Piknikové pomazánky různých chutí

  0:29
Jednou z nejradostnějších událostí jara a léta jsou svačinky v trávě. Poradíme vám, co si namazat.
Sardelová pomazánka s olivami

Sardelová pomazánka s olivami | foto: In Images

Sardelová s olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 125 g másla
* 6-8 žloutků uvařených natvrdo
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 plné lžičky sardelové pasty
* mletý pepř
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 100 g černých oliv bez pecek + trochu k podávání
* chléb
* listy salátu

1. Uvaříme si vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme, přepůlíme a vyjmeme žloutky. Scedíme olivy a necháme v sítku okapat a oschnout. Do mísy nakrájíme změklé máslo, prolisujeme k němu žloutky, přidáme hořčici, sardelovou pastu, mletý pepř, worcestrovou omáčku a vyšleháme do pěny.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, prošleháme a vmícháme na tenká kolečka nakrájené olivy, popřípadě dochutíme solí, pepřem a worcestrem.

3. Pomazánkou potíráme krajíce chleba. Můžeme si je také doma předem opéct (nebo je opečeme venku na grilu či ohni). Podáváme s listy salátu a s olivami.

Avokádová s ovčím sýrem a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 2 velká zralá avokáda
* hrst lístků čerstvého koriandru
* šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
* 100 g čerstvého ovčího sýra
* 8 malých rajčátek na obložení
* celozrnný nebo slunečnicový chléb k podávání

1. Avokádo i se slupkou podélně nařízneme kolem dokola až k pecce a kroutivým pohybem proti sobě oddělíme obě poloviny. Pecku odstraníme a dužinu vydlabeme lžičkou do misky.

2. Zakapeme citrusovou šťávou, přidáme jemně usekaný koriandr a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme dohladka. Promícháme s jogurtem nebo smetanou a podle chuti osolíme a ochutíme nejlépe čerstvě mletým černým pepřem.

3. Pomazánku natíráme těsně před podáváním na plátky chleba, posypeme rozdrobeným ovčím sýrem a ozdobíme omytými a přepůlenými rajčátky.

Tip

Místo jogurtu nebo smetany vmíchejte pár kapek olivového oleje. Použijte libovolný ovčí sýr nebo brynzu, vyzkoušejte i kozí čerstvé sýry nebo jakýkoliv sýr dle vaší chuti. Nemáte-li koriandr, přidejte hrst zelené petrželky a 2 stroužky česneku, ostřejší verzi připravíte přidáním usekané nebo rozmixované chilli papričky.

Šunková pěna s kapary a pažitkou

NA 1/2 KG PĚNY

Příprava: 20 minut

* 230 g šunky
* 150 g másla
* 100 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* 4 větší kyselé okurky
* menší svazek pažitky
* 4 lžíce nakládaných kaparů
* pečivo

1. Šunku několikrát jemně semeleme nebo rozmixujeme najemno. Okurky nakrájíme na tenké plátky, pažitku omyjeme a nakrájíme a necháme okapat kapary. Změklé máslo vyšleháme společně s mletým pepřem a paprikou do pěny a postupně zašleháváme smetanu.

2. Do našlehaného másla vmícháme jemně umletou šunku a podle chuti dosolíme a společně krátce prošleháme.

3. Šunkovou pěnu namažeme na plátky jakéhokoliv čerstvého pečiva, ozdobíme tence nakrájenými okurkami a posypeme kapary a usekanou pažitkou.

Tip

Pěnu odlehčíme, když část másla nahradíme lučinou a společně vyšleháme bez přidání smetany.

Sýrová s celerem a ořechy

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 10 minut

* 200 g celeru, oloupaného
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce přírodního cukru
* 250 g čerstvého sýra (lučina, cottagge, žervé apod.)
* 100 g jader ořechů (vlašských nebo lískových)
* toastový chléb

1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Posypeme cukrem, zalijeme olivovým olejem a octem, osolíme, opepříme a promícháme.

2. Ořechy nasucho opražíme na rozpálené pánvi, pozor na připálení, a opražená jádra nasekáme.

3. Do celerové směsi vidličkou rozmačkáme nebo zašleháme čerstvý sýr a dobře promícháme. Podle chuti ještě můžeme přidat sůl, pepř nebo trochu octu a cukr.

4. Toastový chléb potřeme pomazánkou, posypeme posekanými opraženými ořechy a ihned podáváme.

Tip

Zkuste pomazánku připravit z bioceleru (k dostání v prodejnách zdravé výživy) a z měkkého tvarohu. Skvělou chuť dodá vinný ocet balsamico bianco, ale i jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Lososová s paprikami a bazalkou

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 20 minut

* 200 g konzervovaného dušeného lososa nebo uzeného lososa
* 250 g lučiny
* 50 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a mletý bílý pepř
* špetka cukru
* 2 červené papriky
* chléb k podávání
* lístky citronové bazalky

1. Uzeného lososa najemno umeleme, dušeného rozmačkáme a v míse vyšleháme společně s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle potřeby můžeme chuť dotáhnout špetkou cukru.

2. Papriky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Zbavíme je semeníků a nakrájíme na delší proužky. Plátky chleba potřeme pomazánkou a ozdobíme proužky paprik a posypeme nakrájenými lístky bazalky.

Tip

Obdobně připravíme pomazánku třeba z konzervovaného a slitého tuňáka nebo uzené ryby, např. makrely, tuňáka apod. Lučinu zkuste nahradit jemným tvarohem nebo nastavit smetanovým sýrem, smetanu mlékem a podávejte posypané pažitkou nebo pokrájenou natí mladé cibulky.

Domácí chléb

Upečte si domácí chleba Blýskněte se na pikniku s přáteli domácím chlebem. Jestli si na přípravu ,božího daru‘ netroufáte, zkuste hotové směsi, do kterých se přidá už jen voda a droždí. V řadě Piknik Blues značky Vitalco najdete například směs na tmavý vícezrnný či světlý sendvičový chléb. Firma nabízí i směsi v biokvalitě a další speciality. www.vitalco.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...