Čtenářský recept: Vestfálská roláda s podzimním ovocem

  16:47

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 4 - 6 porcí

  • 1 kg vepřového plecka nebo krkovice
  • 2 jablka
  • velká hrst sušených švestek
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • 3 lžíce portského nebo jiného těžšího vína
  • voda
  • kuchyňský provázek

1. Plecko rozložíme a upravíme z něj dva pláty, nemusí být příliš pravidelné. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Jablka oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Asi polovinu jich rozložíme na maso a přidáme i polovinu švestek. Maso nepříliš pevně zamotáme provázkem, do volných míst ještě můžeme zastrkat další kousky ovoce. Použijeme-li krkovici, stačí ji vprostřed ze strany hluboce naříznout, naplnit a svázat. Bude-li masa menší kousek, můžeme přidat ovoce jen do pekáče.
Maso vložíme na pekáč, podlijeme na centimetr vodou a dáme péci do trouby, vyhřáté na 200 - 220 stupňů.
2. Asi po dvaceti minutách maso přelijeme výpekem, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a česnek, trochu portského, případně ještě podlijeme a pečeme dále při snížené teplotě. Občas přeléváme šťávou.
3. Když je maso skoro měkké a upečené (nevytéká po vpichu růžová, ale nahnědlá šťáva), přidáme zbylé ovoce. Ochutnáme, dosolíme a dáme dopéci. Celkově to trvá u půlkilových kusů masa hodinu až hodinu a půl. Pokud pečeme příliš prudce, nebude maso dost šťavnaté.
4. Upečené maso necháme chvilku odpočinout, odstraníme provázek a nakrájíme napříč. Na každou porci rozdělíme i několik kousků ovoce a přelijeme šťávou. Hodí se k němu šťouchané brambory, škubánky, žemlové knedlíky, svítek, noky.
Vhodným nápojem je červené víno i pivo.

Poznámka: Inspirací mi byla hlavně středověká kuchyně, o které jsem četla. Kombinovala všechny dostupné suroviny a nerozlišovala ještě sladké a slané pokrmy. Recept využívá tradiční domácí suroviny, přesto působí v tomto spojení moderně. Šťávu není třeba ničím zahušťovat ani k vepřovému přidávat další tuk či slaninu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...