Brownies, suflé, muffiny a další lahodné čokoládové hříchy

  2:49
Kdo tvrdí, že nemá rád čokoládu, lže. S pomocí trouby můžete klasickou tabulku čokolády proměnit v neodolatelný dezert, po kterém se hned zapráší.
Čokoládové suflé s hruškami

Čokoládové suflé s hruškami | foto: Isifa.com

Čokoládové suflé s hruškami

Doba přípravy: 30 minut + 25 minut pečení
Množství: pro 6 osob

  • 6 malých hrušek
  • 160 g cukru krupice
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1/2 citronu
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Hrušky omyjeme, spodek hrušek seřízneme, vykrojíme jádřince. Do hrnce dáme litr vody, 100 g cukru, koření, na plátky nakrájený citron.
2. Přidáme hrušky a pomalu povaříme do změknutí, tedy asi 15 minut. Měkké hrušky vyjmeme a necháme je na ubrousku okapat.
3. Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni s jednou lžící másla, promícháme a necháme zchladnout. Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem a vysypeme cukrem.
4. Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Tři žloutky promícháme se zbylým cukrem, po lžících přišleháme čokoládu a pak zapracujeme opatrně sníh.
5. Čokoládovou hmotu rozdělíme do formiček, vmáčkneme dovnitř hrušku a necháme na 20–25 minut zapéct ve vyhřáté troubě.

Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo čokoládovou omáčkou. Pokud nemáte formičky na suflé, použijte hrnky s rovnými stěnami, které snesou pobyt v troubě.

Koláčky s tvarohem

Koláčky s tvarohem

Doba přípravy: 30 minut + 10 minut pečení
Množství: asi 16 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 60 ml podmáslí
  • 120 ml silné kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 1 velké vejce

Na náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 140 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, solí, práškem do pečiva a sodou. V jiné misce promícháme podmáslí, kávu a vanilkový extrakt.
2. V další nádobě vyšleháme máslo a cukr. Přidáme vejce, vše prošleháme. Do hmoty postupně přišleháváme mouku s kakaem a přiléváme tekutou směs podmáslí a kávy.
3. Z těsta odebíráme lžící kopečky a klademe je v odstupu asi pěti centimetrů od sebe na plech. Kopečky uhladíme prsty namočenými ve vlažné vodě a dáme péct. Upečení jednoho plechu zabere 10 minut.
4. Prošleháme tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a máslem. Polovinu koláčků namažeme krémem a slepíme se zbylými koláčky.

Mramorové brownies

Mramorové brownies

Doba přípravy: 30 minut + 35-40 minut pečení
Množství: na 1 plech

  • 150 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g bílé čokolády
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g kakaa
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g pekanových ořechů
  • 250 g plnotučného tvarohu (lepší je kostka)
    2 lžíce moučkového cukru
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech 20x30 cm vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, nalámanou hořkou čokoládu a cukr. V jiné misce rozpustíme bílou čokoládu.
2. Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva. Ořechy nahrubo pokrájíme nožem. Tvaroh ušleháme s moučkovým cukrem, jedním vejcem a bílou čokoládou.
3. Tmavou čokoládovou směs prošleháme se třemi vejci a postupně po lžících přišleháváme mouku s kakaem. Těsto promícháme s nalámanými ořechy.
4. Na plech rozetřeme tmavé těsto a lžící pokryjeme kopečky směsí tvarohu a bílé čokolády. Špejlí obě těsta promícháme a dáme péct na 40 minut.

Dvoubarevné muffiny

Dvoubarevné muffiny

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 muffinů

  • olej nebo tuk na vymazání formy
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 140 g přírodního cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 85 g rozpuštěného másla
  • třešňový kompot
  • 2 lžíce kakaa

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva do mísy, promícháme s cukrem. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo.
3. Třešňový kompot slijeme, třešně vypeckujeme. Do mísy s moukou a cukrem nalijeme směs vajec, mléka a másla a lžící ji promícháme. Polovinu odlijeme do jiné misky a promícháme ji s kakaem.
4. Důlky na muffiny střídavě plníme lžící světlého a tmavého těsta. Muffiny ozdobíme okapanými třešněmi a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.

Bílá čokoláda

Bílá a tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + chlazení 12 hodin

  • 300 g bílé čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky bílé čokolády odškrábeme ostrým nožem nebo škrabkou na brambory do misky trochu hoblin na ozdobení tmavého krému. Zbylou čokoládu nakrájíme na kousky.
2. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Smetanu s vanilkovými semínky pomalu zahříváme, téměř k varu.
3. Smetanu stáhneme z plotýnky, přidáme kousky čokolády a promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Krém nalijeme do misek, necháme vychladnout, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu přes noc ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami z tmavé čokolády.

Tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + 12 hodin chlazení

  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky čokolády odškrábneme nožem hobliny na ozdobení bílého krému. Zbylou čokoládu nalámeme a rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Necháme zchladnout.
2. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme dotuha. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny.
3. Žloutkovou pěnu prošleháme v míse s přírodním cukrem, postupně přišleháváme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme opatrně šlehačku a sníh z bílků.
4. Cukrářský sáček naplníme krémem a krém rozdělíme do misek. Misky přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami bílé čokolády.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...