Pozor na ocet, špenát i přesolené ořechy. Kazí chuť vín

  0:36
Jsou milovníci vína, kteří si ho dají ke každému pokrmu, ale opravdoví fajnšmekři vědí, že existují pravidla, přes která nejede vlak. Například k tlačence s cibulí by víno niky nepili.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Maso a víno

Staré pravidlo bílé víno k bílému masu a červené k tmavému platí, ale pouze když úprava bílého masa je jemná a tmavého výrazná. Kombinace se ale mění podle přípravy:
maso bez omáčky - víno k chuti masa
maso s omáčkou - víno k chuti omáčky
vařená masa - vína bílá středních přívlastků
masa grilovaná - hutnější bílá vína vyšších přívlastků nebo růžová či červená vína lehčí
pečená masa - červená vína ovocnější
uzená masa - plnější červená vína, barikovaná
skopové, zvěřina - vína červená, bohatá, s vyšší tříslovinou

Podle sommeliéra Tomáše Brůhy musí chuť vína ve výsledku tvořit soulad s tím, co jíme. „Spojujeme buď chutě podobné, nebo opačné, které ale vytvoří výsledný komplexní vjem,“ říká a dodává, že finální chuť musí být harmonická. „Nesmí dominovat ani víno, ani pokrm.“

Nápoje sladší se podle něj hodí k jídlům sladkým, ale i slaným, hořkým a klidně i tučnějším. K posledně jmenovaným můžete zvolit i vína kyselejší  a tříslovitá. Ke kyselým jídlům sommeliér doporučuje aromatičtější vína s ovocnou kyselinkou, k ostrým pak výrazná, jemná a opulentní vína, ke kořeněným plná, hebká a silná a k uzeným pokrmům bohatá, ovocná a kořenitá.

Problém můžeme mít s přesolenými ořechy, které kazí chuť většinu vín, ale také se špenátem. „Ten totiž s některými červenými víny znásobuje železitou chuť,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Bohemia Sekt, podle něhož jsou vína problematická i k jídlům s octem. „S vínem s vyšší kyselostí se kyselost násobí,“ varuje.

V zásadě podle odborníků platí to, co mnozí už tušíme: k lehkým jídlům se hodí lehká vína. „Málo kořeněná jídla kombinujeme se suchými lehčími víny nižších přívlastků,“ říká Brůha a jako příklad uvádí Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Modrý Portugal.

Sýry

K sýrům se obecně víc hodí vína bílá.. K čerstvým ta svěží, k máslových sýrům klarety, bílá vína s kyselinkou, k sýrům s bílou plísní lehčí, spíše suchá bílá a k sýrům s modrou plísní sladší bílá vína, anebo červená zralá.

K hutným pokrmům vybírejme spíše plná vína. „Více tuku v jídle potřebuje víc alkoholu a extraktu ve víně. Doporučujeme vyšší přívlastky nebo vína s vyšším alkoholem, například Chardonnay, Rulandské bílé nebo šedé, Rýnský ryzlink.“

Kořeněná jídla je ideální si vychutnat s plnými a výraznými víny. K hovězí pečeni, ke grilovaným masům, skopovému i zvěřině se skvěle hodí suchá a výraznější vína, případně lahvově zralá. „Volte Cabernet Sauvignon, Frankovku, Merlota, Svatovavřinecké,“ radí Brůha.

Sladká vína pak dobře doplní sladká jídla. Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale kompenzuje. „Volte sladká, ledová nebo slámová vína, případně sekty v kategorii demi sec nebo doux,“ říká zkušený sommeliér.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...