Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé bylinky ovšem žádná stopka neplatí. Dodají jídlu šarm, přenesou vás v myšlenkách tisíce kilometrů daleko, a navíc mají i pozitivní účinky na zdraví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Původně si lidé přidávali bylinky do pokrmu proto, aby ho „posvětili“. Teprve později jimi začali jídlo dochucovat a také – a to bylo důležitější – prodlužovat jeho čerstvost a trvanlivost. Později si všimli i toho, že dochucování jídla bylinkami příznivě ovlivňuje lidské zdraví, protože má léčivé účinky.

Všechny druhy koření usnadňují trávení a vylepšují stravitelnost pokrmů. Způsobují, že se nám zrychluje krevní oběh a upravuje činnost střev. Dále pomáhají proti nadýmání a v trávicí soustavě příznivě působí proti bakteriím a křečím.

Pravidelně, ale s mírou

Dnes má bylinky po ruce téměř každá hospodyně a neobejdou se bez nich ani nejlepší restaurace. Vedle vlastních zkušeností, že libeček se výborně hodí do nedělního vývaru a rozmarýn je vhodný na tučné maso a zvěřinu, existují i obecné zásady, kterými by se měl řídit každý dobrý kuchař.

V první řadě se doporučuje používání čerstvých bylinek z vlastních zásob, a ne hotových ochucovacích směsí z pytlíku. Za druhé je důležité myslet při kořenění na umírněnost.

Některé bylinky jsou natolik silné, že jsou schopné přehlušit přirozenou chuť a vůni jídla, jiné jsou zase ve větším množství škodlivé, to platí třeba pro tymián a jalovec.

Proto velmi často o úspěchu jídla rozhoduje ne výběr konkrétního koření, ale jeho přiměřené dávkování. Ne náhodou se v receptech objevují takové míry, jako je „špetka“ nebo „troška“.

Pozor na skladování

Kromě nadměrného kořenění je nedostatkem mnoha hospodyněk i nesprávné skladování koření. Chybou je umístit ho poblíž sporáku, tam je totiž vystaveno působení vysoké teploty, světla a přílišného vlhka, což mu vůbec nesvědčí. Rychleji pak ztrácí jak vůni, tak i výživovou hodnotu a stává se bezcenným.

Abyste tomu předešli, skladujte sušené bylinky v dobře uzavíratelných skleněných kořenkách – ty by měly být buď neprůhledné, nebo schované ve skříňce, světlo totiž koření nemá vůbec rádo. A myslete i na datum spotřeby – neměli byste ho skladovat déle než rok.

Domácí pěstování

Ideální je mít bylinkovou zahrádku, ale to se ne každému poštěstí. Takovou „mini verzi“, kterou tvoří bylinky v květináčích, si však může pořídit každý. Dají se koupit i pěstovat na okně po celý rok, vypěstovat si je můžete ze semínek, k dostání jsou však i už vzrostlé bylinky.

Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, kupte je raději v zahradnictví, ty rychlené ze supermarketů jsou obvykle určené ke krátkodobé spotřebě.

ilustrační snímek

Zásady sušení

Máte vlastní úrodu nebo si chcete nasušit kupované bylinky? Základem je dobře větraný suchý prostor, ideálně někde na půdě, jde to však i v obýváku (naopak se vyhněte kuchyni, koupelně a dalším místnostem, kde je vlhko).

Rostlinky můžete sušit i venku, ale jen za teplého a suchého počasí a raději ve stínu, přímé slunce by je spálilo a způsobilo, že budou vyčpělé. Doba sušení by měla být co nejkratší, aby se nezapařily, vhodné je i často bylinky obracet.

Jestli nemáte příznivé podmínky pro sušení, stejně dobře to půjde i v sušičce, nebo dokonce v troubě – tady by ale naopak měla být doba sušení spíše delší, teplota v rozmezí 30 – 40 °C a trouba by měla zůstat kvůli cirkulaci vzduchu mírně pootevřená.

Bylinky použití v kuchyni

badyánkoláče, punč, sladká jídla, čínská kuchyně (na vepřové, ryby i drůbež)
bazalkarajčata, zeleninové saláty, omáčky k masu, jídla z drůbeže, vaječná omeleta, tvaroh a jogurt
skořicesladká jídla (např. pudink, kompoty, ovocné saláty, koláče), guláš, vařená ryba
saturejkafazole, okurky, zeleninové polévky, skopové, telecí, klobásy, zálivky do salátů
estragontelecí pečeně, ryby, vývar, tvaroh, omáčky, zeleninové saláty
koriandrjehněčí maso, vepřová pečeně, polévky, chléb, mexická a asijská kuchyně
oreganopizza, pečená masa, saláty, zeleniny, rajská omáčka, polévky, ryby, těstoviny, pečené brambory
rozmarýntučná masa, zvěřina, zeleninové polévky, smažené brambory, houby dušené na víně
nové kořenímarinády, tmavé omáčky, švestkový pudink, koláče, špenát a jiná zelenina, kompoty
kerblíkryby, jídla z vajec, drůbež a skopové, polévky
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...