel je skryt v detailech

Stolování je důležité i pro publicistu a překladatele Miroslava Macka. U nich doma se běžně používají stříbrné příbory a porcelán, který by do myčky dal leda ignorant. „Nasytit se očima je přece stejně důležité,“ tvrdí bývalý zubař a politik.

Se svou ženou napsali Kuchařku pro snoby, která se ihned vyprodala. Možná proto, že ji psali dva gurmeti. Miroslav Macek začal vařit už v patnácti, to když se ošklíbl nad maminčiným jídlem a ona mu odsekla, ať si tedy uvaří sám, jeho žena Jana zase léta žila v italském kantonu ve Švýcarsku. Sem a do sousedního Německa jezdí Mackovi měsíc co měsíc na nákupy. Pro rakletové brambory, chřest, krevety a humry. „Když vaříte z kvalitních surovin a zrovna se nepřejídáte, může si dát s klidem i pětichodovou večeři,“ říká Macek.

Trendům však podléhat odmítá a máslo by za margarín nikdy nevyměnil. „Bůh i ďábel je skryt v detailech! Třeba mě fascinuje, když někdo místo jemného pasírování přes sítko zeleninu rozmixuje. Že mu nechutná? Nedivím se. Rozdrcené buňky dostanou divokou příchuť, která nemá se skutečnou chutí zeleniny pranic společného.“ A raději se sám postaví k zavařovačkám a udělá vlastní marmelády, džemy a huspeniny, protože ty z obchodu mu nechutnají.

Když vidíte, s jakou rozkoší o jídle mluví a jak si na něm pak pochutnává, otázka se nabízí: Jak to, že neztloustl ani tehdy, když byl druhým nejdůležitějším mužem v ODS? Ve vysoké politice jsou přece saka do roka těsná všem. „Knedlíky s omáčkou jsem v poledne na rozdíl od kolegů nejedl,“ prozrazuje, „to už bych se nehnul. Raději jsem si někde stranou dal v klidu jogurt a večer si zašel na něco lehkého a dobrého.“

Celý život dělá každé ráno totéž – snídá po anglicku. Čerstvý džus, čaj s mlékem a vejce na slanině. „Glykemická křivka nelétá jako splašená a celé dopoledne je tělo spokojené.“

Zapékaný fenykl s olivami

Pro dva, hotovo za 30 minut

Ingredience:

3 hlavy čerstvého fenyklu
1 lžička másla
200g našlehaného tvarohového sýra
5–10 černých oliv
4 malá rajčata
4 kaparové plody (ne květy)
3 plátky libové šunky
1/6 l smetany
parmezán
sůl, bílý pepř

Fenyklové hlavy zbavíme nejvrchnější slupky, rozkrojíme na čtvrtiny a pět až sedm minut povaříme ve slané vodě. Pak je necháme vychladnout, odstraníme košťály a rozložíme na jednotlivé plátky.

V zapékací misce rozpustíme máslo, na dno naskládáme vrstvu plátků fenyklu, na ni rozprostřeme vrstvu sýra, posypeme vypeckovanými, na polovinu nakrájenými olivami, lehce osolíme a opepříme. Nahoru položíme plátky šunky a přikryjeme další vrstvou fenyklových plátků. Opět lehce osolíme a opepříme. Navrch poskládáme na půlky rozkrájená rajčata řezem dolů a na půlky rozkrojené kapary. Posypeme nastrouhaným parmezánem a po krajích misky zakapeme smetanou.

Zapékací misku dáme do předem vyhřáté trouby (200–220 °C) a 30 minut zapékáme, z toho prvních 15 minut pod alobalem.

Jako přílohu doporučuji pokrájený bílý chléb, z vín se k fenyklu hodí hodně vychlazené veltlínské zelené.

ČTĚTE TAKÉ Z BLOGU MIROSLAVA MACKA

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...