Pochutnejte si na palačinkách, jahodovém cappuccinu a knedlících

  0:49
Je čas jahodových orgií, proto vám nabízíme tři skvělé recepty, kde jahody upotřebíte. A když už, tak už. Klidně si totiž můžete naše jahodové knedlíky, palačinku i cappuccino udělat v rámci jediného nedělního oběda.

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů. | foto: Restaurace U Schnellů Praha

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Příprava 20 minut (pečení 20-25 minut)

Co potřebujete:
* 200 g hladké mouky
* sůl
* 4 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 500 ml mléka
* 2 snítky citronového tymiánu
* 200 g drobných jahod
* 150 g zahradních borůvek
* 2-3 lžíce hnědého třtinového cukru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
Mouku promícháme se solí. Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, promícháme s moukou a mlékem.
2. Otrhané lístky citronového tymiánu najemno nasekáme a utřeme v hmoždíři. Vmícháme do těsta a necháme krátce odležet. Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh.
3. Sníh a připravené těsto promícháme a rozetřeme na pečicí papír. Poklademe je omytým a okapaným ovocem a dáme do trouby zapéct.
4. Po deseti minutách pečení plech vyjmeme, posypeme třtinovým cukrem a zapečeme na dalších 10-15 minut.
NÁŠ TIP: Vyzkoušejte s třešněmi (mohou být naložené v griotce) nebo angreštem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Jahodové knedlíky podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

Co potřebujete:
* 500 g měkkého tvarohu
* 250 g polohrubé mouky
* 2 ks žloutku
* moučkový cukr
* zakysaná smetana
* 100 g másla

1. Smícháme tvaroh s polohrubou moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a zpracujeme na hladké těsto, aby se nám nelepilo na ruce.
2. Těsto necháme asi půl hodiny v chladu. Na pracovní ploše posypané moukou z něj vytvarujeme válečky, z nichž odkrajujeme stejnoměrné plátky.
3. Do zploštěných plátků dáváme jahody, které musí být dobře omyté, osušené a zbavené stopky. Poté tvarujeme do tvaru knedlíků.
4. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut dle velikosti. Po dovaření knedlíky vyplavou na povrch.
5. Po dovaření knedlíky vyjmeme a propíchneme špejlí nebo vidličkou.
6. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jahodové cappuccino

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

* Mražené jahody (500 g)
* Vanilkový cukr (10 g)
* Cukr krystal (100 g)
* Máta
* 4 kopečky vanilkové zmrzliny

1. Mražené jahody necháme povolit ve vhodné nádobě, rozmixujeme a po troškách přidáváme cukr. Vanilkový cukr přidáme až nakonec a dáme vychladit do lednice.
2. Do sklenice na whisky vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, zalijeme vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkneme šlehačkou a ozdobíme snítkou máty.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...