Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ryba na grilu je rychlá, lehká a lahodná. Jak na to, abyste ji nezkazili

Rybí maso je lehké, křehké, dietní a přitom chutné. Pro grilování ideální. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu a která je vhodná na rošt?
Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová.

Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová. | foto: Akademie kvality

Příprava ryby na grilu může být skvělým kompromisem pro všechny, kteří rybám jinak neholdují. Gril totiž dodá masu specifickou lákavou vůni. A jak už jste nejspíš tisíckrát slyšeli, tato potravina je pro nás významným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.

„Státní zdravotní́ ústav vyzdvihl jeho vyšší obsah v nejčastěji u nás konzumovaných sladkovodních rybách, a to kaprovi i pstruhovi. Především kapr, tato mnohými lidmi opomíjená ryba, má́ ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami, například lososem, štikozubcem, mořským vlkem, pražmou, treskou a dalšími, výrazně vyšší obsah vitaminu D,“ vysvětluje Vít Kotlín, zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

„Přestože je vitamin D teplotně odolný až do 180 °C, je pro ryby klíčová rychlá a šetrná finální úprava. Díky ní dochází k minimálním ztrátám vitaminu D (do deseti procent), zatímco u hovězího či kuřecího masa ztráty tepelnou úpravou dosahují až dvaceti procent,“ objasňuje zástupce rybářského sdružení.

Poznejte čerstvou rybu na první pohled

Výrazně lesklá kůže napjatá na těle ryby, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemná vůně, to jsou znaky, které prozrazují, že je ryba čerstvá. 

Jak si s rybou poradil Zdeněk Pohlreich:

Na dovolené v cizině si asi dopřáváte mořské ryby, ale na gril se hodí také ryby sladkovodní žijící u nás. „Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí odborník.

Jak ji ochutit a položit na rošt

Na gril je nejlepší položit osušenou rybu lehce potřenou olejem kůží dolů diagonálně, což vytvoří krásné stopy po grilování, jaké vidíte na rybách v restauraci. Je to nejen estetické, ale i praktické, protože se vám pak bude ryba lépe přetáčet.

„Jestliže je ryba čerstvá, není třeba překrývat kořením její přirozenou jemnou chuť. Vystačíte si proto klidně jen se solí, ideálně hrubozrnnou. Určitě ale nic nezkazíte, pokud přidáte bylinky, jako je například bazalka, rozmarýn, tymián nebo petrželka. Kdo má rád asijské chutě, může použít třeba citronovou trávu či koriandr. A nesmím zapomenout zmínit citron. Jenom pozor, ať vám jeho kyselost nezničí požitek z ryby,“ vysvětluje Vít Kotlín.

Dopřejte rybě klid

Ryba se zpravidla griluje zprudka a krátce, aby byla zkraje propečená a uvnitř šťavnatá.

Jak na grilu upravit makrelu:

„Zakryjte gril a nechte vše pracovat samo. Rybou nijak nehýbejte, dokud nebude kůže vypadat opečeně a křupavě. Pokud si nejste jistí, kdy rybu zkontrolovat, udělejte to po pár minutách. Otevřete gril a nadzvedněte ji špachtlemi s jemnými hranami. Jestliže se nedá snadno odlepit, kontrolujte pak rybu zhruba po půl minutách, dokud to nepůjde samo. Při správné úpravě bude maso pevné na dotek a bude se snadno odlupovat vidličkou,“ dodává Vít Kotlín.

Křehkost je při grilování největším strašákem. Začátečníci totiž často ztratí nervy a pokoušejí se rybu otočit příliš brzy, ještě před tím, než se kůže z roštu sama odlepí. Tím dojde ke katastrofě a doslova ji tím skalpují. A příště se raději rybě ze strachu vyhnou.

Tipy, díky nímž bude grilování jednodušší:

  • Větší ryby naporcujte na filety nebo podkovy. Menší můžete grilovat vcelku, naříznout jim na několika místech kůži a vložit do zářezů bylinky nebo je dát i s olejem dovnitř.
  • Na filetování si pořiďte kvalitní ostrý nůž s tenkou ostrou pružnou špičkou. Na porcování podkov je lepší silnější nůž.
  • Na soli nešetřete, s kořením však opatrně. Lepší jsou čerstvé bylinky.
  • Rybu pokládejte na rozpálený gril vždy kůží dolů – nerozpadne se. Poté samozřejmě maso otočte.
  • Malé ryby grilujte maximálně 15 minut, větší asi 30 minut (1 cm tloušťky potřebuje 3–4 minuty).
  • V obchodech koupíte rošty nebo kleště určené na grilování ryb, díky nimž se vám budou pěkně obracet.

Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Opomíjený kapr je výborný například na salátu z pečených paprik.

Ingredience na 2 porce:

Na rybu

  • 2 filety kapra s kůží
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • olivový olej

Na salát

  • 2 červené papriky
  • 2 oranžové papriky
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dýňový olej

Postup:

Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.

Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.

Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.

Nechejte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.

Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.

Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...