Doporučujeme

Kdo správně snídá, snadněji hubne. Začněte den chytře, vyváženě a zábavně

  • 6
Začínáte svůj den pořádnou porcí dobrého jídla, nebo do sebe po probuzení ve spěchu nalijete kávu a běžíte do práce? O tom, že kvalitní a vyvážená snídaně má vliv nejen na to, jaký prožijeme den, ale také na naše zdraví a fyzickou i mentální kondici, snad v dnešní informacemi nabité době nikdo nepochybuje. Co takhle dát si malé opáčko?
Ilustrační snímek

První ranní jídlo by mělo být velké tak akorát. Velikostí ho můžeme srovnat třeba s večeří. Podle výživových specialistů by mělo tvořit zhruba čtvrtinu našeho denního energetického příjmu. Měli bychom si na něj udělat dostatek času a také si ho užit v klidu a bez zbytečného stresu.

„Snídaně je důležitá nejen pro dobrý start dne. Měla by obsahovat všechny živiny, tzn. bílkoviny, tuky, sacharidy doplněné o ovoce či zeleninu v podobě vlákniny, která je klíčová pro zdravý životní styl,“ doporučuje nutriční koučka Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě.

Snídaně podle ní slouží především k doplnění energie a zajištění správné hladiny krevního cukru. „Pokud je poctivá a dostatečně vyvážená, pomůže nám nejen proti hladu, ale také proti chuti na sladké. Kdo správně snídá, snadněji hubne,“ dodává odbornice.

Nezáleží přitom ani tak na tom, zda dáváte přednost sladkému nebo slanému začátku dne. Hlavní je vyváženost. Zkuste si třeba připravit celozrnné pečivo s arašídovým máslem a banánem, řecký jogurt s ořechy, ovocem a semínky nebo pečivo s avokádovou pomazánkou a zeleninou. Kdo má raději vejce, určitě ho bude „bavit omeleta s restovanou zeleninou nebo šunkou, sýrem a rajčaty.

Není pravda, že ve zdravém jídelníčku je nutné omezovat sacharidy. Při jejich výběru ovšem vsaďte na takové, které jsou pro tělo prospěšnější, tedy ideálně celozrnné pečivo nebo neslazené cereálie.

Každé jídlo, takže i snídaně, by také mělo obsahovat vlákninu, a to ideálně v podobě čerstvého ovoce, zeleniny nebo luštěnin. „Světová zdravotnická organizace doporučuje denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny, čemuž odpovídá aspoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Tuto porci může také alternovat sklenice čerstvě vymačkané šťávy, freshe, případně i kvalitní 100% džus bez přidaného cukru,“ vysvětluje nutriční koučka Veronika Burik.

Spousty receptů na báječné sladké i slané snídaně najdete na www.idnes.cz/recepty/snidane

Ilustrační fotografie

Snídaňová pro a proti

Bohatá a pestrá snídaně je taková, která vám chutná a dodá tělu vše, co potřebuje ke svému správnému fungování. Osobní preference jsou samozřejmě důležité, pokud máte rádi slanou snídani, nemá smysl cpát do sebe ráno násilím misku ovesné kaše s medem a ořechy jen proto, že je to zdravé.

Pozor si dejte hlavně na potraviny bohaté na cukr a nezdravé tuky nebo se pokuste nahradit je něčím, co vám bude chutnat a co tělu udělá dobře. Třeba bílé pečivo nebo koláče vyměňte za celozrnný chléb, místo cukru slaďte ovocem, medem či čekankovým sirupem, přesolené klobásky či slaninu nahraďte kuřecí šunkou se sníženým obsahem soli, máslo margarínem.

Jak vypadá vaše běžná snídaně? Hlasujte v anketě na další straně.

Jak vypadá vaše snídaně?

celkem hlasů: 827

  • Vybrali jsme pro Vás