Poklička, klapky na očích i rozum v hrsti. Pět triků, jak ušetřit v kuchyni

Mohlo by se zdát, že pojem úsporné vaření je nějaká novinka, která tu ještě nebyla a její potřeba vyvstala až s aktuálním růstem cen potravin. Znaly ho ovšem už naše babičky a prababičky, které dokázaly opravdu s málem vykouzlit hostinu. Pojďme se od nich něco naučit a k tomu ještě přidat pár novějších triků.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Nakupujte šikovně

Před nákupem si sestavte seznam, klidně si i naplánujte, co budete následující týden vařit. Pokud se vám stává, že vám koncem měsíce nezbývá dost peněz, udělejte si rozpočet na jednotlivé týdny a nepřekračujte jej.

Nikdy nechoďte na nákup hladoví nebo krátce před zavírací dobou, nechte si dost času na prostudování cen. Dejte si také pozor na to, že někteří výrobci nabízejí podobné zboží, na které jste byli zvyklí, ale v menším balení, takže vypadá zdánlivě levnější.

Dalším „chytákem“ jsou také různé náhražky, které vypadají jako něco, čím ve skutečnosti nejsou (například máslo vs. rostlinný tuk, čokoláda vs. pochoutka apod.) Na to pozor zejména při populárních nákupech za hranicemi, kde se přidává ještě jazyková bariéra.

I když to může být těžké, snažte se ubránit lákadlům obchodníků, která vás svádějí koupit něco, co nepotřebujete.

Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023

Nestyďte se nakupovat zboží v akci. Proč za něj dávat zbytečně víc? Skvělá jsou také větší balení, která bývají cenově výhodnější. Vždy si to ale pro jistotu přepočítejte, ne pokaždé se to musí vyplatit, zejména u akčního zboží. Vsaďte také na množstevní slevy.

Dávejte přednost domácí produkci. Ovoce a zeleninu nakupujte v sezoně, kdy se u nás sklízí. V mimosezoně můžete volit mražené varianty. Někteří obchodníci, a to nejen na internetu, nabízejí zboží s blížící se dobou spotřeby nebo unavenou zeleninu za výhodné ceny. „Zachraňte ho“ a při tom ušetřete.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...