Čtenářský recept:Steak ze svíčkové, slaninové fazolky a pečená brambora

  0:30
Za tento recept od nás získává Tomáš Ducheček knihu Dokonalý steak. Blahopřejeme.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
60 minut

Množství
4

Steak:
- 1 500 g pravé hovězí svíčkové
- olivový olej
- mořská sůl hrubozrnná

Fazolky se slaninou:
- 1 balení mražených fazolových lusků
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 4 stroužky česneku
- 1 bylinková kostka

Brambora s tvarohem:
- sůl a mletý bílý pepř
- 1/2 svazku pažitky
- 60 g zakysané smetany
- 1/2 svazku petrželky
- 4 ks brambory (velké)
- 125 g tvarohu nebo bílého jogurtu

Steak
Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky cca 4 - 5 cm široké, po vyjmutí z ledničky necháme 2 hodiny v pokojové teplotě, osušíme - nemyjeme. Rozpálíme pánvičku na maximum, steak z každé strany rukou potřeme olivovým olejem, zprudka osmahneme na každé straně cca 1 minutu. Vložíme v pekáčku do předehřáté trouby na 170 stupňů a necháme péct 7 minut, vyjmeme a 7 minut necháme na talíři přikryté pokličkou. Po vložení na talíř posypeme dle chuti mořskou hrubozrnnou solí.

Fazolky se slaninou
Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem a scedíme. V rozpálené pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme fazolky a společně asi 5 minut restujeme. Přisypeme nasekaný česnek, bylinkovou kostku, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme. Mezi dušením promícháme, aby se aroma z bylinkové kostky smísilo s jídlem.

Brambory s tvarohovým dresinkem
Brambory ve slupce dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme 10 minut. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory po jedné zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 40 minut. Mezitím smícháme tvaroh se smetanou. Bylinky omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozbalíme. Upečené brambory křížem nařízneme, rozevřeme a naplníme tvarohovo-bylinkovou směsí.

Podáváme s dobrým červeným vínem.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...