Nemůžete se dočkat dovolené? Udělejte super paellu a ceviche jako na jihu

Už se vidíte na pláži ve Španělsku nebo snad dokonce v Jižní Americe, ale dovolená je ještě daleko? Zkuste připravit dobroty jako od moře u sebe doma nebo na zahradě, s radami zkušeného kuchaře Michala Endrise to nebude problém.
Ceviche

Ceviche | foto:  František Vlček, MAFRA

Paella Valenciana

Paella Valenciana z restaurace El Barrio de Angél

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
  • kuřecí stehna s kostí 100 g
  • králičí maso 50 g

Recepty připravil Michal Endris, šéfkuchař restaurace El Barrio de Ángel, která se specializuje na jihoamerickou kuchyni včetně jejích španělských kořenů. Kromě restaurace nabízí prostor na pražském Andělu i rychlé občerstvení a obchod s jižanskými delikatesami.

Šéfkuchař Michal Endris

  • šneci vaření 50 g
  • červené a bílé vařené fazole 75 g
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

  1. Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
  2. Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
  3. Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.

Paella Mariscos

Paella mariscos

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • rybí vývar 0,2 l
  • kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • stroužek česneku
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • drcená rajčata 50 g
  • mušle slávky 6 ks
  • mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
  • krevety velké 3-5 ks
  • bílé víno 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • lžička sladké papriky
  • olivový olej 1 polévková lžíce

  1. Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
  2. Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
  3. Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
  4. Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.

Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Suroviny porce pro 4 osoby:

Ceviche z lososa, chobotnice a mušlí svatého Jakuba podle restaurace El Barrio...
  • čerstvý losos 100 g
  • čerstvý mořský vlk 100 g
  • mušle sv. Jakuba 100 g
  • vařená chobotnice 100 g
  • citron 2 ks
  • limeta 2 ks
  • pomeranč 1 ks
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička 1 ks
  • zázvor 10 g
  • česnek 2 stroužky
  • batáta (sladká brambora) 1 ks

  1. Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
  3. Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem. 

TIP šéfkuchaře:

Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv.  tygřím mléku.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....