Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho kolega Daniel Govoni ukážou, jak si na grilu udělat nevšední pomalu dušené srnčí ragú na víně s kořenovou zeleninou, brusinkami a perníkem.

Podzim je časem, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina. Proto jsme se s Danielem rozhodli, že vám dneska ukážeme, jak si na grilu připravit nevšední chuťový zážitek ve formě srnčího ragú,“ říká v úvodu dalšího dílu grilovací akademie David Kubricht.

A kde jinde si takovou pochoutku připravit než ve stylové dvě stě let staré, přesto velmi krásně a citlivě zrekonstruované roubence v Moravských Křižánkách, kterou našim průvodcům doporučil Amazing Places.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Tady najdete vše, co potřebujete pro dokonalý relaxační pobyt v přírodě, od sauny, venkovního bazénu, vířivky, krásných kachlových kamen přes elektrokola až po výbornou kávu anebo župany a pantofle.

„Pro srnčí maso a obecně pro zvěřinu platí, že nemá moc tuku, protože běhá furt po lese, takže tuk se v něm nemá, jak vytvořit a ve finále z něho nedostaneme moc šťávy. My si šťávu do srnčího dodáme skvělým červeným vínem, které nám maso navíc krásně ochutí,“ vysvětluje svůj záměr pipMaster.

Dietní a lehce stravitelné srnčí maso obsahuje také hodně draslíku a železa, proto je potřeba si ho alespoň jednou ročně dopřát.

Suroviny na srnčí ragú (pro 10 osob):

  • 1,5 kg srnčí přední bez kosti
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • ¼ celeru
  • 50 g sádla
  • 50 g cukru
  • 100 g rajčatového protlaku Mutti
  • 40 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 0,5 dcl octa
  • 50 g citronu
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 150 g perníku
  • 0,5 l červeného vína

Maso očistěte od blan, důkladně osušte a nakrájejte na drobné kostky. Dále si pokrájejte na drobné kostičky cibuli a kořenovou zeleninu.

Gril rozehřejte na 250 stupňů a dejte si do něho předehřát litinový kotlík, ve kterém rozpusťte sádlo a připravenou zeleninu v něm orestujte.

Do sítka na koření dejte 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 3 lístky bobkového listu. Dále rozmáčkněte a posekejte 2 až 3 stroužky česneku podle chuti. Do orestované zeleniny přidejte 100 gramů rajčatového protlaku a zarestujte společně se zeleninou.

K základu přidejte pokrájené srnčí maso a také zarestujte. Přidejte posekaný česnek, osolte, opepřete podle chuti a do kotlíku vložte sítko s kořením. Podlijte 2,5 deci červeného vína. Kotlík přiklopte víkem a nechte v grilu hodinu dusit.

Po hodině promíchejte a přidejte 100 gramů povidel a 100 gramů kompotovaných brusinek. Nechte opět asi hodinu dusit, dokud maso úplně nezměkne.

„Těsně před koncem si ragú dochutíme, přikyselíme, přisladíme, podle toho, co bude potřeba, a nakonec to zahustíme perníkem. A samozřejmě celou dobu podléváme zbylým červeným vínem,“ upřesňuje další kroky pipMaster.

Suroviny na noky:

  • 500 g bramborových noků
  • 1,5 dcl sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl vody
  • čerstvý rozmarýn, tymián a šalvěj
  • sůl

K ragú budou mistři grilu tentokrát servírovat noky. Do grilu dejte rozpálit litinovou pánev do které nalijte sezamový olej, přidejte česnek a čerstvé bylinky. Daniele použil tymián, rozmarýn a šalvěj. Do pánve nakonec přidejte bramborové noky.

„Protože plocha v grilu není úplně rovná, tak noky v pánvi pořádně promíchejte,“ radí Daniele. Za opatrného míchání přidejte do pánve deci vody a trochu soli.

„Po minutě přidejte další sezamový olej a noky v něm ještě pět, možná i méně minut restujte,“ vysvětluje Daniele.

Ragú servírujte na talíř s opečenými noky. „Můžete dozdobit čerstvou šalvějí a rozmarýnem,“ uzavírá Daniele. Lehce opepřete a podávejte.

Autor:

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...