Švestkové recepty: koláč, pečeně i ryba s podzimním ovocem

  11:12
Nestačíte sbírat opadané švestky, spíž máte zaplněnou zavařenými povidly, z palírny jste si přivezli tekutou švestkovou medicínu na zimu a už vás nenapadá, co s dalšími přívaly fialového ovoce dělat? Inspirujte se našimi netradičními i klasickými recepty.
Koláč se švestkami a tvarohem.

Koláč se švestkami a tvarohem. | foto: Isifa

Hejk se švestkami

Hejk se švestkami.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 2 jarní cibulky
* 600 g švestek
* 1 lžíce olivového oleje
* kousek celé skořice
* špetka mletého anýzu
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 100 ml suchého červeného vína
* 80 g hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 800 g hejka
* olej

1. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
2. V pánvi rozehřejeme olej, cibulku na něm krátce orestujeme, přidáme skořici, anýz, promícháme.
3. Do pánve přidáme k cibulce a koření švestky, zalijeme vinným octem, vínem, přisypeme cukr, podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme do změknutí.
4. Vyjmeme koření, polovinu švestek odložíme stranou, zbytek rozmixujeme. Švestkové pyré ochutíme solí a pepřem.
5. Omyté a osušené porce ryby osolíme a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje.
6. Osmažené porce ryby podáváme se švestkovým pyré a ozdobíme nerozmixovanými švestkami.

Kuře se švestkovou náplní

Kuře se švestkovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 90 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 120 g másla
* 100 g sušených švestek
* 1 vejce
* 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku
* strouhanka nebo strouhané vlašské ořechy
* 1 kuře
* sůl, pepř
* 2 malé paličky česneku

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, orestujeme na něm cibuli, přihodíme pokrájené sušené švestky a společně dvě minuty opékáme. Směs necháme zchladnout, nahrubo rozmixujeme, přimícháme rozšlehané vejce a libeček. Nádivku zahustíme trochou strouhanky nebo strouhanými vlašskými ořechy.
3. Kuře omyjeme a osušíme. Naplníme ho švestkovou nádivkou a spíchneme nebo sešijeme.
4. Kuře vložíme do pekáče, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, osolíme, přidáme přeříznuté paličky česneku, podlijeme trochou vody a dáme zakryté péct.
5. Po hodině kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití vodou a přelévání výpekem.

Knedlík se švestkami a slaninou

Knedlík se švestkami a slaninou.

Příprava: 80 minut + vaření 20 minut

Na 2-3 šišky knedlíků

* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru
* 250 ml mléka
* 1 vejce
* 500 g hrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1 starší rohlík
* 1/2 menší cibule
* 100 g plátků anglické slaniny
* 8–10 švestek

1. Z droždí, cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a do těsta zapracujeme mouku prosátou se solí a zbylé mléko.
2. Rohlík nakrájíme na kostičky a zapracujeme do těsta, necháme kynout zakryté utěrkou asi 30–40 minut.
3. Cibuli nadrobno pokrájíme, slaninu nakrájíme na tenké proužky. Švestky omyjeme, vyloupeme pecky a dužninu pokrájíme na malé kousky.
4. Na pánvi rozehřejeme slaninu, přisypeme cibuli a společně orestujeme, přidáme pokrájené švestky a podusíme doměkka.
5. Těsto rozdělíme na dvě až tři části, mírně roztáhneme, rozdělíme na ně podušené švestky, svineme a necháme šišky knedlíků ještě 15 minut kynout na pomoučněném vále.
6. Vykynuté knedlíky povaříme dvacet minut v osolené vodě, během vaření otáčíme, nebo je uvaříme nad párou na plátěném ubrousku.
7. Hotové propícháme vidličkou nebo špejlí a nakrájíme nití na plátky. Knedlíky se hodí jako příloha k pečenému králíkovi nebo vepřovému masu.

Švestková marmeláda

Švestková marmeláda.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

* 2 kg zralých švestek
* 8 hřebíčků
* 1 l vody
* 1 badyán
* 1 celá skořice
* 2 kg cukru

1. Omyté a osušené švestky rozpůlíme, vypeckujeme a vložíme do širšího hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření a na mírném plameni povaříme do změknutí.
2. Z povařených švestek vyjmeme koření, směs necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
3. Do hrnce přidáme cukr a povaříme, dokud nezačne marmeláda rosolovatět a tuhnout.
4. Marmeládu přendáme do sklenic, zavíčkujeme a ještě 25 minut sterilizujeme při 85 °C.

Listový koláč se švestkami

Listový koláč se švestkami.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

* 500 g listového těsta
* 20 švestek
* 5 lžic medu
* 1 lžička rumu
* špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Švestky odstopkujeme, omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Rozložíme je dužinou nahoru na plát těsta.
3. Med naředíme trochou vody, zahřejeme a promícháme s rumem a skořicí.
4. Švestky potřeme rozpuštěným medem, potřeme také okraje těsta a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20–25 minut.

Koláč se švestkami a tvarohem

Koláč se švestkami a tvarohem.

Příprava: 30 minut + pečení 60–70 minut

* 150 g hrubé mouky
* 100 g škrobové moučky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 200 g másla
* 120 g cukru krupice
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 5 vajec
* 10 švestek
* 100 g moučkového cukru
* 500 g tvarohu

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Dortovou formu vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s 50 g škrobu a práškem do pečiva.
2. Polovinu změklého másla vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme dvě vejce a prosátou mouku.
3. Těsto přendáme do formy a dáme na 20 minut zapéct do trouby. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
4. Zbylé máslo utřeme s moučkovým cukrem a se třemi žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
5. Do máslové hmoty zapracujeme tvaroh, přimícháme sníh, škrobovou moučku.
6. Tvaroh naneseme na předpečené těsto, poklademe švestkami a dáme na dalších 40–50 minut zapéct.

Koláč se švestkami

Koláč se švestkami.

Příprava: 30 minut + pečení 45–50 minut

* tuk na vymazání
* hrubá mouka
* 100 g celozrnné pšeničné mouky
* 100 g hladké mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 200 g loupaných mandlí
* 15–20 švestek
* 200 g másla
* 200 g medu
* 4 vejce
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hrubé mouky. Celozrnnou a hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a skořici společně prosijeme.
2. Mandle nastrouháme a vmícháme do mouky. Švestky omyjeme, odstopkujeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
3. Máslo ušleháme s medem, přidáme vejce, postupně přišleháváme mouku.
4. Formu naplníme těstem, uhladíme a poklademe švestkami, které trochu zamáčkneme do těsta.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Hotový koláč před naporcováním posypeme moučkovým cukrem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...