Kuličky, hrudky i čokomyšky. Nepečené cukroví na poslední chvíli

  3:00
Staňte se hvězdou vánočního cukroví, aniž byste prostála hodiny u rozpálené trouby a vyhazovala připečené kousky. Těchto deset druhů zvládnete nachystat večer před Štědrým dnem a na chuti jim to rozhodně neubere.

Nepečené vánoční cukroví

Kokosové cukroví

Čokoládové kuličky s vaječným likérem a kokosem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 20 minut dokončení

  • 300 g kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového likéru

1. V míse promícháme 250 g kokosu se sušeným mlékem. Přilijeme kondenzované mléko a dobře promícháme, polovinu oddělíme, zbytek propracujeme s kakaem.

2. Z tmavé hmoty vytvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a odložíme do chladu.

3. Do světlé hmoty přimícháme kokosový likér a necháme ji 30 minut vychladit. Z vychlazené světlé hmoty uděláme silnější placku, vykrajovátky z ní vyřežeme různé tvary, které obalíme v kokosu.

Tip: Tmavší hmotu provoňte rumem nebo čokoládovým likérem.

Čokoládové myšky

Čokoládová¨myš

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 30 minut dokončení

  • 150 g piškotů
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 150 g másla
  • 300 g hořké čokolády
  • 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 hotové čokoládové polevy
  • cukrářské zdobení - bílé kuličky, marcipán na ouška

1. Piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme. Přesypeme je do mísy, pokapeme rumem, promícháme s rybízovou marmeládou a změklým máslem.

2. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout.

3. K piškotům a máslu přidáme po lžících 3/4 zchladlé čokolády a přimícháme nastrouhané ořechy.

4. Zbylou čokoládou naplníme malý plastový sáček, ustřihneme špičku sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme čokoládové ocásky. Plech s ocásky dáme vychladit. Zbytek čokolády v sáčku necháme na ozdobení oček.

5. Hmotu z piškotů, másla, čokolády a ořechů necháme hodinu odležet v chladu.

6. Z vychlazené hmoty tvarujeme těla myšek, odkládáme je na talíř a dáme znovu vychladit.

7. Čokoládovou polevu rozehřejeme, namáčíme v ní myšky, které ozdobíme ocáskem, bílými kuličkami a oušky vytvořenými z malých stočených koleček marcipánu.

8. Bílé kuličky ozdobíme malou tečkou ze zbylé rozpuštěné čokolády v sáčku.

Tip: Ouška myšek můžete vytvořit z mandlových plátků. Ocásky z nakrájených proužků želatinových pásků nebo pendreku.

Kuličky studentská pečeť

Marcipánové kuličky v čokoládě

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 15 minut dokončení

  • 100 g piškotů
  • 2 lžíce višňového likéru
  • 200 g čokolády Studentská pečeť s višněmi
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánky
  • 1 lžíce višňové marmelády
  • 1 hotová poleva z hořké čokolády

1. Piškoty nameleme nebo rozdrtíme, pokapeme višňovým likérem.

2. Studentskou pečeť nasekáme, necháme rozpustit ve vodní lázni s máslem a čokoládovo-oříškovou pomazánkou.

3. Misku s rozehřátou čokoládou sejmeme z vodní lázně, necháme ji zchladnout a promícháme s višňovou marmeládou a piškoty.

4. Připravenou hmotu dáme na hodinu vychladit.

5. Rozehřejeme polevu, z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, které namáčíme v polevě a na mřížce je necháme zaschnout.

6. Hotové odložíme do chladu.

Tip: Kombinujte čokoládu a likér nebo pálenku podle druhu náplně - brusinky a brusinkový likér, hrušky a hruškovici. Nebo použijte na náplň studentskou pečeť s bílou čokoládou a namáčejte v rozehřáté bílé čokoládě.

Voňavé marcipánové kuličky

Bonbony s mátou

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mletých piškotů
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce bílého rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • kakao
  • 150 g marcipánu

1. Do mísy prosijeme moučkový cukr, promícháme s piškoty, kořením, přidáme změklé máslo, rum, kondenzované mléko a lžičku kakaa, dobře propracujeme.

2. Hmotu necháme hodinu vychladit.

3. Marcipán prohněteme se lžící kakaa, vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka.

4. Z vychlazené hmoty tvarujeme malé kuličky, které zabalíme do koleček z marcipánu, navlhčenými prsty uhladíme a obalíme je v kakau.

5. Hotové kuličky uložíme do chladu.

Tip: Marcipán vyvalujte na pečicím papíře nebo potravinové fólii posypané moučkovým cukrem.

Marcipánovo-pistáciové kopečky v hořké čokoládě

Čokoládové hrudky

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 40 minut dokončení

  • 80 g loupaných nesolených pistácií
  • 250 g marcipánu
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 40 g bílé čokolády

1. Pistácie najemno nasekáme a propracujeme s marcipánem.

2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, mírně je přitiskneme na podložku a necháme hodinu chladit.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu se lžící ztuženého tuku.

4. Kopečky postupně namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme je zaschnout na mřížce.

5. Rozehřejeme bílou čokoládu a zaschlé kopečky ozdobíme lžičkou tenkými proužky bílé čokolády.

Tip: Rozehřejte stejné množství bílé čokolády jako hořké, polovinu kopečků namáčejte v hořké a ozdobte bílou čokoládou, druhou polovinu namáčejte v bílé čokoládě a ozdobte hořkou.

Čokoládové kuličky

Kuličky s kokosem a sektem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 10 minut dokončení

  • 100 ml smetany
  • 200 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 3 balíčky vanilkového cukru

1. Smetanu zahřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a dohladka rozmícháme.

2. Promícháme s medem, rumem, kakaem a zapracujeme strouhané oříšky.

3. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

4. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve vanilkovém cukru.

Tip: Dovnitř kuličky vložte kandovanou třešni. Místo rumu použijte třešňovici.

Mandlové kuličky s rozinkami

Kuličky s višní a griotkou

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny chlazení + 20 minut dokončení

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 150 g rozinek + rozinky na ozdobu
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany na šlehání
  • kapka mandlového extraktu

1. Mandle a rozinky umeleme v mlýnku.

2. Čokoládu nastrouháme, jednu třetinu oddělíme na obalení.

3. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme nastrouhanou čokoládu a vymícháme na hladkou hmotu.

4. Přidáme pomleté mandle a rozinky, mandlový extrakt a dobře promícháme.

5. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

6. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v nastrouhané čokoládě a ozdobíme rozinkou.

Tip: Sušší rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, aby se lépe mlely.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...