Zelná, tomatová, brokolicová nebo kuřecí. Polévky zahřejí i nasytí

  4:20
Zahřejí, pomáhají při nastydnutí i kocovině a hlavně skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A naše recepty vás v tom jen utvrdí.
Kuřecí polévka s hráškem a těstovinami

Kuřecí polévka s hráškem a těstovinami | foto: Isifa.com

Kuřecí polévka

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 mrkve
  • 1 celerový výhonek
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g těstovin
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a překrájíme na proužky.

2. Kuřecí vývar přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu, bobkový list a povaříme pomalu do poloměkka. Těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka, scedíme a propláchneme.

3. Do polévky přidáme kousky kuřecího masa, polévku dochutíme solí, pepřem a společně 15 minut povaříme.

4. Ke konci varu přisypeme do polévky hrášek a uvařené těstoviny a prohřejeme.

TIP: Dochuťte polévku lžící citronové šťávy.

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 cibule
  • 1 hlávka brokolice
  • 1 velká brambora
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

2. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, vložíme do něj brokolici a bramboru, vše promícháme, zalijeme vývarem a při mírné teplotě provaříme doměkka.

3. Chilli papričku nasekáme a krátce ji orestujeme na olivovém oleji.

4. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme ji do hladka tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem.Podáváme ozdobenou orestovanou chilli papričkou s olejem.

TIP: Polévku podávejte s pikantními krutony – pokrájejte na kostky bílou bagetu, promíchejte je v míse se solí, pepřem, mletým chilli a trochou olivového oleje a pak je na plechu ve vyhřáté troubě pečte při 200 °C do zlatova.

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Doba přípravy: 20 minut + vaření 60 minut
Množství: pro 6 osob

  • 6 – 8 cibulí
  • 200 g sýra (např. Gruyere, ementál)
  • 100 g másla + lžíce na pomazání baget
  • 2 lžíce oleje
  • tymián
  • 200 ml suchého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 6 plátků bagety

1. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Sýr nastrouháme.

2. Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, vsypeme cibuli a asi 20 minut při mírné teplotě za stálého míchání opékáme. Poté přidáme tymián, přilijeme víno a necháme alkohol odpařit.

3. Do hrnce přidáme vývar a pomalu necháme asi 30 minut provářet. Polévku dochutíme solí a pepřem.

4. V troubě rozehřáté na 220 °C opečeme na plechu plátky baget pomazané máslem.

5. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných nebo zapékacích misek, navrch položíme plátek bagety, posypeme sýrem a dáme na plechu do trouby zapéct, dokud se sýr na bagetách nerozpustí.

TIP: Vyzkoušejte také kombinaci červené cibule a hovězího vývaru.

Zelná polévka s uzeným masem

Zelná polévka s uzeným masem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob

  • 500 g masitých uzených žebírek
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • sůl, kmín
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 plechovka červených fazolí
  • pepř
  • cukr

1. V tlakovém hrnci povaříme doměkka uzená žebra s kořením. Vývar scedíme a maso ze žeber obereme.

2. Zelí pokrájíme, vymačkáme z něj šťávu a dáme vařit do vývaru z uzeného masa.

3. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě s trochou kmínu.

4. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. K měkkému zelí přidáme brambory, zahustíme jíškou a necháme provařit asi 15 minut.

5. Do polévky vložíme scezené, propláchnuté fazole, obrané a pokrájené maso, dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a společně prohřejeme.

TIP: Polévku můžete zjemnit šálkem smetany.

Provensálský tomatový krém

Provensálský tomatový krém

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg rajčat nebo 2 plechovky loupaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (nemusí být)
  • čerstvé bylinky: majoránka nebo tymián, bazalka

1. Rajčata omyjeme, spaříme v horké vodě a oloupeme. Vykrojíme bubáky a pokrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek a sůl, přisypeme pokrájená rajčata a cukr. Na mírném ohni podlité vodou nebo vývarem podusíme pod pokličkou asi 30 minut.

3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobenou natrhanými bylinkami

TIP: Zbývají vám při strouhání kůrky z parmezánu? Přihoďte je vyvařit do (polévky). S rajčaty můžete povařit a rozmixovat i hrst rýže, bude hustší a výživnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...