Čaj zahřeje i dodá energii. Zkuste kromě černého také zelený či bylinkový

  14:03
Podzim ovládl krajinu. Někdo se kochá barvami a vůněmi listopadové přírody, jiný bojuje s přicházející depkou. Pokud jste druhý případ, můžete se rozveselit třeba koupí kabelky v nějaké teplé zemité barvě. Ale nejlepší podzimní doplněk máte určitě v kuchyni na poličce.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pára, která se line z šálku, vám dodá pocit útulna a radosti, ovšem jen v případě, že umíte dobrý čaj ocenit. Leckomu ho v dětství znechutila školní jídelna, kde se „čaj“ říkalo přeslazené tmavé vodě. Anebo maminka, která vás ráno nutila vypít celý obsah otřískaného hrnku, zatímco jste bojovali s touhou zalézt zpět do peřin.

Atmosféra i chuť. Kdo je teatender a jak správně připravit a vychutnat čaj

Každopádně, pokud nemáte čaj ve škatulce „příjemno“, dejte mu ještě šanci. Čaj totiž spojuje samé dobré věci. Je mnohem zdravější než většina nápojů, kterými se přes den proléváme. I velmi kvalitní vyjde podstatně levněji než cola, džus nebo víno. Ani nemusíte tahat domů do schodů žádné láhve. Navíc nabízí obrovskou škálu chutí, takže když se naučíte orientovat v čajových e-shopech, vaše možnosti objevovat jsou takřka neomezené.

Černý ustupuje zelenému

To je realita posledních desetiletí. I Srí Lanka nebo Indie, jejichž doménou dřív bývala produkce černého čaje, se v poslední době vrhly na zelený. Jde o tutéž rostlinu – čajovník čínský. Jen její lístky u černého čaje procházejí oxidací, zatímco zelený se suší tak, aby si zachoval původní barvu i vlastnosti.

Zelený čaj se stal symbolem zdravého životního stylu. Jeho ušlechtilou image podtrhuje i krásná žlutozelená barva, která sama o sobě evokuje přirozenost a čistotu. Kdo si uvaří zelený čaj do černého reklamního hrnku, přijde o polovinu zážitku.

Kvetoucí čaj

Je perlou mezi čaji. Nenápadně se tvářící kouličku z bílého či zeleného čaje zalijte vodou horkou přibližně 75 °C a pak se dívejte, jak se krásně rozvíjí. Uvnitř kouličky totiž bývají sušené květy jasmínu, chryzantémy, lilie a dalších jedlých květin. Celou krásu si nejlépe užijete ve skleněné konvici. Květ můžete použít k několika nálevům (mimochodem jako i všechny zelené čaje). A pak si ho ponořený do studené vody v hezké sklenici ještě dlouho užívat jako dekoraci. Různé druhy seženete snadno v prodejnách zdravé výživy, čajovnách či v e-shopech s čajem.

Před časem mnohé z nás vyplašil titulek, že Evropská unie chce zakázat zelený čaj. Stejně jako spousta titulků i tento byl zavádějící. Ve skutečnosti chce EU regulovat jen potravinové doplňky s velkou koncentrací katechinů, což jsou antioxidanty obsažené v zeleném čaji.

Ačkoli má katechin silné ochranné účinky proti řadě chorob, ve velkém množství může poškozovat játra, proto je potřeba mít jeho spotřebu pod kontrolou. Klasicky připravených nálevů se ovšem úprava EU nijak nedotkne, protože koncentrace katechinu je v nich bezpečná. Nemusíme se tedy bát, že o svůj šálek plný zdraví přijdeme.

Když už jsme u zdraví, shrňme si všeobecně známá fakta. Aby se zdravotní účinky čaje projevily, je dobré vypít alespoň tři šálky denně – a na večer se mu spíše vyhnout, abychom nebyli bdělí déle, než chceme. Zmíněné antioxidanty najdeme v každém čaji, ale v zeleném a bílém jich je více.

Většina čajů má blahodárný efekt na náš metabolismus. Pomáhají i s udržením stabilního prostředí v ústech, takže chrání naše zuby. Výborný vliv má čaj i na mozek a samozřejmě nás povzbuzuje (může za to kofein, kterému se v čaji často říká tein). Funguje u čaje pomaleji než u kávy, ale o to déle jeho účinek vydrží.

Černý, bílý, puerh, oolong…

Zajímavých možností je tolik! Černý čaj známe od dětství, bohužel většinou ve formě sáčků. „Pytlíkový“ čaj je vyráběn z nejméně kvalitní suroviny, a proto míváme pocit, že jeho pití je nuda. Pokud potřebujeme ve fofru přece jen sáhnout po sáčku, bývá dobrou volbou earl grey.

Tento černý čaj aromatizovaný bergamotovou silicí je snadno dostupná klasika, a přitom ho pila každé ráno i britská královna Alžběta II. (pokud jste zvědaví: dávala si do něj mléko). Černý čaj s kapkou mléka je celkově dobrý nápad.

