Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou
Ingredience na 1 plech:
- 250 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička kůry z bio citronu
- 300 g polohrubé mouky
- 400 g švestek
- Na drobenku:
- 8 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžíce másla
Pracovní postup:
- Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
- Do máslové pěny zašleháme žloutky a citronovou kůru a po lžících zašleháváme mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujeme sníh.
- Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto. Deset minut ho předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
- Mezitím si z hrubé mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku tak, že všechny suroviny zpracujeme mezi prsty. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a překrájíme
- Předpečený koláč poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Vložíme opět do trouby a pečeme ještě asi 30 až 35 minut dozlatova.
Tvarožník s hruškami
Ingredience na dortovou formu:
- 150 g máslových sušenek
- 50 g másla
- 3 vejce
- 500 g měkkého plnotučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- asi 8 hrušek
Pracovní postup:
- Máslové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme je s rozehřátým máslem. Namačkáme na dno a trochu i na okraje dortové formy.
- Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Těmi poklademe sušenkové dno a pokapeme je citronovou šťávou.
- Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Nakonec do něj opatrně zapracujeme sníh z bílků.
- Tvarohovou směs naneseme na sušenkový podklad s hruškami, uhladíme a pečeme na 160 °C asi 50 až 60 minut.
Obrácený jablečný koláč
Ingredience na kulatou koláčovou formu:
- 8 menších jablek
- šťáva z 1 citronu
- 1 balení listového těsta
- 50 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Pracovní postup:
- Jablka omyjeme, oloupeme (ale nemusíme) a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na větší kousky a pokapeme šťávou z citronu.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici a chvíli mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme jablka a za občasného míchání povaříme asi pět minut. Pak jablečnou směs přendáme do koláčové formy.
- Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme do kruhu o trochu většího, než je velikost formy, a popícháme na několika místech vidličkou.
- Pak ho přeneseme na jablečnou směs a okraje trochu zahneme pod jablka.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Pak koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Nožem obkroužíme koláč ve formě, přiložíme na něj velký servírovací talíř a překlopíme.
- Podáváme zatepla nebo zastudena, můžeme ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.