Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale také hned zpracovat na skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu.

Houbové rizoto | foto: Profimedia.cz

Chalupářská houbová polévka

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský houbový krém
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý tymián
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
  4. Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
  5. Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.

Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.

Krémové houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Houbové rizoto
  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže na rizoto
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmazán na posypání
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
  3. Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
  4. Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.

Lasagne s rajčaty a houbami

Lasagne s rajčaty a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného sýra
  • Na bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 300-400 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
  2. Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
  4. Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
  5. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...