Z mnoha skvělých druhů čaje mi ještě dovolte vyzvednout puerh. Je fermentovaný, což mu dává úžasnou zemitou chuť a kromě toho i skvělé zdravotní účinky. Díky fermentaci získává probiotický účinek, který podporuje imunitní systém a upravuje metabolismus. Je to tím pádem oblíbený čaj „na hubnutí“. Asi je vám ale jasné, že pro tento účel musí být pití puerhu doplněno i podstatnějšími změnami.

Ilustrační snímek

„Nečaje“ si užívejte večer

Toto označení berte s nadhledem, jasně že bylinkový čaj je také čaj. Tady používám slovo „nečaj“ přísně technicky. Jde zkrátka o čaje, které neviděly keř čajovníku ani z rychlíku. Tedy o bylinkové a ovocné nálevy.

Ty přicházejí na řadu hlavně večer, kdy už si nemůžeme dovolit pravý čaj pro jeho povzbuzující účinky. Na večerní pití je skvělá meduňka či mateřídouška. Leckdo nedá dopustit na heřmánek, zatímco jiní ho považují za čaj pro mimina. Kdo má potíže se zažíváním, tomu může večer vyhovovat máta.

Trh je navíc plný večerních bylinkových směsí. Čaj před spaním je mnohem lepší volba než sklenka vína. Tedy pokud si nechceme do budoucna vypěstovat postavu panáčka Michelina. Možná máte rádi i ovocné čaje, ale u nich je opravdu důležité sázet na kvalitu. Levné bývají velmi často barvené a aromatizované, což jim nepřidá ani na chuti, ani na zdravotní výhodnosti.

Čajová moderna

Cold brew
Stejně jako kafeholici i milovníci čaje objevili kouzlo netradiční přípravy za studena. Dlouhé luhování ve studené vodě nabízí skvělou chuť plnou nových tónů, kterých si ve stejném čaji připraveném tradičně ani nevšimnete. K jeho přípravě je ideální pomůckou french press, tedy skleněná válcovitá nádoba s pístem, kterým po vyluhování stlačíte lístky dolů – dost možná ho používáte pro přípravu kávy

Matcha
Prášek ze zeleného čaje s výraznou čajovou chutí je už řadu let hitem. Můžete si z něj ráno udělat latte, které vám dodá pořádné povzbuzení do nového dne a pěknou porci antioxidantů. Ale skvělý je také do jídla – speciálně v cukrařině už se zabydlel jako dost oblíbená ingredience. Taková matcha zmrzlina, pokud je správně udělaná s dostatečným množstvím čaje, je opravdová lahůdka.

Bubble tea
Vznikl v osmdesátých letech na Tchaj-wanu a stal se módní záležitostí ve velké části světa. Jeho největší zajímavostí jsou žvýkací průhledné tapiokové kuličky. Bubble tea se svými zářivými barvami a ovocnými příchutěmi získal image tak trochu komerční lahůdky, takže řada konzervativních čajomilců ho pochopitelně nechce ani vidět. Ale vyzkoušejte ho a posuďte sami.

Čajové gurmánství
Čaj má pověst ušlechtilého nápoje pro kultivované lidi, proto není divu, že se ho snaží využívat šéfkuchaři ke zvýšení luxusního dojmu ze svých specialit. V polovině přepychových restaurací najdete na nějakém jídle čajový poprašek, sencha granolu či marinádu z kouřového čaje. Má to dobrý zvuk, a tak možná jde i o zajímavý tip pro domácí kuchaře. Oslnění návštěvy je zaručeno.

Kombucha
Kvašený perlivý čaj si dnes milovníci přírodní stravy vyrábějí doma, ale pokud nejste fanoušky takových experimentů, snadno ho koupíte už i v supermarketech, pěkně lahvovaný s cool etiketou. Kombucha je moderní a také velmi zdravá. Spojuje v sobě zdravotní výhody čaje s výhodami fermentace, má tedy i blahodárné probiotické účinky. Určitě stojí za pozornost.

Staňte se mistrem

Čaj je jako malířství nebo vážná hudba. Čím víc se v něm vyznáte, tím víc si ho užijete. Na českém trhu najdete řadu kvalitních knížek o čaji. I jeho dostupnost je bezproblémová – čajovny objevíte v každém městečku. Kromě tradičního Oxalisu a Dobré čajovny fungují i další e-shopy s širokou nabídkou a pečlivými popisky (třeba na stránce e-shopu Manu tea budete charakteristiky nabízených čajů číst jako báseň).

Pokud jsou vaší doménou bylinkové čaje, nejspíš už znáte čejkovickou firmu Sonnentor, která je nabízí ve špičkové kvalitě. Kamarádky pak můžete zvát na čajové dýchánky o páté.

Pokud se chcete držet anglické tradice, nejdřív si pořiďte zdobené hrnky z jemného porcelánu. Do nich pak nalévejte černý čaj, například assam nebo darjeeling, hodí se i earl grey.

Připravte malé sendviče bez kůrky, plněné krémovým sýrem, lososem a okurkou, a také nějaké sladké pečivo.

Anebo si to celé udělejte podle sebe. Kdo miluje čaj, tomu není třeba radit. Takže (v tomto případě doopravdy): Na zdraví!

Jaký čaj nejraději pijete?

celkem hlasů: 43
Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...