Marmeláda, sirup nebo kompot. Zavařte si ovocné vzpomínky na léto

Léto je nejen dobou dovolených a výletů, ale také ovoce a báječných chutí. Jak si je uchovat i na další roční období a využít úrodu ze zahrádky nebo nákupy na trhu?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poslední dobou se stále více vracíme k tomu, co dělaly naše babičky běžně. Ty zavařovaly a zpracovávaly doslova všechno, co jim přišlo pod ruku. Začalo to jahodami, pak přišly třešně, višně, rybíz, maliny, borůvky a kdoví co ještě. 

Poradíme vám, co se s letním ovocem kromě zamrazování a rychlého zpracování dá dělat. A nebojte se, zvládne to každý. 

Co všechno budete potřebovat?

Je nutné dodržovat pár zásad, které platí všeobecně. 

  • Zpracovávejte jen zdravé a zralé plody, natlučené, nahnilé nebo jinak poškozené prostě vyřaďte. Bez kompromisu. 
  • A budete potřebovat cukr. Je jen na vás, jestli dáte přednost želírovacímu, klasickému bílému či třtinovému. 
  • Důležitý je také pektin, který se postará o to, aby hmota zhoustla a zželírovala. Jenže některé ovoce ho má málo, jiné dostatek. Takže přiměřeně. Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, jablka, všechny citrusové plody, meruňky, naopak minimální množství obsahují třešně či borůvky. 
  • A ještě kyselina citronová, která poslouží jako konzervant. Na výběr máte citronové šťávy nebo kyselinu citronovou v prášku.

Co se dá z ovoce vyrobit?

1. Džem nebo marmeláda
V džemu najdete kousky ovoce (zasypte je v poměru 2:1 cukrem a směs nechte pár hodin odležet, pak přidejte pektin a kyselinu citronovou). Zatímco do marmelády ovoce dokonale rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši (protlak). 

2. Rozvar nebo přeliv
Pokrájené ovoce s trochou vody rozvařte na kaši, oslaďte (4 díly ovoce na 1 díl cukru) a ještě chvíli směs povařte, aby zhoustla. Používá se jako omáčka na poháry nebo na ovocné knedlíky. 

3. Ovocná přesnídávka
Tu milují naprosto bezkonkurenčně všichni, ale hlavně děti. Vlastně stačí jen pokrájet ovoce na kousky a rozvařit na kaši. Tu pak ještě rozmixujte, případně propasírujte, nijak nedochucujte, prostě si pochutnejte na čisté ovocné chuti. 

4. Barevné ovocné želé
Kousky ovoce s citronovou šťávou a vodou svařte na řídkou hmotu, kterou pak propasírujte přes jemné plátno nebo cedník a zahustěte pektinem (v poměru 1:1). Místo vody lze použít pektinem napumpovaný jablečný mošt. 

5. Klasická povidla
Měkké oloupané ovoce (obvykle hrušky, jablka a švestky) pokrájené na kousky promíchejte v míse s panáčkem octa a panáčkem rumu (na 2 kg ovoce) a špetkou soli. Při 150 °C pečte asi 6–7 hodin v troubě. Pak směs přendejte do mísy, rozmačkejte kvedlačkou a trochu našlehejte metlou.

6. Sirup
Ovocný základ asi 15 minut provařte a nechte do druhého dne přiklopený vychladnout. Přeceďte přes plátýnko, podle chuti doslaďte (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g cukru, ale záleží na chuti), přidejte citronovou šťávu a směs ještě krátce provařte. Dejte do sklenic, které se ještě musí zavařit, třeba v myčce. 

Naplněné sklenice pak naskládejte do myčky asi 5 cm od sebe. Vyberte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout do konce, včetně sušení. Horké sklenice vyndejte, položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout. 

7. Kompot
Očištěné ovoce nebo jeho kousky v čistých sklenicích zalijte sirupem z vody a cukru (1:2). Zavařujte při 90 °C asi 20 minut nebo v myčce (viz odstavec o sirupu).

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...