Rostou? Čerstvé houby oceníte v polévce, sekané i na topinkách

Patříte-li k těm, kdo před obyčejnými procházkami přírodou dávají přednost cílenému prozkoumávání lesních podrostů s cílem odhalit nenápadně se krčící sametové klobouky, určitě se v posledních dnech radujete. Vlhké počasí je pro růst hub ideální, ale co s nimi?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rostou jako z vody, ale doma už se všichni ošklebují nad obligátní smaženicí, chce to prostě změnu. Trávíte-li léto na chalupě, určitě nestojíte o to, abyste museli stát dlouhé hodiny u sporáku. Pokud disponujete pečicí troubou nebo aspoň remoskou, určitě vyzkoušejte houbovou sekanou.

Na rozdíl od té tradiční masové je mnohem šťavnatější a má bohatší chuť. Podávat ji můžete s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo třeba jen krajícem chleba. 

Další chalupářskou klasikou je houbový guláš „co dům dal“. My doporučujeme přidat do něj i grilované papriky, které promění obyčejné jídlo v luxusní prázdninovou hostinu.

Pokud se vám na zahradě urodily cukety nebo patisony, můžete je do guláše směle přidat také. Toto jídlo se připravuje klasicky na plotně, ale nic vám nebrání nechat guláš dusit pod poklicí v troubě, nebo ho zkuste s dětmi připravit v kotlíku venku na ohništi. 

Trochu více práce, ale také o poznání větší gurmánský zážitek, přinese příprava masa na houbách. Doporučujeme hovězí, ale s lesními plody si dobře rozumí i vepřové nebo třeba krůtí maso. 

Libové hovězí je vhodné prošpikovat špekem, bude pak doslova „jako dort“. Nešetřete kořením nebo bylinkami, slavnostní pokrm se vám odvděčí dokonalou chuťovou harmonií.

Tip: Vyznáte se v houbách? Víte, které sbírat a které raději nechat v lese? Otestujte si své znalosti v našem kvízu.

Čerstvé houby se také skvěle hodí na přípravu rychlého pohoštění pro návštěvu, připravte topinky nebo tousty. Zkuste třeba tento recept, který báječně kombinuje rozmanité chutě. Pikantnost jednohubkám dodává chilli paprička a eleganci zase rozmarýn a gouda.  

Tip: Nezpracované houby můžete zamrazit nebo usušit. Jak postupovat se dozvíte například v tomto článku.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....