Doba přípravy: 100 min.
Množství: 4 porce
- 50 g másla
- 3 malé cibule
- 250g tuřínu
- 100 g brambor
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 200 ml smetany
- 4 hrsti malých lišek a lošáků zprohýbaných (někdy též uváděných jako lišáci)
1. Rozpustíme máslo a dáme zpěnit cibuli nakrájenou na středně veké kousky. Než se nám cibule zpění, nakrájíme si tuřín na kostky o hraně cca 2 cm.
2. Jakmile je cibule zpěněná (nechceme ji smahnout do barvy, ale zároveň nechceme, aby ještě štiplala), přidáme tuřín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit na příštích 60 minut. Čas od času promícháme, případně přilijeme vývar.
3. Po hodině přídáme brambory pokrájené na kousky a vaříme dalších 30 minut, dokud nejsou brambory i tuřín měkké. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
4. Lišky a lošáky dáme restovat na máslo na pánvičku, dokud nejsou krásně osmahlé. Do talíře dáme houby na hromádku doprostřed a kolem zalijeme polévkou a ihned podáváme.