Petra Novotného ohromili smažení sršni

  9:56
Z Říše středu, jak domorodci s oblibou nazývají miliardovou Čínu, se nedávno vrátil bavič a gurmán Petr Novotný. Výprava, jež měla za cíl prozkoumat taje čínské kuchyně, ho doslova nadchla. Novotný navštívil Hongkong, Kanton, jižní a jihozápadní Čínu. Kromě množství nejrůznějších specialit ochutnal hadí víno, mořské houby a velejemné pečené žáby.
smažení sršni

smažení sršni - Mísa se sršni na čínském tržišti. "Proč neulétli, je mi záhadou," komentoval realitu Petr Novotný. | foto: KORZO

Poprvé v životě dostal na talíř fritované sršně. "Nikdy v životě jsem je ještě nejedl, a tak mi to nedalo. Nelze to vůbec k ničemu přirovnat. Je to velmi dobré a zajímavé jídlo. Sršeň se prostě vezme, osmaží se prudce na oleji a osolí. Snad se to dá přirovnat k takzvaným kuřecím raráškům. To jsou kousky masa smažené v těstíčku. Ovšem taková pečená žába je taky vynikající. Jsou větší než u nás, pečou se vcelku a je to opravdu skvělá, velejemná lahůdka," svěřil se tiskové agentuře Korzo Petr Novotný.

Většina z lidí se při setkání se sršni snaží bleskurychle zmizet z jejich dosahu. Mísy s živým bodavým hmyzem však na čínských tržištích nikoho z domorodců nevzruší.

"Byla to vlastně náhoda. Šel jsem po tržnici a tam jsem je uviděl prodávat, živé, v takové zvláštní míse. Celou mísu živých sršnů. Proč neulétli, je mi záhadou a trochu mě mrzí, že jsem se o ně víc nezajímal. Jí se to celé a opravdu nezbude ani to pověstné žihadlo. Nebylo to moc drahé jídlo. Myslím ale, že se sršni jí pouze v určité části Číny, protože jinde jsem se už s nimi nesetkal," podotkl bavič.

Čínská kuchyně Novotného doslova nadchla. V praxi si totiž ověřil, že Číňané umějí připravit speciality takřka ze všeho. Velký gurmánský zážitek byla večeře s průvodcem Jian-pingem a jeho spolupracovnicí. "Snědli jsme mořské řasy Hai-šu, vepřové ucho, vepřovou nožku a mořskou houbu. Na stole se pak objevil velký krab, smažené nudle a smažená zelenina. Následovaly vynikající velké mušle a jakási záhadná ryba. Jako zákusek byl karamelový dezert a bylo to skutečně úžasné," zasnil se Petr Novotný.

Při svých toulkách po čínských tržištích zažil i dramatické okamžiky. Při krádeži byl totiž za velkého povyku chycen kapesní zloděj. "Nebylo to pro něj moc příjemné. Nejdřív byl zfackován samotným okradeným. Potom byl při pokusu o útěk tvrdě zadržen davem a posléze zkopán policajtem. Výjev jsem opouštěl ve chvíli, kdy okradený popisoval policajtovi situaci a zloděj klečel spoutaný na zemi. Říkal jsem si, že lidská práva jsou lidská práva, ale přece jenom někdy...," přemítal moderátor.
Pro své blízké přivezl Petr Novotný exotické dárky. "Nakoupil jsem pár lahviček hadího vína. Je to dárek hezký na pohled a je to docela pitné. Prý to má dokonce i příznivý vliv na potenci," usmál se Petr Novotný.


Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...