Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly

  0:30
Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme vám, jak do malých i velkých strávníků vpravit zeleninu zcela nepozorovaně.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Schovat do těsta!

Mnoho druhů zeleniny a ovoce můžete schovat do pečených chlebíčků a bábovek. Cuketová čokoládová bábovka pojme až čtyři hrnky strouhané cukety a nejen že bude úžasně vláčná, ale hlavně si toho, že jíte zeleninu, nevšimnete ani vy.

Mrkvová bábovka

Stejně tak můžete mixovanou zeleninu, nebo ovoce skrýt do palačinek a lívanců. Základní pravidlo je, že na objem 1 litru těsta musí být alespoň 1 vejce a vždy alespoň nějaká mouka (jakákoliv, celozrnná, pohanková, cizrnová…). Část mouky lze nahradit vločkami. Těsto můžete rozdělit na několik částí a udělat například špenátové, borůvkové a nakonec banánové palačinky. Barvičky děti tak zaujmou, že ani nebudou vědět, že jste do nich právě dostali například poloviční denní dávku kyseliny listové a mnoho vitaminů.

Kupujte těstoviny s různými druhy zeleniny, nebo alespoň z různých druhů zrn. Dají se koupit třeba s červenou řepou, špenátem, nebo z červené čočky. Zelenina je součástí těsta a byť se musí o něco déle vařit, nikdo si ničeho nevšimne. Občas se vyplatí projít regály s alternativními produkty nebo bezlepkovou nabídku. Můžete narazit například na pohankovo-špaldové těstoviny, těstoviny s lilkem a jiné. Zkrátka zkoušejte různé druhy příloh.

Bedýnka

Co oči nevidí...

Pokud děláte pyré z dýně, mrkve, květáku (třeba pro půlroční dítě) případně sladkých brambor, můžete je vcelku „beztrestně“ přidávat do různých omáček, třeba na těstoviny. Těstoviny původně se sýrovou omáčkou a nenápadně zapraveným pyré z dýně a květáku jsou u nás doma hit. Hlavní je se tvářit, že je to něco, co už znají, a nepřidat tam toho moc, aby to nepřebilo chuť sýra.

Dělejte šizenou klasiku. Například svíčková bez svíčkové jako omáčka na těstoviny funguje dokonale. Mrkev, celer a petržel rozmixujte ve vývaru, přidejte trochu smetany, octa a falešná „svíčková“ je na světě za 15 minut.

Stejně tak můžete pyré přidávat do vaječné směsi, pokud cokoli obalujete. U nás doma tak zbytky květákového, dýňového nebo cuketového pyré putují do trojobalu na kuřecí nugetky či miniřízečky.

Tip: Jakmile vám nejmenší dítě přesedlá z pyré na kaše s kousky zeleniny, můžete je vždy starším zapéct do placek. Základ tvoří těsto na bramborové placky, ke kterému přidáte mixovanou, nebo na kousky krájenou dušenou zeleninu. Nic se nevyhodí a v bramborových plackách schováte i tetu s dvoukolákem.

Kuřecí nugetky s tajným trojobalem

Kuřecí nugetky s tajným trojobalem

Ingredience:

  • 450 gramů kuřecího masa bez kostí (prsní, nebo stehenní bez kůží s šlach)
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce celerového pyré (možné vynechat)
  • 2 lžičky libečku
  • 6 lžic ledové vody
  • 2 lžíce strouhanky

Na trojobal:

  • celozrnná hladká mouka
  • 5-7 lžic zeleninového pyré (dýňové, celerové, jakékoliv vám zbude po miminku)
  • 1 vejce
  • strouhanka

Pracovní postup:

  1. Maso se solí, olejem, zeleninovým pyré a libečkem dobře rozmixujeme. Je na to potřeba opravdu výkonný elektrický sekáček nebo silný tyčový mixér, ale v tom případě doporučujeme těsto na nugetky dělat po částech. Postupně přiléváme ledovou vodu, nebo drcený led, aby se těsto nezahřívalo. Když je těsto na nugetky umíchané, můžeme si pomoci trochou strouhanky, aby se lépe spojilo, ale obvykle není potřeba.
  2. Mezitím si připravíme tři misky. Jednu s moukou, druhou s rozšlehaným vejcem se zeleninovým pyré (1 vejce klidně na 5–7 lžic pyré) a třetí se strouhankou. Vaječná směs se zeleninou na mouku krásně přilne a obaluje se opravdu snadno.
  3. Nugetkové těsto tvarujeme rukama, které jsme si přes tím namočili ve studené vodě. Smažíme na rostlinném oleji dozlatova.
Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...