„Jen málokdo má povědomí o tom, co se u nás všechno vyrábí. Já pivo jednoznačně upřednostňuju před veškerým alkoholem, protože se dá pít ke každému jídlu anebo jen tak pro chuť. Záleží i na teplotě a počasí, podle toho třeba já volím sílu piva,“ svěřil se Vaněk.
Klasická desítka však v Pivní galerii není k sehnání. Ale těch jedenácti- až čtyřiadvacetistupňových piv je zde na výběr sto sedmdesát druhů z čtyřiatřiceti malých českých pivovarů.
Lahvové zde mají stále a každý týden navíc nabízejí čtyři až šest druhů točených piv. Návštěvník galerie může prohlížet, ochutnávat i nakupovat. Tvrdý alkohol však majitelé neprodávají, k dostání je pouze víno a nealkoholické nápoje. I limonády obsahují chmel, i když to na jejich chuti není znát. Sběratelé se ale pomějí, seženou tácky i půllitry.
Přestože se Češi tváří jako velcí pivní fajnšmekři, jen málo z nich dokáže podle Vaňka pivo ocenit.
„Každý den si zajdou na těch svých osm až deset kousků a pak se odklátí domů. K nám ale jezdí opravdoví zájemci o pivní kulturu, a to nejen z republiky, ale z celého světa. Dají si třeba dvě tři, odškrtnou si v katalogu, co už vyzkoušeli, odejdou a pak se zase vrátí degustovat další. Pivo je zdravá tekutina, proto jsem se rozhodl sponzorovat transfuzní stanici v Thomayerově nemocnici. A pro znalce se chystám vydat také pivního průvodce po České republice.“
V holešovické pivní galerii je možné nejen seznámit se s produkcí regionálních pivovarů, ale také zakoupit půllitry, tácky a další sběratelské skvosty. (26. března 2002) V holešovické pivní galerii je možné nejen seznámit se s produkcí regionálních pivovarů, ale také zakoupit půllitry, tácky a další sběratelské skvosty. (26. března 2002)