Špičaté zelí patří k nejstarším brukvovitým odrůdám, ale u nás jsou mnohem rozšířenější kulatě tvarované hlávky. Na západ od našich hranic však zelí rostlé do špičky patří v poslední době mezi favority a až se s ním seznámíte, pochopíte proč.
Momentálně jsou k dostání jeho rané varianty, ale pěstuje se i v létě a pochutnávat si na něm můžete prakticky do podzimu. Rané zelí je křehčí a šťavnatější, takže je nejlepší na nic nečekat a konzumovat. Letní je pak vynikající třeba k nakládání nebo jako příloha.
Špičaté zelí je stejně jako ostatní košťálová zelenina velmi užitečnou součástí zdravého jídelníčku. Obsahuje nejen vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A i kyselinu listovou, ale je také zdrojem vlákniny a minerálních látek, jako jsou vápník, draslík nebo fosfor.
Obsah dusitanů a dusičnanů může pomoci lidem s onemocněním srdce a hlávkové zelí také pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, a tak je vhodné i jako prevence rakoviny.
Nudle s hlávkovým zelím a slaninou
Ingredience na 4 porce:
- 500 g širokých nudlí
- 1-2 lžíce oleje
- 150 g anglické slaniny
- 1/4 nebo 1/2 hlávky špičatého zelí (podle velikosti)
- kmín
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když je vroucí, zavaříme do ní nudle, kápneme trochu oleje, aby se neslepily, a uvaříme podle návodu na obalu.
- V hlubší pánvi na lžíci oleje orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme nakrouhané zelí a kmín a 2-3 minuty opékáme za stálého míchání. Osolíme a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
- Nakonec do pánve přidáme zcezené nudle, lehce promícháme a podáváme.
Tip: Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou nebo uzeným masem. Pokud máte čerstvou pažitku, posypejte jí před podáváním každou porci.
Zelný salát s červenou paprikou a okurkou
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1/2 hlávky špičatého zelí
- 8 cherry rajčátek
- 1 salátová okurka
- 1-2 jarní cibulky
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- trochu mletého římského kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Zelí očistíme, vnější listy odstraníme (pokud jsou zavadlé, tak je vyhodíme, pěkné si schováme na další recept). Pak ho nakrouháme najemno a dáme do velké mísy.
- Cherry rajčátka omyjeme a překrájíme. Okurku omyjeme (můžeme, ale nemusíme loupat) a nakrájíme. Jarní cibulky očistíme a nasekáme najemno.
- Zeleninu vmícháme k zelí, osolíme, opepříme, dochutíme římským kmínem a zakápneme olejem a citronovou šťávou.
- Podáváme pokud možno hned, aby zelí bylo krásně křupavé.
Tip: Když uděláte salátu víc a nesní se, nic se neděje. Schovejte ho do uzavřené nádoby v lednici, zelí pod vlivem zálivky pustí šťávu a nebude už tak křupavé. Zato se do druhého dne chutě rozloží a třeba jako příloha ke grilovanému masu bude salát nepřekonatelný.
Zelné listy plněné mletým masem
Ingredience na 4 porce:
- 8 vnějších listů špičatého zelí
- 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky římského kmínu
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1 malá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 400 g krájených loupaných rajčat (1 plechovka)
- nasekaná petrželka na ozdobu
- Listy opatrně sejmeme z hlávky (pomůžeme si tím, že je dole nad košťálem nařízneme) a asi na jednu minutu je ponoříme do vroucí vody. Budou pak měkčí a nebudou se při balení lámat. Položíme je na cedník a necháme okapat.
- Mleté maso smícháme v míse se solí, římským kmínem a pepřem. Přidáme oloupanou a nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Rukama pečlivě propracujeme, aby se ingredience rovnoměrně rozložily.
- Pak z masa tvoříme stejně velké kuličky a jeden po druhém jimi plníme zelné listy. Skládáme do zapékací mísy, která je tak velká, aby se do ní všechny balíčky vešly těsně vedle sebe (nebudou se rozbalovat).
- Nahoru naneseme konzervu krájených rajčat a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut.
- Průběžně podléváme vodou podle potřeby a přeléváme balíčky vzniklou rajskou šťávou. Podáváme posypané nasekanou petrželkou s dušenou rýží, vařenými bramborami nebo jen tak s čerstvým pečivem.
Tip: Náplň můžete „nastavit“ vařenou rýží, bude pak nadýchanější. V tom případě budete potřebovat méně masa.