Doporučujeme

Není trdelník jako trdelník. Upečte si ho podle Ládi Hrušky na plechu

  • 1
Pokud milujete nadýchaný trdelník s oříšky a skořicí, nemusíte se za ním vydávat na turisticky exponovaná místa nebo na trhy. Zkuste si ho upéct doma podle receptu Ládi Hrušky. Bude mít sice jiný tvar, ale chuť vás rozhodně nezklame.

Nadýchané pečivo podobné velké kremroli, které se peče navléknuté na kovový (dřív též dřevěný) válec nad rozžhaveným dřevěným uhlím, sice často nese jméno staročeský trdelník, ovšem za jeho původem se musíme vydat dále za hranice naší země.

Jeho pravlastí je pravděpodobně Sedmihradsko, což je oblast patřící do dnešního Rumunska, odkud se asi v sedmnáctém století tato pochoutka rozšířila na území Čech a Moravy. Trdelník se pekl zpravidla při slavnostních příležitostech. Využíval se přitom dohořívající oheň či žhavé uhlíky, které zůstávaly po pečení masa.

Už se vám sbíhají sliny? Zkuste zapomenout na tradiční tvar a upečte si tuto nadýchanou pochoutku na plechu podle receptu Ládi Hrušky. „Kouzlo tohoto trdelníku tkví v tom, že si nebudeme dělat žádný kvásek, všechno dohromady zpracujeme a vytvoříme krásné, hladké, nelepivé těsto,“ vysvětluje autor mnoha vychytávek.

Aby se kynuté těsto opravdu povedlo, myslete na to, že by všechny ingredience měly mít pokojovou teplotu. Máslo proto předem rozpusťte a mléko lehce přihřejte. Na zpracování použijte robota s hnětacími háky, který vám ušetří práci, ale klidně postačí i vařečka a svaly.

Láďa Hruška posypal svůj trdelník mletými vlašskými ořechy, můžete ale použít i mleté lískové nebo jiné oříšky, mandle nebo strouhaný kokos. Na doslazení je ideální skořicový cukr, ten si můžete buď koupit, nebo smíchat v mise mletou skořici a krupicový cukr.

Tip: V posledních několika letech se trdelník prodává také plněný zmrzlinou, šlehačkou a ovocem, tak se nebojte své dílo dozdobit dle vlastní fantazie.

Ingredience:

            • 3 hrnky polohrubé mouky
            • 3 lžíce másla
            • 1 kostka droždí (42 g)
            • 3 vejce (z toho jeden bílek dejte stranou na potření těsta)
        • 7 lžic cukru
    • 3 lžíce rumu
    • 1 hrnek mléka
    • špetka soli
    • 2 skořicové cukry
    • mleté ořechy

Pracovní postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. V míse promícháme mouku, špetku soli, cukr, vejce (jeden bílek si dáme stranou), vlažné mléko, rozdrobené droždí a rum.

2. V robotu nebo pomocí vařečky zpracujeme hladké nelepivé těsto. „Nejlepší je nakonec si ho pěkně vzít do vlastních rukou jako naše babičky a mít ho prostě pod kontrolou,“ radí Láďa Hruška.

3. Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho hodinu kynout, ideálně na teplém místě.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme z něj obdélník o stejné velikosti jakou má plech. Měl by být vysoký asi půl centimetru. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj přeneseme. Potřeme ho rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými nebo mletými ořechy a skořicovým cukrem.

5. Trdelník pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut, dokud okraje krásně nezezlátnou. Necháme ho lehce zchladnout a podáváme nakrájený na porce.

Další inspirace: Pokud máte přece jen chuť vyzkoušet tradiční tvar trdelníku, můžete si ho upéct podle některého z následujících receptů (njadete tam i rady, jak vytvořit požadovaný trdelníkový tvar metodou za pomoci překvapivých instrumentů):


  • Vybrali jsme pro Vás