Čtenářský recept: Šťovíkový boršč

  16:27

Šťovíkový boršč | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • celý mladý kohoutek nebo slepička případně kuře
  • 300 g jemně nasekaných šťovíkových listů
  • 250 g brambor
  • 3 cibule
  • lžíce sádla
  • 1-2 lžíce hl. mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 250 g kysané smetany

1. Kohoutka, sůl a celou oloupanou cibuli dáme vcelku vařit v dostatku vody (cca 1 litr) tak, aby vše bylo ponořené do vody. Maso vaříme do změknutí (jde od kosti).
Uvařeného kohoutka vykostíme a jemně nakrájíme, uvařenou cibuli rozmačkáme, vývar přecedíme. Do vývaru vrátíme maso, cibuli a necháme na mírném ohni provařit.
2. Než se uvaří kohout, uvaříme oloupané nakrájené brambory v osolené vodě. K bramborám dáme vařit celou oloupanou cibuli. Vše uvaříme doměkka.Vařenou cibuli rozmačkáme ve vodě, ve které se vařily brambory, vodu ale nesléváme.
3. Do třetího hrnce nebo pánve dáme rozpustit lžíci vepřového sádla a na něm pomalu zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli. Na ni nasypeme nasekaný štovík a pomalu restujeme, než štovík změní barvu (zbledne), pak ho poprášíme hladkou moukou a zamícháme do hladka.
4. Do prvního hrnce, kde se pomalu ve vývaru vaří nakrájené maso, přidáme vařené brambory s rozmačkanou cibuli a zalijete vývarem z brambor a cibule. Provaříme. Nakonec přidáme orestovaný štovík. stále mícháme a zavaříme. Polévku zahustíme 2 rozkvedlanými vejci, dle chuti přisolíme a vmícháme 2 lžíce nasekaného kopru.
Hrnec odstavíte z ohně a vmícháte kysanou smetanou. Polévku servírujeme v hlubokém talíři a nakonec na talíři zjemníme lžící kysané smetany.

TIP: Pozor, když šťovík převaříte, zhnědne. Polévka chutná stále, jen není zelenkavá.

Poznámka: Šťovíkový boršč je vynikající úžasně nakyslá polévka lahodné vyvážené chuti. Polévku mě naučila babička Marie Suková která pocházela z Žitomiru a do Čech přišla s dědou Ferdinandem po druhé světové válce. V naší rodině se vždy vařil a vaří stále. Šťovík najdete na loukách, ale u nás (u rodičů) se pěstuje na záhonku. Původně to bylo jídlo, které se jedlo na podzim v čase, kdy dorostla jarní kuřátka a zabíjeli se mladí kohoutci.
Šťovík se sklízí 2 - 3 za rok, první na jaře, na konci léta a nakonec před mrazíkem. Sklizený orestovaný šťovík dnes mrazíme. Babička ho, ale dříve zalívala sádlem a ukládala do kameninových hrnců.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...