Pošlete recept do soutěže a vyhrajte grilovací tašku pro celou rodinu

  4:35aktualizováno  25. června 16:01
Grilování se stalo národní zábavou. Griluje se na chatě, na zahrádce, na balkoně nebo třeba v kempu. Jestli i vy milujete opečené maso, grilovací omáčky, nadýchané letní saláty i vychlazené pivo, pošlete nám svůj oblíbený rodinný recept a můžete vyhrát tašku plnou dobrot na parádní grilovačku.
Baví vás grilovat? Pošlete svůj oblíbený recept a vyhrajte tašku s dobrotami na grilování pro sebe a své přátele nebo rodinu (Ilustrační snímek).

Baví vás grilovat? Pošlete svůj oblíbený recept a vyhrajte tašku s dobrotami na grilování pro sebe a své přátele nebo rodinu (Ilustrační snímek). | foto: www.stockfood.cz

Je na vás, jestli budete soutěžit s tatínkovou vychytanou marinádou, manželovými úžasnými hamburgery, vaším salátem, sestřinou grilovací omáčkou nebo třeba pěkně vypečeným dezertem přímo z ohně, jak ho připravuje vaše sousedka. Hlavní je, aby váš soutěžní příspěvek měl co do činění s grilováním.

Jak soutěžit?

Své soutěžní recepty pokud možno i s fotografií můžete vkládat pomocí speciálního formuláře (je přístupný pouze po přihlášené uživatele idnes.cz), který najdete na www.onadnes.cz/recepty.

Soutěž začíná dnes, tedy ve středu 20. 6. 2012 a končí 1. 7. 2012 o půlnoci. V tomto období tedy můžete posílat své soutěžní příspěvky, maximálně tři recepty na jednoho uživatele. Výherce oznámíme v článku ve středu 3. 7. 2012.

Co můžete vyhrát

Grilovací taška Rodino k večeři!

Autoři tří nejzajímavějších receptů vybraných redakční porotou získají grilovací tašku od společnosti Rodino k večeři! v hodnotě 1 499 Kč pro 4 až 5 osob

Taška obsahuje kromě čerstvého masa vhodného na gril, zeleniny na přípravu lehkých salátů i na grilování a několika zajímavých překvapení v podobě doplňkových chuťovek také originální recepty, s nimiž pro vás bude grilování hračka.

Inspirace z redakce

Musíme se vám k něčemu přiznat: my v redakci také milujeme grilování, a to nejen kvůli skvělému jídlu, ale také pro pohodovou atmosféru ve společnosti přátel nebo rodiny. Grilování totiž není jen o jídle. Je to obřad, společenská událost a taky příležitost být s fajn lidmi, na které v běžném denním shonu nemáme čas.

Pro inspiraci vám nabízíme několik receptů, které mají úspěch v rodinách členek naší redakce. Vyzkoušíte těstovinový salát, grilované špízy s bylinkami, domácí sladkokyselou omáčku nebo ananas s vanilkovou zmrzlinou?

Letní salát ke grilovanému masu

podle Cindy Kerberové

Letní těstovinový salát
  • 250 g kvalitních těstovin (ideálně penne)
  • 300 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 100 g zelených oliv, rozpůlených
  • 125 g sýru Lučina do salátu (jedno celé balení)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • kvalitní extra panenský olivový olej
  • limetková šťáva
  • sůl, pepř
  • opražené piniové oříšky

1. Těstoviny uvaříme s osolené vodě al dente, zcedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme rozpůlená rajčátka, olivy a dochutíme solí a pepřem dle chuti.

2. Přidáme opraný špenát a kostičky sýra, promícháme a dochutíme limetkovou šťávou. Nakonec přidáme olivy, nahrubo nasekanou bazalku a opražené oříšky.

Tip: Salát se výborně hodí ke grilovanému kuřecímu či krůtímu plátku. K hovězímu použijte místo lehkého sýra Lučina chuťově výraznější gorgonzolu a vynechejte limetkovou šťávu. Salát můžete také ozdobit čerstvou rukolou.

Grilované špízy z kuřecího masa s bylinkami

podle Johany Křížkové

Kuřecí špízy se zeleninou
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 2 větší klobásy
  • 30 dkg anglické slaniny vcelku
  • 2 menší cukety
  • 2 papriky
  • 4 menší cibule
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano a další, co máte k
  • dispozici, ideálně na zahrádce)
  • lžíce grilovacího koření (nemusí být)

1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kostičky, klobásu pokrájíme na stejně silná kolečka a slaninu na silnější plátky. Dáme je do misky, přidáme sekané čerstvé bylinky dle chuti a grilovací koření, zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.

2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, papriku zbavíme jader a nakrájíme na kousky, cuketu opláchneme, osušíme a nakrájíme na kolečka.

3. Špejle na grilování namočíme do vody a pak na ně napichujeme střídavě všechny připravené ingredience.

4. Špízy grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran.

Tip: Podávejte s čerstvým chlebem a omáčkami. Místo kupovaných můžete vyzkoušet třeba sladkokyselou od Petry.

Vařená sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu

 podle Petry Barochové

Sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce octa
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce červeného vína (není nutné)
  • 100 ml vývaru
  • sůl
  • 1 lžička solamylu

1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, nadrobno rozsekaný česnek a přilijeme ocet. Poté zalijeme vývarem a ochutíme cukrem a vínem.

2. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a zalijeme škrobem rozmíchaným ve dvou lžících studené vody.

3. Povaříme, až omáčka zhoustne. Necháme vychladit a podáváme ke grilovanému masu.

Grilovaný ananas s kokosem a skořicí

podle Lucie Formáčkové

Grilovaný ananas
  • 1 zralý ananas
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • vanilková zmrzlina (nemusí být)

1. Ananas oloupeme, nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka a zbavíme je (vykrajovačem jádřinců nebo melounových kuliček) střední dřevnaté části.

2. Kokosové mléko důkladně protřepeme a nalijeme do mělké misky. Do další misky dáme cukr a skořici, dobře promícháme.

3. Grilovací rošt potřeme olejem. Každý plátek ananasu nejdříve namočíme do kokosového mléka, pak do skořicového cukru, přebytek oklepte.

4. Plátky ananasu urovnáme na horký rošt a grilujeme z každé strany zhruba 5 minut, až pěkně zhnědnou.

Tip: Grilovaný ananas můžete podávat horký i studený, případně jej můžeme podle chuti ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...