Svačiny na výlet

  0:15
Babí léto je ideální dobou pro výlety, ať už budete cestovat po naší vlasti nebo jen po vlastní zahradě. Víte už, čím si cestu ochutíte?

Pikantní studená vepřová pečeně | foto: Jakub Salvet


Pikantní studená vepřová pečeně

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 60 minut pečení + doba na vychlazení

* 1 kg vepřové pečeně nebo krkovice, nejlépe bez kosti
* sůl
* pepřové koření
* 1 lžíce dijonské hořčice + trochu na potření chlebů
* 1 lžíce vepřového sádla
* 4 malé chleby nebo jiné pečivo k podávání
* cibule, papriky či jiná oblíbená zelenina na obložení

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů Celsia. Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj ze všech stran sůl. Povrch masa potřeme hořčicí, obalíme v koření, vložíme do pekáče, přidáme lžíci sádla a dáme do předehřáté trouby. Zprudka zapečeme, teplotu zmírníme na 160 stupňů, podlijeme trochou vody a pod poklicí zvolna pečeme doměkka, podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

2. Asi po hodině, když je maso měkké, sejmeme poklici a maso dopečeme dozlatova.

3. Měkké maso necháme úplně vystydnout, zabalíme do alobalu a necháme několik hodin vychladit.

4. Dobře vychlazené a ztuhlé maso krájíme na tenké plátky, kterými plníme rozkrojené malé kulaté chleby či jiné tmavé pečivo lehce potřené hořčicí.

TIP

Maso v chlebu obložte tenkými plátky bílé cibule a čerstvými paprikami (tzv. rohy) či jinou zeleninou, která nepouští moc šťávy, a zakončete opět plátky masa.

 

 

 

 


Švýcarky (šneci se skořicí a ořechy)

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + kynutí + 25 minut pečení

Na těsto:
* 250 g polohrubé mouky
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* 30 g droždí
* 3 lžíce cukru
* 100-200 ml mléka
* 200 ml 33% smetany
* 1 vejce

Na náplň:
* 100 g másla, rozpuštěného
* 2 vanilkové cukry
* 1 lžíce skořice
* cukr krupice na posypání
* 100 g rozinek, spařených
* 200 g ořechů, sekaných (různé druhy)

1. Droždí utřeme s cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a rozmícháme na hladkou kašičku.

2. Mouku prosejeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme připravené droždí. Přidáme smetanu, vejce a zbytek mléka a zaděláme nelepivé hladké těsto. Necháme na teple pod čistou utěrkou vykynout.

3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřeme ho rozpuštěným máslem.
Posypeme vanilkovým cukrem, cukrem, skořicí a propláchnutými okapanými rozinkami a ořechy. Plát po delší straně svineme jako roládu a ostrým nožem nakrájíme na plátky 2-3 cm silné.

4. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme ho máslem a plátky těsta naplocho rozložíme kousek od sebe po celém plechu.
Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova.

 


Jemné buchty se švestkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení

* 50 g droždí
* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce cukru krupice
* 2 žloutky
* 2 majolky po 100 ml
* špetka soli
* mléko dle potřeby
* asi 1 kg švestek
* 2-3 skořicové cukry nebo 70 g cukru krupice a 1 lžíce mleté skořice
* 100 g másla na vymaštění pekáče
* cukr moučka na posypání

1. Z rozdrobeného droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple vzejít.

2. Do mísy prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme vykynutý kvásek, žloutky, majolky a podle potřeby mléko a v robotu nebo vařečkou zaděláme hladké tužší nelepivé těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát, který rozkrájíme na čtverce o hraně 4 cm. Do středu každého čtverce vložíme vypeckovanou švestku (nebo víc), posypeme je cukrem a skořicí, pak buchty důkladně zabalíme a okraje spojíme pevně prsty.
Buchty potřeme ze všech stran rozehřátým máslem, naskládáme je na pekáč těsně vedle sebe spojem dolů a necháme je ještě chvíli vykynout.

4. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 5 minut, potom snížíme teplotu na 180 a pečeme asi 30 minut dozlatova. Upečené buchty necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

TIP

Plníme tvarohovou, povidlovou či makovou náplní vlastní výroby nebo koupíme hotovou.

 

 

 


Bramborové placky s povidly

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + chladnutí brambor + 30 minut pečení

* 1 kg brambor, vařených ve slupce, moučných, nejlepší je typ C
* 250 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* sůl
* asi hrst jemné strouhanky
* 50 g rozpuštěného sádla na pomaštění
* 100 g povidel

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijeme zbylé vařené brambory.

2. Studené brambory prolisujeme na vál, přidáme mouku, vejce, osolíme, zahustíme prosátou strouhankou a na válu vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky. Pracovat musíme rychle, aby těsto zbytečně neřídlo.

3. Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na stejnoměrná kolečka a ta pak rozválíme na pomoučeném vále na co nejtenčí placky.

4. Placky pečeme nasucho na plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení horké placky potřeme rozpuštěným sádlem.

5. Placky skládáme na sebe a před odjezdem na výlet je potřeme povidly, srolujeme a zabalíme do fólie nebo alobalu.

 


Tortilly se sýrem a zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 4 velké pšeničné tortilly
* 150 g lučiny nebo mascarpone
* sůl
* 1 lžíce čerstvé petrželky
* 2-3 stroužky česneku
* 1 hermelín
* 10 g plísňového sýra typu Niva
* 150 g modrého hroznového vína
* hrst sekaných vlašských ořechů
* 2 hrsti rukoly, baby špenátu nebo salátu

1. Lučinu smícháme s prolisovaným česnekem, ochutíme solí a vmícháme nasekanou petrželku.

2. Tortilly potřeme připravenou směsí, poklademe je tenkými plátky hermelínu, rozpůlenými kuličkami vína bez pecek a posypeme sekanými ořechy, nadrobenou nivou a lístky rukoly.

3. Svineme, utáhneme, a zabalíme pevně do alobalu či fólie a necháme ztuhnout v lednici.

TIP

Náplň do tortill můžete libovolně obměňovat. Zkuste je třeba potřít křenovým pomazánkovým máslem nebo lučinou ochucenou křenem, obložit šunkou, ledovým salátem a plátky jablek nebo oblíbeným taveným sýrem.
Tvaroh či lučinu do náplně můžete ochutit čerstvými bylinkami, tortilly obložit čerstvou zeleninou, sýrem, uzeninou, zbylým pečeným masem apod.

 

 

 

 

 

 

 

RECEPTY: Dana Obermajerová

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...