Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou Martin Kortus a Michal Zámečník, dva zkušení kuchaři, kteří na keramickém grilu typu kamado budou dělat sice stejné jídlo, ale výsledek bude chuťově naprosto rozdílný.

Martin si vystačí se základními ingrediencemi, jež má v kuchyni každý, Michal sáhne po omáčce hoisin, které se také někdy říká čínská barbecue omáčka. Dojde i na Martinovu oblíbenou disciplínu – uzení.

„Úspěšní budete při uzení jen tehdy, když teplotu udržíte mezi osmdesáti a sto deseti stupni a nezapomenete vložit do grilu konvektor. Díky němu nebude maso vystavené přímé teplotě, ale teplý vzduch bude proudit krásně kolem,“ upozorňuje Martin Kortus, který použije přírodní pelety, zatímco jeho kolega tymiánové. Ty podpoří a rozvinou vůni a chuť jídla.

Kachnu vykostit

Nejjednodušší je koupit pouze kachní prsa, kdo si ale pořídí celou kachnu, může zpracovat to, co mu po vykostění zbude, v další chutná jídla.

Postup krok za krokem

Na práci s drůbeží potřebujeme kratší, ostrý nůž. Nejdřív odstraníme křídla, bude se tak s kachnou lépe pracovat, poté ji rozřízneme kolem páteře a vyjmeme prsa.

Odblaníme je a dobře očistíme. Martin poté nařeže kůži, která prsa kryje. Pracovat se musí opatrně, kůže se nesmí proříznout až na maso. A přichází finální úprava – Martin použije na ochucení jenom pepř a sůl: „Solíme shora, sůl se rovnoměrně rozptýlí po celém masu.“

Hoisin omáčku vetře Michal jen do svaloviny kachny. „Je tam karamel a cukr, nechci, aby mi během grilování maso zhořklo,“ vysvětluje kuchař některá úskalí grilování s tím, že je dobré předem maso potřít a nechat chvíli marinovat.

Kachní prso položí Michal na gril nejprve kůží dolů, aby kůže křupala. Jeho soupeř v boji o nejlepší kachní prsa zvolí opačnou metodu. Díky tomu, že kůže zůstane nahoře, dostane se tuk do masa a zvláční ho.

To je zajímavá metoda, obecně se doporučuje (a dělá to tak většina kuchařů) začít s pečením nebo grilováním nejprve kůží dolů. Tak si to vyzkoušejte a uvidíte, které varianta vám bude vyhovovat více.

Ke kachně se hodí lehká příloha

K masu uděláme přílohu, s kachním si skvěle rozumí obyčejná mrkev a cuketa. Tu krájíme šikmo na větší kousky – cuketa je měkká zelenina, díky této úpravě se na grilu nerozmočí a zůstane křupavá.

Na přílohu si připravíme jednoduchou středomořskou zálivku z cukru, soli, pepře a olivového oleje. Potíráme jí zeleninu, kterou dáme na gril v okamžiku, kdy už je maso téměř udělané. Na závěr využijeme opět ostrý nůž a hotová kachní prsa zešikma nakrájíme a servírujeme spolu s přílohou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Grilované koleno zaručeně rozpálí každou silvestrovskou oslavu

Hotové vepřové kolenu s ratatouille

VIDEO Blíží se silvestrovská noc plná jídla a pití a hodně lidí si doma navečer kromě jednohubek nebo...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...