Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodci ukážou nevšední přípravu camembertu obaleného v mletém mase a slanině se salátem z grilovaných meruněk, pekanových ořechů, polníčku a vermutu.

Pro úpravu sýru na grilu je důležitý i jeho výběr. David Kubricht zvolil měkký zrající sýr z kravského mléka s ušlechtilou plísní Miil z tatranské mlékárny.

„Speciálně tento sýr totiž obsahuje termofilní kultury, které vydrží i vysoké teploty na grilu, takže pro grilování je ideální volbou,“ říká hned v úvodu epizody pipMaster.

„Uděláme si něco jako plněný puk,“ vysvětluje svůj dnešní záměr. Potřebujete k tomu kilo mletého hovězího masa. Použít můžete i mix vepřového z bůčku, plece či krkovice.

Z masa nejprve vytvořte na pečicím papíru placku, kterou vložte do vysokého tvořítka na burgery a pomocí dalšího kousku masa camembert v tvořítku uzavřete. Pokud nemáte po ruce tvořítko, můžete si ho jednoduše vyrobit z PET lahve. „Naplněné tvořítko pak otočte a kroužek ještě stáhněte dolů, ať se vám to hezky zarovná,“ ukazuje postup pipMaster.

Tvořítko sundejte z puku a dostatečně ho okořeňte z obou stran kořenicí směsí Steak & Burger ze soli, bylin a koření z papriky, česneku a cibule, která je speciálně určena pro grilování steaků a burgerů na žhavém uhlí. Toto koření dodá pokrmům klasickou chuť z amerických steakhousů.

Suroviny na „puk“:

  • 3 ks camembert Miil
  • 1 kg mletého hovězího masa nebo mixu z bůčku, plece či krkovice
  • 1 balení rub Steak & Burger pipMaster
  • 1 balení rub hot BBQ pipMaster
  • 3 balení snídaňové slaniny á 10 dkg
  • 1 BBQ omáčka Sweet Baby Ray’s Original

Vyzkoušejte kombinované chuti kořenicích směsí

Dále si připravte snídaňovou slaninu, která je ještě určena k dalšímu tepelnému zpracování. „Její výhodou je, že se dá pěkně natahovat, když použijete klasickou anglickou, tak s tou vám to půjde hodně těžko,“ upozorňuje pipMaster.

Slaninu vyskládejte do hvězdy, podle videa. Puk položte na její střed a jednotlivé konce přetáhněte proti sobě.

Otočte a posypte další kořenicí směsí Hot BBQ, která chuť pokrmu příjemně oživí, a navíc mu dodá krásnou barvu. Kořenicí směsi se dají vzájemně krásně kombinovat a můžete tak vytvářet nové a nové varianty chutí a vůní.

„Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů, přesná teplota není v tomto případě až tolik důležitá. Puky v něm nechte dělat nepřímou metodou asi půl hodiny,“ komentuje další postup.

Zkombinujte sladké ovoce s medem a suchým vermutem

Mezitím si připravte salát podle Daniela Govoniho. „Bude to trochu jiný salát, uděláme si ho z grilovaných meruněk s polníčkem, opečenými pekanovými ořechy a hodně suchým cinzanem. Když vermut zkombinujete se sladkým ovocem a přidáte ještě med, vytvoříte velice chutný dresink,“ upřesňuje svůj plán italský mistr grilu.

Suroviny na salát ke camembertu:

  • 0,5 kg meruněk
  • 1 bal. pekanových ořechů
  • 1 bal. polníčku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonská hořčice
  • 1 citron nebo citronová šťáva
  • 2 lžíce vermutu Cinzano Extra Dry
  • olivový olej Monini
  • sůl
  • pepř

Nejprve si v suché litinové pánvi rozpečte pekanové ořechy. Opečené vyndejte do skleněné misky, ve které budete salát kompletovat.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do stejné, již nahřáté pánve dejte trochu olivového oleje Monini a vyskládejte do ní řeznou stranou rozpůlené a vypeckované meruňky, které dělejte minutu až dvě, dokud nezkaramelizují.

Mezitím si připravte dresink. Do prázdné misky nalijte olivový olej, přidejte trochu citronové šťávy a vše zkombinujte se lžičkou dijonské hořčice.

„Pro přidání sladké chuti přidejte lžíci medu, dvě špetky soli, trochu pepře, dvě lžíce Cinzana Extra Dry a vše důkladně promíchejte,“ popisuje postup přípravy. Dijonská hořčice v dresinku vytvoří skvělou emulzi.

Zkaramelizované a měkké meruňky sundejte z grilu, pokrájejte je na větší kousky, a ještě horké dejte do připraveného dresinku. „Chvíli počkejte, než meruňky vystydnou a teprve pak je promíchejte s dresinkem dohromady,“ doporučuje Daniele. Přidejte pekanové ořechy a těsně před servírováním camembertu smíchejte připravený salátový základ s polníčkem.

Zpátky ke camembertům

Zhruba po půl hodině změřte teplotu v mase, dokud v něm nebude 60 až 65 stupňů. „S teploměrem opatrně, píchněte ho pouze do masa, jinak by vám mohl sýr vytéct,“ upozorňuje pipMaster. Ugrilované puky nakonec potřete BBQ omáčkou Sweet Baby Ray’s Original a nechte je grilu ještě 5 minut zaschnout.

Servírujte s připraveným čerstvým salátem. „Perfektní a naprosto skvělá kombinace surovin,“ říká spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...