Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních domech, ale v kuchyni je o adventu nejlépe. Voní tu totiž koření, které nás vrací do dětství. A tuto vůni si nemusíte užít zdaleka jen při pečení cukroví, ale třeba i při přípravě báječných adventních sladkostí.

Adventní perníkové řezy | foto: Profimedia.cz

Horká čokoláda s marshmallows

Ingredience na 4 porce:

Horká čokoláda s marshmallows
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
  • mletá skořice na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
  2. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
  3. Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.

Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.

Adventní perníkové řezy

Ingredience na 1 hluboký plech:

Adventní perníkové řezy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
  2. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
  3. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
  4. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
  6. Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
  7. Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.

Jablkové lívance s kompotem

Ingredience na 4 porce:

Jablkové lívance s kompotem

Na kompot:

  • 4 jablka
  • troška citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na lívance:

  • 1 velké nebo 2 menší jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 100 g žervé
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • olej na smažení
  • javorový sirup na přelití

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
  3. Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
  7. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  8. Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
  9. Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.

Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...